Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. november 12., hétfő

Töltött alma, madártejjel


Gyermekkorom csodás madárteje és a töltött alma kereszteződése..
A töltött almát nagymamám sütötte az ötvenes években. Tél végén, amikor más gyümölcs már nem volt, a téli almák is megfonnyadtak a spejz polcán, és a nyáron eltett lekvárok beszáradva szomorkodtak az üvegek alján, eljött a töltött alma szezonja.
Nagymamám az almát óvatosan kifúrta, a magházát kiszedte, és beletöltötte a beszáradt lekvárt, majd héjastól megsütötte.
Ízét és illatát ma is érzem. Behunyom a szemem és látom: ülünk a konyhaasztalnál. Mindig ott ettünk, mert minek piszkolni a szobában. Meleg van. Nincs fűtés, de a gáztűzhely -milyen nagy szó a régi sparhelt után- ontja a meleget. Csend van, mindenki áhítattal eszi a töltött almát.
A madártejről nincs mit mondani. Egyszerűen csak madártej! Aki volt gyerek, úgyis tudja, aki nem annak nem lehet elmagyarázni.

És most a recept:

Hozzávalók:
4 alma,
1/2 evőkanál édesítő,
5 dkg darált
dió,
2 púpozott kávéskanál narancslekvár, vagy bármilyen más lekvár,
késhegynyi fahéj

1 liter tej,
3 tojás,
2 és 1/2 evőkanál édesítő,
1/2 rúd vanília
Az almákat meghámozzuk, a magházát óvatosan kiemeljük úgy, hogy az alját nem fúrjuk át, majd egy evőkanál édesítővel és a fahéjjal –annyi vízben, hogy ellepje- pár percig főzzük. Ha kihűlt, az almákat kiszedjük, és egy mély tálba állítjuk. A diót a lekvárral összekeverjük és a magházak helyére töltjük, majd tálba rakjuk.
1/2 liter tejben elkeverjük a 3 tojás sárgáját, 2 evőkanál édesítőt, és a vaníliarudat. (ha félbevágjuk és kikaparjuk a belsejét, intenzívebb íze lesz) Lassú tűzön, kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik. Ha langyosra hűlt ráönthetjük az almára.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük 1/2 evőkanál édesítővel, közben a másik fél liter tejet felforraljuk, és evőkanállal galuskákat szaggatunk bele a felvert tojáshabból. Lassú tűzön pár percig főzzük, egyszer megforgatva, majd szűrőkanállal kiemeljük, és a tálba rakjuk. Jól lehűtjük.

Egyébként a töltött almát madártejjel a szomszéd néni Langer Klára találta ki, akiről itt 
írtam részletesebben.
 
Ötlet:
Az alma főzőlevét ne öntsük ki. Tegyünk bele citromkarikákat, és jól hűtsük be. Remek üdítő ital.

2 megjegyzés:

grenadine 2007. november 13. 14:52  

nagyon szép új blog, kolhakavod! :)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP