Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. november 15., csütörtök

Édesítő
Sokféle édesítő van a piacon, kipróbáltam egy párat, többnyire nem bírják a hőhatást, így sütés, főzés közben elveszítik az édes ízt. Nekem a gyógyszertárban kapható sorbit vált be. Cukorbetegeknek receptre felírja a háziorvos, de recept nélkül is, jóval olcsóbb a flancosan csomagolt édesítőknél. Kávéba, teába nem használom, de sütéshez kiváló. Én semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam.

1 csapott evőkanál szorbit 10 gr.

 

3 megjegyzés:

Névtelen,  2009. június 24. 20:02  

szia Kata! Nem szeretek feleslegesen okoskodni, de mint cukrosbácsi, minden pillanatban odafigyelek mit eszem-iszom, és nem tudtam átsiklani a szorbit ajánlása fölött. mert a szorbit:
-egyáltalán nem "egészséges", a GI indexe jó (30% alatti), a ch-ja 100ból 99.9, ami, hát...
-igaz h sütni lehet és jó vele, de csak és kizárólag a GIje miatt érdemes a cukor helyett használni.
ergo cukrosoknak egyáltalán nem ajánlható, és hiába adja ki a patikus, a dokik már nem írják fel, csak kedvesen megpaskolják a cukros kis buksiját és megkérdezik h hol olvasták h a szorbit jó?, mert ez nem igaz. sajna. sztívia ok, az a legjobb manapság. sütést nem próbáltuk. beszámolok ha összejön. hello, jó munkát, yageaden

Cukroskata 2009. június 24. 20:34  

Kedves Névtelen! Ami a szorbitot illeti, teljesen igazad van, sajnos magas a ch tartalma, ezt feltétlenül figyelembe kell venni, de az alacsony glikémiás index miatt én mégis használom azoknál a süteményeknél, ahol a cukor tömege szükséges a süti állagához. Sajnos sztevia, bár bírja a melegítést, erre nem alkalmas. Persze egy cukorbetegnek, ha még túlsúlyos is, egyáltalán nem kellene süteményt enni, de én nem mindig tudom megállni :-( Amit lehet, persze inkább szteviával édesítek.
Az én orvosom egyébként felírja, de ő is figyelmeztetett a ch tartalomra. Köszönöm, hogy írtál, mindig örülök a hasznos észrevételeknek :-)

szemirámisz 2010. október 8. 13:03  

A Süssina édesítőről mi a véleményetek? Az is szaharint és ciklamátot tartalmaz...

Bár nekem most leginkább a nyírfacukor vált be. Csak az ára, az nagyon húzós...
:((

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP