Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. február 18., szerda

A mindenevő százas listája

Maxnál találtam ezt a 100-as listát, ami a "kispadon "A mindenevő százas listája" címen jelent meg. Hát én mindenevő egyáltalán nem vagyok, de azért kedvem támadt elkészíteni.
Ha valakinek szintén kedve lesz elkészíteni, dobjon ide egy kommentet.

Használati utasítás:
vastagon szedett: amit már ettem,
normál: amit még nem
piros áthúzott: amit nem is akarok enni




1. Ajvár – sose csináltam még, de ha valahol kapok, szívesen megeszem



2. Aszú – nem vagyok borivó



3. Bableves csülökkel – gyakran főzök bablevest, inkább füstölt libacombbal, mint csülökkel, de csülökkel is finom.



4. Baklava – Görögországban ettem, isteni volt



5. Baracklekvár – Nagymamám finoman csinálta, és már én is szoktam eltenni. Vannak sütemények, amit csak baracklekvárral tudok elképzelni. Tavaly nyáron csokival készítettem.



6. Bárányhús – apósoméknál ettem először és utoljára. Nem mintha ellenemre lenne, de sokáig egyáltalán nem lehetett beszerezni, és nem is jut eszembe soha, hogy bárányt kellene enni.



7. Barátfüle – Gyermekkoromban imádtam baracklekvárral, nem tudom az idejét, amikor utoljára ettem.



8. Békacomb rántva – soha nem ettem, nem is nagyon vágyom rá



9. Birsalma sajt – Imádom, de sajnos édesítővel nem működik



10. Bodza szörp – szoktam készíteni, nagyon finom



11. Borsólevesnyáron friss borsóból, télen fagyasztottból, sok zöldséggel, galuskával. Jöhet az év és a nap minden szakában



12. Bundás kenyér – Édesen, sósan, töltve, bárhogy



13. Burek – Horváth tengerpart, nyár,



14. Cékla saláta – finom



15. Csalántea – nem ismerjük egymást



16. Csevapcsicsa – Újra csak a hajdanvolt Jugoszlávia, de otthon is készítettem már



17. Csicsóka – gyermekkoromban a nagymamám kertjében hatalmasra nőtt csicsóka termett, de az ízére nem emlékszem



apám, anyám, én és a csicsóka



18. Csiga – ha ő meg nem esz engem, nem teszünk kárt egymásban :-)

19. Csirkeláb a húslevesből – nem eszem meg

20. Disznósajt – ezt se

21. Erdei gombák – ritkán jutok hozzá. Fiatal koromban a Bükkben kirándultunk egészen elhagyott helyeken, és gombát szedtünk. Az erdőben egy erdészházban az erdész átvizsgálta, az erdészné pedig megsütötte nekünk. Mellé frissen fejt tejet és házi készítésű sajtot adott, Isteni volt.

22. Esterházy torta – Maxot idézem: „dió, dió és dió, jöhet „

23. Fagyasztott hal rudacskák – végszükség esetére

24. Fánk – szalagos, csöröge, rózsa, talkedli és társai és a baracklekvár

25. Fasírtegybesütve, töltve, nem töltve, golyócskának, mindenhogy.

26. Finomfőzelék -soha nem tudtam megérteni, hogy képesek finomnak nevezni

27. Fokhagymás lángos, sajttal és tejföllel – Nagyon szeretem, de inkább fokhagyma nélkül. Minilángosom

28. Fonott kalács – gyermekkorom születésnapi zsúrjai. Fonott kalács habos kakaóval

29. Főtt csöves kukorica – nyár, Balaton, strand

30. Gulyásleves – csipetkével, után valami kelt tészta, remek

31. Gyümölcsbor – lásd a 2. pontot :-)

32. Hagymaleves – sajtos pirítóssal

33. Halászlé – tésztával, vagy nélküle, sok ikrával és tejjel

34. Jeges kávé – nyáron, sok habbal -nem teszünk kárt egymásban

35. Kakashere pörkölt -ilyet nem eszem

36. Káposztás tészta – ha muszáj

37. Kapros tökfőzelék – sehogy nem eszem meg

38. Karalábé – nyersen, főve, leves, töltött karalábé

39. Kaszinó tojás – régen nagyon szerettem, a hidegtálak elmaradhatatlan kelléke volt, ma már nem vagyok oda érte

40. Kecsketej – apai nagymamámnak volt egy kecskéje, és egy mániája, hogy a friss, langyos kecsketej jót tesz a gyereknek. brrrrrrrrrr

41. Kemping sajt a tömlőből – nem nagyon szeretem

42. Képviselőfánk – szeretem az égetett tésztát, enni is csinálni is

43. Knédli – Prágában ettem, régen készülök rá, hogy egyszer csinálni fogok

44. Kocsonya – legfeljebb a halkocsonyát eszem meg

45. Kókuszgolyónéha

46. Kovászos uborka – megeszem, de nincs a top 10-ben

47. Körömpörkölt – soha nem szánnám rá magam, hogy megegyem

48. Körözött – Édesanyám finom körözötteket csinált. Zöldpaprikába töltötte, és kirándulni vittük. Mármint mi kirándultunk, őt meg megettük.

49. Krémes – finom, finom, finom

50. Krumplipüré – ha nem porból készült

51. Krumplis tészta – jól megsütve

52. Lecsó – inkább csak a levét szeretem kitunkolni finom friss kenyérrel

53. Lekváros bukta – sok baracklekvárral

54. Libamáj – nem őrülök meg érte

55. Lóhús – még nem ettem

56. Madártejgyermekkori, soha el nem múló szerelem,

57. Majonéz - otthon készítem, cukor nélkül

58. Mákos guba – általában nem nagyon szeretem a mákot

59. McDonald’s Big Mac Meal – időnként jól esik

60. Meggyszósz húslevesben főtt marhahús mellé – nagymamám készítette mindig, én távol tartottam magam tőle

61. Muszaka – Görögország, kemping,

62. Nyúlhús – házinyúl, vadnyúl jöhet. Anyám vadnyúl pástétomának ízét még most, sok év után is fel tudom idézni, de úgy megcsinálni soha nem sikerült

63. Őszibarack befőtt – a friss őszibarack finomabb, de szoktam használni

64. Pacal – csíkokra vágott frottír törülközőt nem eszem

65. Padlizsánkrém – minden mennyiségben jöhet

66. Palacsinta – sósan, édesen, rakottan, csúsztatva

67. Pálpusztai sajt – soha

68. Paradicsomos káposzta – nem tartozik az ehetőnek minősített ételek közé

69. Párizsi – Sok éve nem ettem. Régen gyakran ettük vajas kenyéren, vagy rántva, vagy a bőrét rajta hagyva megsütöttük, és a kis kosárkákat megtöltöttük valami salátával

70. Pilóta keksz – Csatlakozom Maxhoz: „az sem olyan mint régen, de azért jöhet, szét szedni, és ízenként enni, jó móka”

71. Pogácsa – nekem nem nagyon szokott sikerülni, Grenadine első pogácsája kiváló volt

72. Puding – fél évig dolgoztam Drezdában a múlt században. Akkor minden este pudingot vacsoráztam. Kicsit meguntam

73. Puliszka – egy kolleganőm tudja remekül csinálni

74. Rántott hús – szeretem

75. Rakott krumpli – ahogy Max mondja: alapmű

76. Rácponty tejföllel – nagymamámnál ettem utoljára

77. Sárgarépa krémleves – nem ettem még

78. Somlói galuska – imádnivaló

79. Sóskaleves – neeeeeeeeeeeeeem

80. Sült gesztenye – szeretem a gesztenyét, de inkább pürének vagy tortának, vagy húsok mellé ill. belé

81. Sült kolbász papírtányérról, a hentesnél – néha jól tud esni

82. Sült tök – újabban nagyon szeretem

83. Szilvapálinka – pálinkaivó se vagyok

84. Szilvás gombóc – gyermekkor. Előtte bableves

85. Szőlős rétes – még nem próbáltam, de nem lehet rossz

86. Sztrapacska – borjúpörkölttel

87. Tatár beefsteak – „nyers húst nem eszem” mondta a kicsi lányom, majd megkóstolta, és felfalta az egészet :-)

88. Tintahal – nem ettem még

89. Torma – nem nőtt a szívemhez, bár egyszer ettem egy tormakrémet, tejszínhabba volt belekeverve a torma, az finom volt

90. Töki pompos – szívesen megkóstolnám

91. Töltött káposzta – az ételek étele

92. Töpörtyű – nem igazán……

93. Túró Rudi – régen szerettem

94. Túrós tészta cukorral – cukor helyett sült szalonnával, jól lepirítva

95. Vaddisznó pörkölt – remek

96. Véres hurka – inkább májas hurka és sült kolbász

97. Virsli – bőrös, roppanós

98. Zöldbab – leves, morzsás, és salátának is kiváló, ecetes lében petrezselyemmel

99. Zúzapörkölt – nem a szívem csücske

100. Zserbó – a szívem csücske

22 megjegyzés:

krókusz 2009. február 18. 18:03  

Érdekes lista. Van benne pár olyan, amire akkor se néznék rá, ha helyette nyers füvet kéne legeljek. :-) és pár ételben abszolút egyetértek, ami a fogyaszthatóságát illeti, akár pozitívan, akár negatívan viszonyulsz hozzá. Pl csiga, meg a tintahal.

Clara,  2009. február 18. 18:29  

Jót mosolyogtam a 100-as listádon! Mindég is érdekelt mások étkezési szokása, lehet tanulni belőle és lehet szörnyülködni. A birsalmasajt valóban finom. Én nem vagyok cukorbeteg, de - nem meglepő- van néhány ismerősöm. Kipróbáltam, működik, bár egy kicsit talán keményebb, de lehet kísérletezni! Ja, a birsalmasajtról van szó. Nem túl régóta lehet kapni a diabetikus befőzőcukrot. A dobozon levő gyümölcs-cukor aránnyal el lehet készíteni a sajtot. Az egyik ismerősöm szinte elvonásos tüneteket produkált, mikor megkapta. Diéta ide-, vagy oda, Ő bizony megette az egészet egyszerre. A birsalmát megfőzve, pépesítve el lehet tenni a fagyasztóba is. Nekem is vár egy adag éppen arra, hogy diabet. sajt legyen belőle. Sok sikert kívánok hozzá!

krókusz 2009. február 18. 21:39  

Na, kitöltöttem, nem álltam meg :-D.

cukroskata 2009. február 18. 23:36  

Clara, köszi az öteletet, ki fogom próbálni.
Krókusz, tényleg vannak találkozási pontjaink a meg nem evésben :-)

Belly 2009. február 19. 11:43  

Dobok egy kommentet:-D

cukroskata 2009. február 19. 13:22  

Remek Belly, kíváncsian várom a listádat :-)

Limara 2009. február 19. 17:19  

Tetszik ez a lista! :))

cukroskata 2009. február 19. 20:56  

Köszönöm Limara. Nincs kedved nekifogni? :-)

Belly 2009. február 20. 8:05  

Köszönöm,hogy benéztél hozzám.A felével már kész vagyok,a másik fele majd ma jön.

The Chef Viki 2009. február 21. 14:19  

Szia Kata, hozzálátok a listához, tetszenek nagyon az eddigi vélemények!

A pacalt úgy leszólta mindenki :-))

2009. február 23. 13:51  

Én is nekiveselkedtem :D

cukroskata 2009. február 23. 14:00  

Akkor mindent bele RÉ :-)

max 2009. február 23. 21:18  

Szuper lett, találtam pár találkozási pontot. Remélem a nyáron találkozunk személyesen és átbeszéljük, modjuk egy gombóc zserbó fsgyi mellett (15 g szénhidrát)

Kati 2009. február 23. 22:10  
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
cukroskata 2009. február 23. 22:19  

Köszi Max, nagyon jó lenne találkozni, és a zserbófagyi is nagyon csábító. És ha tényleg csak 15 gr szénhidrát...... :-)

Anci 2009. február 23. 22:36  

Szia!

Még csak most kezdem a gasztrobloggerkedést, de akkor én is, én is írnám ezt a listát, jó??? :D

cukroskata 2009. február 24. 0:08  

Nagyon jó Anci, üdv a csapatban. Kíváncsian várom a listádat :-)

Lonci 2009. február 28. 13:28  

Érdekesek a listához fűzött kommentek, sok-sok egyforma válaszom lenne, bár ki tudja?

cukroskata 2009. február 28. 18:04  

Próbáld meg Lonci, az embernek mindenféle eszébe jut egy-egy ételről :-)

Anci 2009. március 4. 12:20  

Hát megszületett a mű! Valóban sok emlék eszébe juthat az embernek egy ételről, számomra izgalmas volt, köszönöm a lehetőséget :)

Fauna 2009. május 29. 21:18  

Megcsináltam én is. :)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP