Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. július 26., szombat

Csokoládés sárgabarack lekvár
Ízbolygó
nagyon ígéretes baracklekvárt főzött, amint elolvastam tudtam, hogy ezt nekem is meg kell próbálni, és így is tettem :-) Kis változtatásokkal, de ugyanúgy csináltam, ahogy ő.

Hozzávalók:
3 kg sárgabarack
2 zacskó Dzsemfix
4 evőkanál édesítő (sorbit)
2 tk mézeskalács fűszer
1 dl mandula likőr
5 dg 70%os diabetikus VALOR keserűcsoki
5 dkg mandula

A barackot jól megmostam, és kimagoztam. A felét lábosba tettem és a botmixerrel pépesítettem. Hozzáadtam a barack másik felét, a dzsemfixet, az édesítőt, a mézeskalács fűszert, a mandulalikőrt, a mandulát, és kevergetve főztem forrás után 5 percig.

A jól kimosott üvegekbe forrásban lévő vizet öntöttem, majd kiöntöttem belőle, és hagytam lecsepegni, így a forró lekvárt forró üvegekbe mertem, belekevertem a reszelt csokoládét, rátettem a tetejét, és fejreállítottam 10 percre.

Hat 3 dl-es üveggel, és még egy kis tálkával lett belőle. A kaláccsal, amit hozzá sütöttem igazán finom volt. Kisunokám csak annyit mondott: isteni :-)100gr-ban: energia: 184 KCal, szénhidrát: 16,7 gr

1 megjegyzés:

Dulmina 2008. augusztus 1. 15:31  

Ha van egy szabad perced, nézz be hozzám, vár egy kis meglepetés :)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP