Töltött alma, madártejjel
Gyermekkorom csodás madárteje és a töltött alma kereszteződése..
Nagymamám az almát óvatosan kifúrta, a magházát kiszedte, és beletöltötte a beszáradt lekvárt, majd héjastól megsütötte.
Ízét és illatát ma is érzem. Behunyom a szemem és látom: ülünk a konyhaasztalnál. Mindig ott ettünk, mert minek piszkolni a szobában. Meleg van. Nincs fűtés, de a gáztűzhely -milyen nagy szó a régi sparhelt után- ontja a meleget. Csend van, mindenki áhítattal eszi a töltött almát.
És most a recept:
Hozzávalók:
4 alma,1/2 evőkanál édesítő,
5 dkg darált dió,
2 púpozott kávéskanál narancslekvár, vagy bármilyen más lekvár,
késhegynyi fahéj
3 tojás,
2 és 1/2 evőkanál édesítő,
1/2 rúd vanília
Az almákat meghámozzuk, a magházát óvatosan kiemeljük úgy, hogy az alját nem fúrjuk át, majd egy evőkanál édesítővel és a fahéjjal –annyi vízben, hogy ellepje- pár percig főzzük. Ha kihűlt, az almákat kiszedjük, és egy mély tálba állítjuk. A diót a lekvárral összekeverjük és a magházak helyére töltjük, majd tálba rakjuk.
1/2 liter tejben elkeverjük a 3 tojás sárgáját, 2 evőkanál édesítőt, és a vaníliarudat. (ha félbevágjuk és kikaparjuk a belsejét, intenzívebb íze lesz) Lassú tűzön, kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik. Ha langyosra hűlt ráönthetjük az almára.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük 1/2 evőkanál édesítővel, közben a másik fél liter tejet felforraljuk, és evőkanállal galuskákat szaggatunk bele a felvert tojáshabból. Lassú tűzön pár percig főzzük, egyszer megforgatva, majd szűrőkanállal kiemeljük, és a tálba rakjuk. Jól lehűtjük.
Egyébként a töltött almát madártejjel a szomszéd néni Langer Klára találta ki, akiről itt
írtam részletesebben.
Ötlet:
Az alma főzőlevét ne öntsük ki. Tegyünk bele citromkarikákat, és jól hűtsük be. Remek üdítő ital.
2 megjegyzés:
nagyon szép új blog, kolhakavod! :)
Köszönöm grenadine
Megjegyzés küldése