Mandulás kétszersült
A mandulás kétszersült a szomszédnéni specialitása volt. Nagy fémdobozban tartotta, és ha bementem hozzá, mindig kaptam egy pár darabot. Megunhatatlan és abbahagyhatatlan volt.
Nagy, négyemeletes, körfolyosós bérházban laktunk. Mindenki ismerte egymást, és mindenki jóban volt mindenkivel. Nyáron a körfolyosón nagy élet volt. Mi gyerekek ott játszottunk, rohangáltunk, anyáink, nagymamáink a virágokat öntözték, vagy a korlátra könyökölve beszélgettek, recepteket cseréltek, vagy csak élvezték a napsütést.
Hozzávalók:
6 tojásfehérje,
4 csapott evőkanál édesítő,
6 púpozott evőkanál liszt
1/2 sütőpor,
10 dkg. mandula a barna héjával együtt.
Tegnap sütöttem, a mandula fele héj nélküli lett, mert ez volt itthon. Igy is jó de szebb, ha látszik a mandula héja. A tojásfehérjét kemény habbá verem, beleteszem az édesítőt, és azzal is tovább verem. Most már el lehet tenni a habverőt, a lisztet és a sütőport kanállal óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, belekeverem. Ekkor jön bele a mandula. Hosszúkás, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és 180 fokos sütőben úgy sütöm, mint a piskótát, tűpróbáig. A sütés napján többet nem tehetek érte. Félreteszem, és hagyom szikkadni.
Legjobb három, négy nap múlva kézbevenni, ha ki tudjuk várni, mert akkor könnyebb szeletelni, de velem ez még nem fordult elő. Ezért hát ma igyekeztem hajszálvékony szeletekre vágni, a kenyérszeletelőgép nagyon jó hozzá, és langyos sütőben inkább szárítottam, mint sütöttem. Fémdobozban sokáig elállna, nem tudom pontosan meddig, mert nagyon hamar elfogy.
10 megjegyzés:
A férjem szerint olyan, mint az igazi olasz! Azt hiszem, ezentúl tényleg nem lesz gondom azzal, mire használjam el a fehérjéket.
Viszont lenne közelítő tipped arra, mennyi cukrot kellene használnom az édesítő helyett?
Köszi, örülök, hogy izlett:-) Ugyanannyi cukrot tegyél bele, amennyit egy piskótába tennél. Én amíg cukorral csináltam, annyi csapott evőkanál cukrot tettem bele, ahány tojás volt a tésztában, és ugyanannyi púpozott evőkanál lisztet. Majd számolj be róla, hogy hogy sikerült :-)
Én is, én is, nekem is nagyon ízlett! Nekem is az olasz mandulás sütik, kétszersültek, kekszek jutatottak eszembe róla.
Nem ígérem, hogy hamarosan megsütöm, de a receptet elmentettem nyugalmasabb időkre.
Örülök Rossamela, egészségetekre. Jó volt találkozni veletek. :-)
Szia!
Egyszer olvastam a receptet, aztán persze elfelejtettem lementeni. Egész hétvégén kerestem, aztán most hirtelen rábukkantam.
Remélhetőleg még a héten ki tudom majd próbálni.
Köszönöm!
mithrile
Majd írd meg, hogy sikerült, nálunk mindig nagy sikere van.
kb mennyi ideig kell sutni ?
Ez sütőfüggő, de először kb 20 perc, tűpróbáig.. Másodszor figyelni kell, amikor megbarnul
a széle, kész van.
Szeretném kérdezni,hogy a mandulát egészben keverjük bele,vagy elszeletelve?
Megjegyzés küldése