Édesítő
Sokféle édesítő van a piacon, kipróbáltam egy párat, többnyire nem bírják a hőhatást, így sütés, főzés közben elveszítik az édes ízt. Nekem a gyógyszertárban kapható sorbit vált be. Cukorbetegeknek receptre felírja a háziorvos, de recept nélkül is, jóval olcsóbb a flancosan csomagolt édesítőknél. Kávéba, teába nem használom, de sütéshez kiváló. Én semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam.
1 csapott evőkanál szorbit 10 gr.
3 megjegyzés:
szia Kata! Nem szeretek feleslegesen okoskodni, de mint cukrosbácsi, minden pillanatban odafigyelek mit eszem-iszom, és nem tudtam átsiklani a szorbit ajánlása fölött. mert a szorbit:
-egyáltalán nem "egészséges", a GI indexe jó (30% alatti), a ch-ja 100ból 99.9, ami, hát...
-igaz h sütni lehet és jó vele, de csak és kizárólag a GIje miatt érdemes a cukor helyett használni.
ergo cukrosoknak egyáltalán nem ajánlható, és hiába adja ki a patikus, a dokik már nem írják fel, csak kedvesen megpaskolják a cukros kis buksiját és megkérdezik h hol olvasták h a szorbit jó?, mert ez nem igaz. sajna. sztívia ok, az a legjobb manapság. sütést nem próbáltuk. beszámolok ha összejön. hello, jó munkát, yageaden
Kedves Névtelen! Ami a szorbitot illeti, teljesen igazad van, sajnos magas a ch tartalma, ezt feltétlenül figyelembe kell venni, de az alacsony glikémiás index miatt én mégis használom azoknál a süteményeknél, ahol a cukor tömege szükséges a süti állagához. Sajnos sztevia, bár bírja a melegítést, erre nem alkalmas. Persze egy cukorbetegnek, ha még túlsúlyos is, egyáltalán nem kellene süteményt enni, de én nem mindig tudom megállni :-( Amit lehet, persze inkább szteviával édesítek.
Az én orvosom egyébként felírja, de ő is figyelmeztetett a ch tartalomra. Köszönöm, hogy írtál, mindig örülök a hasznos észrevételeknek :-)
A Süssina édesítőről mi a véleményetek? Az is szaharint és ciklamátot tartalmaz...
Bár nekem most leginkább a nyírfacukor vált be. Csak az ára, az nagyon húzós...
:((
Megjegyzés küldése