Maxnál találtam ezt a 100-as listát, ami a "kispadon "A mindenevő százas listája" címen jelent meg. Hát én mindenevő egyáltalán nem vagyok, de azért kedvem támadt elkészíteni.
Ha valakinek szintén kedve lesz elkészíteni, dobjon ide egy kommentet.
Használati utasítás:
vastagon szedett: amit már ettem,
normál: amit még nem
piros áthúzott: amit nem is akarok enni
1. Ajvár – sose csináltam még, de ha valahol kapok, szívesen megeszem
2. Aszú – nem vagyok borivó
3. Bableves csülökkel – gyakran főzök bablevest, inkább füstölt libacombbal, mint csülökkel, de csülökkel is finom.
4. Baklava – Görögországban ettem, isteni volt
5. Baracklekvár – Nagymamám finoman csinálta, és már én is szoktam eltenni. Vannak sütemények, amit csak baracklekvárral tudok elképzelni. Tavaly nyáron csokival készítettem.
6. Bárányhús – apósoméknál ettem először és utoljára. Nem mintha ellenemre lenne, de sokáig egyáltalán nem lehetett beszerezni, és nem is jut eszembe soha, hogy bárányt kellene enni.
7. Barátfüle – Gyermekkoromban imádtam baracklekvárral, nem tudom az idejét, amikor utoljára ettem.
8. Békacomb rántva – soha nem ettem, nem is nagyon vágyom rá
9. Birsalma sajt – Imádom, de sajnos édesítővel nem működik
10. Bodza szörp – szoktam készíteni, nagyon finom
11. Borsóleves – nyáron friss borsóból, télen fagyasztottból, sok zöldséggel, galuskával. Jöhet az év és a nap minden szakában
12. Bundás kenyér – Édesen, sósan, töltve, bárhogy
13. Burek – Horváth tengerpart, nyár,
14. Cékla saláta – finom
15. Csalántea – nem ismerjük egymást
16. Csevapcsicsa – Újra csak a hajdanvolt Jugoszlávia, de otthon is készítettem már
17. Csicsóka – gyermekkoromban a nagymamám kertjében hatalmasra nőtt csicsóka termett, de az ízére nem emlékszem
apám, anyám, én és a csicsóka

18.
Csiga – ha ő meg nem esz engem, nem teszünk kárt egymásban :-)
19.
Csirkeláb a húslevesből – nem eszem meg
20.
Disznósajt – ezt se
21.
Erdei gombák – ritkán jutok hozzá. Fiatal koromban a Bükkben kirándultunk egészen elhagyott helyeken, és gombát szedtünk. Az erdőben egy erdészházban az erdész átvizsgálta, az erdészné pedig megsütötte nekünk. Mellé frissen fejt tejet és házi készítésű sajtot adott, Isteni volt.
22.
Esterházy torta – Maxot idézem: „dió, dió és dió, jöhet „
23.
Fagyasztott hal rudacskák – végszükség esetére
24.
Fánk – szalagos, csöröge, rózsa, talkedli és társai és a baracklekvár
25.
Fasírt –
egybesütve, töltve, nem töltve, golyócskának, mindenhogy.
26.
Finomfőzelék -soha nem tudtam megérteni, hogy képesek finomnak nevezni
27.
Fokhagymás lángos, sajttal és tejföllel – Nagyon szeretem, de inkább fokhagyma nélkül.
Minilángosom28.
Fonott kalács – gyermekkorom születésnapi zsúrjai. Fonott kalács habos kakaóval
29.
Főtt csöves kukorica – nyár, Balaton, strand
30.
Gulyásleves – csipetkével, után valami kelt tészta, remek
31.
Gyümölcsbor – lásd a 2. pontot :-)
32.
Hagymaleves – sajtos pirítóssal
33.
Halászlé – tésztával, vagy nélküle, sok ikrával és tejjel
34.
Jeges kávé – nyáron, sok habbal -nem teszünk kárt egymásban
35.
Kakashere pörkölt -ilyet nem eszem
36.
Káposztás tészta – ha muszáj
37.
Kapros tökfőzelék – sehogy nem eszem meg
38.
Karalábé – nyersen, főve, leves,
töltött karalábé39.
Kaszinó tojás – régen nagyon szerettem, a hidegtálak elmaradhatatlan kelléke volt, ma már nem vagyok oda érte
40.
Kecsketej – apai nagymamámnak volt egy kecskéje, és egy mániája, hogy a friss, langyos kecsketej jót tesz a gyereknek. brrrrrrrrrr
41.
Kemping sajt a tömlőből – nem nagyon szeretem
42.
Képviselőfánk – szeretem az égetett tésztát, enni is csinálni is
43.
Knédli – Prágában ettem, régen készülök rá, hogy egyszer csinálni fogok
44.
Kocsonya – legfeljebb a halkocsonyát eszem meg
45.
Kókuszgolyó –
néha46.
Kovászos uborka – megeszem, de nincs a top 10-ben
47.
Körömpörkölt – soha nem szánnám rá magam, hogy megegyem
48.
Körözött – Édesanyám finom körözötteket csinált. Zöldpaprikába töltötte, és kirándulni vittük. Mármint mi kirándultunk, őt meg megettük.
49.
Krémes – finom, finom, finom
50.
Krumplipüré – ha nem porból készült
51.
Krumplis tészta – jól megsütve
52.
Lecsó – inkább csak a levét szeretem kitunkolni finom friss kenyérrel
53.
Lekváros bukta – sok baracklekvárral
54.
Libamáj – nem őrülök meg érte
55. Lóhús – még nem ettem
56.
Madártej –
gyermekkori, soha el nem múló szerelem,57.
Majonéz - otthon készítem, cukor nélkül
58.
Mákos guba – általában nem nagyon szeretem a mákot
59.
McDonald’s Big Mac Meal – időnként jól esik
60.
Meggyszósz húslevesben főtt marhahús mellé – nagymamám készítette mindig, én távol tartottam magam tőle
61.
Muszaka – Görögország, kemping,
62.
Nyúlhús – házinyúl, vadnyúl jöhet. Anyám vadnyúl pástétomának ízét még most, sok év után is fel tudom idézni, de úgy megcsinálni soha nem sikerült
63.
Őszibarack befőtt – a friss őszibarack finomabb, de szoktam használni
64.
Pacal – csíkokra vágott frottír törülközőt nem eszem
65.
Padlizsánkrém – minden mennyiségben
jöhet66.
Palacsinta – sósan,
édesen, rakottan, csúsztatva
67.
Pálpusztai sajt – soha
68.
Paradicsomos káposzta – nem tartozik az ehetőnek minősített ételek közé
69.
Párizsi – Sok éve nem ettem. Régen gyakran ettük vajas kenyéren, vagy rántva, vagy a bőrét rajta hagyva megsütöttük, és a kis kosárkákat megtöltöttük valami salátával
70.
Pilóta keksz – Csatlakozom Maxhoz: „az sem olyan mint régen, de azért jöhet, szét szedni, és ízenként enni, jó móka”
71.
Pogácsa – nekem nem nagyon szokott sikerülni,
Grenadine első pogácsája kiváló volt
72.
Puding – fél évig dolgoztam Drezdában a múlt században. Akkor minden este pudingot vacsoráztam. Kicsit meguntam
73.
Puliszka – egy kolleganőm tudja remekül csinálni
74.
Rántott hús – szeretem
75.
Rakott krumpli – ahogy Max mondja:
alapmű 76.
Rácponty tejföllel – nagymamámnál ettem utoljára
77. Sárgarépa krémleves – nem ettem még
78.
Somlói galuska – imádnivaló
79.
Sóskaleves – neeeeeeeeeeeeeem
80.
Sült gesztenye – szeretem a gesztenyét, de inkább pürének vagy tortának, vagy húsok mellé ill.
belé81.
Sült kolbász papírtányérról, a hentesnél – néha jól tud esni
82.
Sült tök – újabban nagyon szeretem
83.
Szilvapálinka – pálinkaivó se vagyok
84.
Szilvás gombóc – gyermekkor. Előtte bableves
85. Szőlős rétes – még nem próbáltam, de nem lehet rossz
86.
Sztrapacska – borjúpörkölttel
87.
Tatár beefsteak – „nyers húst nem eszem” mondta a kicsi lányom, majd megkóstolta, és felfalta az egészet :-)
88. Tintahal – nem ettem még
89.
Torma – nem nőtt a szívemhez, bár egyszer ettem egy tormakrémet, tejszínhabba volt belekeverve a torma, az finom volt
90. Töki pompos – szívesen megkóstolnám
91.
Töltött káposzta – az ételek étele
92.
Töpörtyű – nem igazán……
93.
Túró Rudi – régen szerettem
94.
Túrós tészta cukorral – cukor helyett sült szalonnával, jól lepirítva
95.
Vaddisznó pörkölt – remek
96.
Véres hurka – inkább májas hurka és sült kolbász
97.
Virsli – bőrös, roppanós
98.
Zöldbab – leves, morzsás, és salátának is kiváló, ecetes lében petrezselyemmel
99.
Zúzapörkölt – nem a szívem csücske
100.
Zserbó – a szívem csücske
Read more...