Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. február 17., kedd

Nem kell mindig hús

Rókagombát vettem a zöldségesnél. Hallottam már róla, de még soha nem kóstoltam. Elég drágának találtam, ezért vettem hozzá champignon gombát is, meg helyes kicsi krumplikat, és petrezselymet, mert amibe csak lehet, abba teszek petrezselymet, és ebbe lehetett.

A krumplit meghámoztam, karikára vágtam, egy fazékba tettem. Ráöntöttem 2 dl főzőtejszínt, és kb. 4 dl vizet, annyi kell, hogy jól ellepje, sóztam, borsoztam, majd főztem amíg majdnem puha lett.

Közben a kétféle gombát és egy fej vöröshagymát apróra vágtam, a hagymát kevés olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a gombát, és addig főztem, amíg a levét elfőtte. Ekkor hozzákevertem a petrezselymet.

A krumplit a levével együtt egy tűzálló tálba öntöttem, rátettem a gombát, és a sütőben 180 fokon addig sütöttem, amíg az összes levét "megitta"

El tudom képzelni valami sült hús köreteként is, én paradicsommal vacsorára ettem. Finom volt, nem hiányzott mellőle a hús.


10 megjegyzés:

cukroskata 2009. február 17. 23:46  

Ja, der Erdapfel ist fein :-)

Garffyka 2009. február 18. 11:02  

Kata, a rókagomba az egyik legfinomabb erdei gomba, nagyon karakteres, jellegzetes íze van. Ha esetleg nagyobb mennyiségben hozzájutsz kitűnően szárítható és pl gombalevesbe elég egy kevéske, hogy megbolondítsa az ételt.
Finomat főztél ... ismét és megint :-)

cukroskata 2009. február 18. 12:24  

Köszi Garffyka, izlett is nagyon :-)

Böbe 2009. február 18. 14:46  

tetszik az új design. előzőnél nekem túl sok volt a nassolni való kép, ami elcsábít :-)

sok puszi

cukroskata 2009. február 18. 15:15  

Köszi Böbe, bár ez az egész gasztroblog műfaj arról szól, hogy csábuljon el az író, hogy minél többet írjon róla, és a nyájas olvasó, hogy minél többet olvasson :-)

Mamma 2009. február 18. 22:16  

Kata, csatlakozom Garffykához! Kedvencem a rókagomba, sokat főzök. Tényleg markáns, de finom íze van, és azért drágább, mert nem lehet termeszteni. Számomra további előnye még, hogy csak meg kell mosni:)))

A petrezselyemmel pedig telibe találtál vele, nagyon passzol!
(Tetszik az új dizájn:-))

cukroskata 2009. február 18. 23:27  

Köszi Mamma, a rókagomba ezentúl gyakori vendég lesz a konyhámban :-)

Renata 2009. február 19. 8:26  

Biztos finom lehetett. Szeretem a rókagombát meg a nevét is. :)

cukroskata 2009. február 19. 9:21  

Köszi Renáta, finom volt :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP