Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. november 18., vasárnap

Palacsinta


Vasárnap délután. Ketten vagyunk az unokámmal. A leckéje kész van, internetezett, tv-zett. Kint esik a novemberi eső, elmenni nincs kedvünk, enni kéne valamit. Süssünk palacsinát.
De mivel töltsük? kérdezem, bár tudom a választ. Nutellával és tejszínhabbal. Biztos nincs itthon egyik sem.
Amíg ő a hűtőben kutat, eszembe jut egy történet, valamelyik szakácskönyvemből. A könyvet nem találom, de azért leírom, ahogy emlékszem:

"Szegény földműves családban az asszony a földesúr konyháján dolgozik, és esténként áradozik a férjének, hogy milyen finom ételeket főzött. Egy nap, amikor az epertortáról mesél, a férj megúnja, és azt mondja, hogy süssön neki is. Dehát nincs itthon semmi hozzá.- mondja az asszony. Nem baj, süssél abból ami van. Az asszony nekiáll. Eper helyett almát, fehér liszt helyett barnát tesz bele, a tojást kihagyja, és így tovább. Mikor kész a sütemény feltálalja a férjének. A férj me
gkóstolja és azt mondja: Jó, jó, de mit kellett ezt annyira dícsérni?"

Mi nem vagyunk ennyire rossz helyzetben. Nutella helyett
találtunk mandulát, habtejszín helyett főzőtejszínt, liszt, tojás, tej, kakaó, csoki van itthon. keződhet a móka.

Ledarálom a mandulát, egy pici tejjel és egy pici édesítővel megfőzöm
. Amikor puha massza lesz belőle belzuttyintom az amarettós üveg alján található maradékot.
Közben a kicsike összekeveri a tojást, tejet, ásványvize
t, lisztet egy csipet sót, hogy tejszínsűrűségű legyen. Egy kis olajat is önt bele.

Mielőtt elkezdem sütni a palacsintát, a főzőtejszínt összeke
verem kakakóval, édesítővel, egy kiskanál pudingporral, pár kocka diabetikus csokoládéval, és kevergetve felfőzöm amig éppen forr.
Most már csak a palacsintákat kell megsütni, és le
het enni.

A maradék mandulamasszából golyócskákat csináltam egy-egy szem meggyel. Közel olyan, mint a marcipán.
5 megjegyzés:

Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek 2007. november 19. 6:20  

Szia KAta!
Ránk fér egy kis cukornélküliség, remek blog. Sőt ha jobban belegondolok, a kevesebb szénhidrát se tenne rosszat! :-)

Mirelle,  2007. november 25. 11:04  

Cukroskata!

Szép a blog. A keresett történet meg Lénárd Sándor: A római konyha című könyvének a bevezetője :)

cukroskata 2007. november 25. 16:12  

Köszönöm mirelle a dícséretet is és a problémamegoldást is. Azóta se hagy nyugodni, hogy hol olvastam.

Névtelen,  2008. február 19. 12:50  

A római konyha nagyon jó könyv.

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP