Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. február 15., vasárnap

Kefires lángos


Amikor Margit2 kefires lángosát megláttam, eszembe jutott, hogy régen én is gyakran csináltam ilyet, és milyen jó volt, hogy ott lapult a lángos a hűtőben, csak le kellett csippenteni egy darabkát belőle, és már sült is a friss lángos a sütőben, vagy az olajban. Elő is kaptam a régi papirok közül a receptemet, -ami majdnem megegyezik Margit receptjével- és kicsit feldobtam vele a tegnapi bablevesemet. A bableves úgy készült, ahogy szokott, csak most egy füstölt libamell is főtt benne. Nem tett rosszat neki :-)

Hozzávalók:
3 dl kefir,
2 db egész tojás,
1/2 kg liszt,
1 dkg só,
1 zacskó szárított élesztő
1 dl tej

Az összes hozzávalót a robotgépbe tettem, és ő jól megdagasztotta. Ezután egy fedeles műanyag tálban ment a hűtőbe, kb. 2 óra múlva egy darabot levettem belőle, és a megmelegített bableves tálkája tetejét betapasztottam vele. A sütőben 180 fokon 10 percig sült.
A többi megadóan várja a sorsát a hűtőben.

2 megjegyzés:

Garffyka 2009. február 17. 11:10  

Kata, ez nagyon jó ötlet! A lángos is finomnak tűnik és tényleg különlegessé teszi a bablevest ... bár a libamell sem árthat az ízének :-)

cukroskata 2009. február 17. 14:23  

Köszönöm Garffyka, tényleg finom, azóta már kisütöttem egy részét a lángosnak olajban, és úgy is finom volt. Még mindig van pár adag a hűtőben :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP