Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. február 27., péntek

Baráti díj avagy ápold a gasztrobarátságokat!


"Ezek a blogok szerfelett bájosak, a blog íróknak az a céljuk, hogy barátok és barátságosak legyenek. Reményeink szerint ezen díj átadásakor több barátság keletkezik, a barátság elterjed, és több figyelmet kap a blogger. Amikor továbbadod, kérlek vedd figyelembe ezen elveket. Válassz nyolc embert."

A gyakorlat bebizonyította, hogy az internet nem elidegeníti egymástól az embereket, hanem hanem segítségével olyan baráti kapcsolatok jöhetnek létre, amikre a földrajzi távolság miatt soha nem került volna sor.

Gabojszától és Renátától kaptam, és most továbbadom a sok-sok kedves gasztroblogger közül az alábbi 8-nak:

Citromfű
Dulmina
Garffyka
Katanyaka
Mamma
Max
Saját levében
Trinity

Read more...

2009. február 26., csütörtök

Banán





http://lunchinabox.net/page/15/



Read more...

2009. február 22., vasárnap

Csirkemájpástétom

Véletlenül nálam is májpástétom készült, de nem olyan kalandos módon, mint Grenadine konyhájában. A nyaklevesbe már kifejezetten azzal a szándékkal tettem bele a csirkemájakat, hogy majd pástétom lesz belőle.

Miután megfőttek a levesben, és átvették a jó zöldséges ízét, kivettem a májakat, a robotgéppel pépesítettem 2 keménytojással együtt, tettem bele sót, borsot, mustárt és egy kevés konyakot, majd egy kis szilikonos sütőformát kibéleltem baconnal, belekanalaztam a pástétomot, és egy vízzel teli tepsiben, 200 fokon addig sütöttem, amíg a bacon szépen megpirult. Akkor kiborítottam a formából, és megállapítottam, hogy az alja egyáltalán nem sült meg, ezért visszatettem úgy, hogy az alja került felülre, és sütöttem még 10 percig. Frissensült kenyérrel nagyon finom volt.




Hozzávalók:

3 csirkemáj
2 keménytojás
só, bors, mustár
konyak
pár szelet bacon

Read more...

2009. február 18., szerda

A mindenevő százas listája

Maxnál találtam ezt a 100-as listát, ami a "kispadon "A mindenevő százas listája" címen jelent meg. Hát én mindenevő egyáltalán nem vagyok, de azért kedvem támadt elkészíteni.
Ha valakinek szintén kedve lesz elkészíteni, dobjon ide egy kommentet.

Használati utasítás:
vastagon szedett: amit már ettem,
normál: amit még nem
piros áthúzott: amit nem is akarok enni




1. Ajvár – sose csináltam még, de ha valahol kapok, szívesen megeszem



2. Aszú – nem vagyok borivó



3. Bableves csülökkel – gyakran főzök bablevest, inkább füstölt libacombbal, mint csülökkel, de csülökkel is finom.



4. Baklava – Görögországban ettem, isteni volt



5. Baracklekvár – Nagymamám finoman csinálta, és már én is szoktam eltenni. Vannak sütemények, amit csak baracklekvárral tudok elképzelni. Tavaly nyáron csokival készítettem.



6. Bárányhús – apósoméknál ettem először és utoljára. Nem mintha ellenemre lenne, de sokáig egyáltalán nem lehetett beszerezni, és nem is jut eszembe soha, hogy bárányt kellene enni.



7. Barátfüle – Gyermekkoromban imádtam baracklekvárral, nem tudom az idejét, amikor utoljára ettem.



8. Békacomb rántva – soha nem ettem, nem is nagyon vágyom rá



9. Birsalma sajt – Imádom, de sajnos édesítővel nem működik



10. Bodza szörp – szoktam készíteni, nagyon finom



11. Borsólevesnyáron friss borsóból, télen fagyasztottból, sok zöldséggel, galuskával. Jöhet az év és a nap minden szakában



12. Bundás kenyér – Édesen, sósan, töltve, bárhogy



13. Burek – Horváth tengerpart, nyár,



14. Cékla saláta – finom



15. Csalántea – nem ismerjük egymást



16. Csevapcsicsa – Újra csak a hajdanvolt Jugoszlávia, de otthon is készítettem már



17. Csicsóka – gyermekkoromban a nagymamám kertjében hatalmasra nőtt csicsóka termett, de az ízére nem emlékszem



apám, anyám, én és a csicsóka



18. Csiga – ha ő meg nem esz engem, nem teszünk kárt egymásban :-)

19. Csirkeláb a húslevesből – nem eszem meg

20. Disznósajt – ezt se

21. Erdei gombák – ritkán jutok hozzá. Fiatal koromban a Bükkben kirándultunk egészen elhagyott helyeken, és gombát szedtünk. Az erdőben egy erdészházban az erdész átvizsgálta, az erdészné pedig megsütötte nekünk. Mellé frissen fejt tejet és házi készítésű sajtot adott, Isteni volt.

22. Esterházy torta – Maxot idézem: „dió, dió és dió, jöhet „

23. Fagyasztott hal rudacskák – végszükség esetére

24. Fánk – szalagos, csöröge, rózsa, talkedli és társai és a baracklekvár

25. Fasírtegybesütve, töltve, nem töltve, golyócskának, mindenhogy.

26. Finomfőzelék -soha nem tudtam megérteni, hogy képesek finomnak nevezni

27. Fokhagymás lángos, sajttal és tejföllel – Nagyon szeretem, de inkább fokhagyma nélkül. Minilángosom

28. Fonott kalács – gyermekkorom születésnapi zsúrjai. Fonott kalács habos kakaóval

29. Főtt csöves kukorica – nyár, Balaton, strand

30. Gulyásleves – csipetkével, után valami kelt tészta, remek

31. Gyümölcsbor – lásd a 2. pontot :-)

32. Hagymaleves – sajtos pirítóssal

33. Halászlé – tésztával, vagy nélküle, sok ikrával és tejjel

34. Jeges kávé – nyáron, sok habbal -nem teszünk kárt egymásban

35. Kakashere pörkölt -ilyet nem eszem

36. Káposztás tészta – ha muszáj

37. Kapros tökfőzelék – sehogy nem eszem meg

38. Karalábé – nyersen, főve, leves, töltött karalábé

39. Kaszinó tojás – régen nagyon szerettem, a hidegtálak elmaradhatatlan kelléke volt, ma már nem vagyok oda érte

40. Kecsketej – apai nagymamámnak volt egy kecskéje, és egy mániája, hogy a friss, langyos kecsketej jót tesz a gyereknek. brrrrrrrrrr

41. Kemping sajt a tömlőből – nem nagyon szeretem

42. Képviselőfánk – szeretem az égetett tésztát, enni is csinálni is

43. Knédli – Prágában ettem, régen készülök rá, hogy egyszer csinálni fogok

44. Kocsonya – legfeljebb a halkocsonyát eszem meg

45. Kókuszgolyónéha

46. Kovászos uborka – megeszem, de nincs a top 10-ben

47. Körömpörkölt – soha nem szánnám rá magam, hogy megegyem

48. Körözött – Édesanyám finom körözötteket csinált. Zöldpaprikába töltötte, és kirándulni vittük. Mármint mi kirándultunk, őt meg megettük.

49. Krémes – finom, finom, finom

50. Krumplipüré – ha nem porból készült

51. Krumplis tészta – jól megsütve

52. Lecsó – inkább csak a levét szeretem kitunkolni finom friss kenyérrel

53. Lekváros bukta – sok baracklekvárral

54. Libamáj – nem őrülök meg érte

55. Lóhús – még nem ettem

56. Madártejgyermekkori, soha el nem múló szerelem,

57. Majonéz - otthon készítem, cukor nélkül

58. Mákos guba – általában nem nagyon szeretem a mákot

59. McDonald’s Big Mac Meal – időnként jól esik

60. Meggyszósz húslevesben főtt marhahús mellé – nagymamám készítette mindig, én távol tartottam magam tőle

61. Muszaka – Görögország, kemping,

62. Nyúlhús – házinyúl, vadnyúl jöhet. Anyám vadnyúl pástétomának ízét még most, sok év után is fel tudom idézni, de úgy megcsinálni soha nem sikerült

63. Őszibarack befőtt – a friss őszibarack finomabb, de szoktam használni

64. Pacal – csíkokra vágott frottír törülközőt nem eszem

65. Padlizsánkrém – minden mennyiségben jöhet

66. Palacsinta – sósan, édesen, rakottan, csúsztatva

67. Pálpusztai sajt – soha

68. Paradicsomos káposzta – nem tartozik az ehetőnek minősített ételek közé

69. Párizsi – Sok éve nem ettem. Régen gyakran ettük vajas kenyéren, vagy rántva, vagy a bőrét rajta hagyva megsütöttük, és a kis kosárkákat megtöltöttük valami salátával

70. Pilóta keksz – Csatlakozom Maxhoz: „az sem olyan mint régen, de azért jöhet, szét szedni, és ízenként enni, jó móka”

71. Pogácsa – nekem nem nagyon szokott sikerülni, Grenadine első pogácsája kiváló volt

72. Puding – fél évig dolgoztam Drezdában a múlt században. Akkor minden este pudingot vacsoráztam. Kicsit meguntam

73. Puliszka – egy kolleganőm tudja remekül csinálni

74. Rántott hús – szeretem

75. Rakott krumpli – ahogy Max mondja: alapmű

76. Rácponty tejföllel – nagymamámnál ettem utoljára

77. Sárgarépa krémleves – nem ettem még

78. Somlói galuska – imádnivaló

79. Sóskaleves – neeeeeeeeeeeeeem

80. Sült gesztenye – szeretem a gesztenyét, de inkább pürének vagy tortának, vagy húsok mellé ill. belé

81. Sült kolbász papírtányérról, a hentesnél – néha jól tud esni

82. Sült tök – újabban nagyon szeretem

83. Szilvapálinka – pálinkaivó se vagyok

84. Szilvás gombóc – gyermekkor. Előtte bableves

85. Szőlős rétes – még nem próbáltam, de nem lehet rossz

86. Sztrapacska – borjúpörkölttel

87. Tatár beefsteak – „nyers húst nem eszem” mondta a kicsi lányom, majd megkóstolta, és felfalta az egészet :-)

88. Tintahal – nem ettem még

89. Torma – nem nőtt a szívemhez, bár egyszer ettem egy tormakrémet, tejszínhabba volt belekeverve a torma, az finom volt

90. Töki pompos – szívesen megkóstolnám

91. Töltött káposzta – az ételek étele

92. Töpörtyű – nem igazán……

93. Túró Rudi – régen szerettem

94. Túrós tészta cukorral – cukor helyett sült szalonnával, jól lepirítva

95. Vaddisznó pörkölt – remek

96. Véres hurka – inkább májas hurka és sült kolbász

97. Virsli – bőrös, roppanós

98. Zöldbab – leves, morzsás, és salátának is kiváló, ecetes lében petrezselyemmel

99. Zúzapörkölt – nem a szívem csücske

100. Zserbó – a szívem csücske

Read more...

2009. február 17., kedd

Nem kell mindig hús

Rókagombát vettem a zöldségesnél. Hallottam már róla, de még soha nem kóstoltam. Elég drágának találtam, ezért vettem hozzá champignon gombát is, meg helyes kicsi krumplikat, és petrezselymet, mert amibe csak lehet, abba teszek petrezselymet, és ebbe lehetett.

A krumplit meghámoztam, karikára vágtam, egy fazékba tettem. Ráöntöttem 2 dl főzőtejszínt, és kb. 4 dl vizet, annyi kell, hogy jól ellepje, sóztam, borsoztam, majd főztem amíg majdnem puha lett.

Közben a kétféle gombát és egy fej vöröshagymát apróra vágtam, a hagymát kevés olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a gombát, és addig főztem, amíg a levét elfőtte. Ekkor hozzákevertem a petrezselymet.

A krumplit a levével együtt egy tűzálló tálba öntöttem, rátettem a gombát, és a sütőben 180 fokon addig sütöttem, amíg az összes levét "megitta"

El tudom képzelni valami sült hús köreteként is, én paradicsommal vacsorára ettem. Finom volt, nem hiányzott mellőle a hús.


Read more...

2009. február 15., vasárnap

Kefires lángos


Amikor Margit2 kefires lángosát megláttam, eszembe jutott, hogy régen én is gyakran csináltam ilyet, és milyen jó volt, hogy ott lapult a lángos a hűtőben, csak le kellett csippenteni egy darabkát belőle, és már sült is a friss lángos a sütőben, vagy az olajban. Elő is kaptam a régi papirok közül a receptemet, -ami majdnem megegyezik Margit receptjével- és kicsit feldobtam vele a tegnapi bablevesemet. A bableves úgy készült, ahogy szokott, csak most egy füstölt libamell is főtt benne. Nem tett rosszat neki :-)

Hozzávalók:
3 dl kefir,
2 db egész tojás,
1/2 kg liszt,
1 dkg só,
1 zacskó szárított élesztő
1 dl tej

Az összes hozzávalót a robotgépbe tettem, és ő jól megdagasztotta. Ezután egy fedeles műanyag tálban ment a hűtőbe, kb. 2 óra múlva egy darabot levettem belőle, és a megmelegített bableves tálkája tetejét betapasztottam vele. A sütőben 180 fokon 10 percig sült.
A többi megadóan várja a sorsát a hűtőben.





Read more...

2009. február 12., csütörtök

Narancsos kakaós kalács


Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg Diabet Mix linzerlisztkeverék
10 dkg vaj

1 zacskó szárított élesztő;
3 evőkanál édesítő
2 tojássárgája5 dl tej
pár csepp vanília aroma




A töltelékhez:
2 evőkanál kakaó
1 evőkanál édesítő

2 evőkanál narancslekvár
kb 2 evőkanál narancsos olivaolaj

A tészta hozzávalóit beleszórtam a kenyérsütőgépembe, és akkor vettem ki, amikor megkelt.Kinyújtottam, és megkentem a narancslekvárral, majd a kakaó és édesítő keverékét egyenletesen rászórtam, és meglocsoltam az olajjal. Feltekertem, mint a beiglit, beletettem a karácsonyra kapott kalácssütőformámba,


hagytam még 1/2 órát kelni, majd 200 fokra előmelegített sütőben megsütöttem.


Read more...

2009. február 9., hétfő

Egy jó kis nyakleves



"Hol a boldogság mostanában?
Barátságos meleg szobában"

És ha a barátságos, meleg szobához egy finom meleg leveske is adódik, a világ nekem gömbölyű.

A nyakleveshez egy pulykanyakat feltettem főni annyi vízben, amennyi jól ellepte. Tettem hozzá sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, kelbimbót, vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, sót, borsot, gyömbért, szerecsendiót, sáfrányt, és addig főztem, amíg a hús majdnem puha lett. Akkor adtam hozzá kockára vágott krumplit, gombát, zöldborsót, négy csirkemájat, és készrefőztem.
Csigatésztával nagyon finom volt.

A csirkemájból másnap pástétomot készítettem, a recept majd jön.


Read more...

2009. február 4., szerda

Marcipános narancsos muffin

Vasárnap úgy gondoltam, hogy kéne valami édesség, körülnéztem hát, hogy milyen alapanyag van itthon. Találtam egy darab marcipánt a hűtőben, amit még decemberben csináltam, de valahogy nem került felhasználásra. Jó kemény volt már, így eszembe jutott, hogy marcipános muffint sütök, mert ez a marcipán pont jó állagú ahhoz, hogy lereszeljem.

Hozzávalók:

15 dkg marcipánmassza
1/2 dl narancsos olivaolaj
5 dkg édesítő
15 dkg liszt
2 tojás
1 narancs reszelt héja
1 kk sütőpor
1/2 színtelen keserűmandula aroma
50 ml tej

2 kávéskanál amaretto
pár kanál narancslekvár
mandula

A tojásokat az édesítővel habosra kevertem, belekevertem a tejet, a sót, az olivaolajat, a narancshéjat, az amarettot, és a lereszelt marcipánt. Ekkor jött hozzá a liszt és a sütőpor. Elég lágy massza lett.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A minimuffinformába minyonpapírokat tettem és mindegyikbe kanalaztam egy keveset a tésztából, erre jött egy kanálka narancslekvár, majd befedtem a tésztával. Mindegyik tetejére tettem egy mandulát. 10 percig sült, akkor ment bele a következő adag. 36 db lett.
Finom, omlós muffin lett belőle, több napig is eláll, hogy pontosan meddig, nem tudom, mert ma elfogyott :-)

A marcipánt úgy csináltam, hogy a mandulát édesítővel finomra daráltam a robotgéppel, tettem hozzá színtelen keserűmandula aromát, és vizes kézzel addig gyúrtam, amíg összeállt. A kezemet közben többször bevizeztem. Mennyiségeket nem tudok írni, én közben kóstolgattam, hogy elég édes-e.

Read more...

2009. február 2., hétfő

Heartwarming

Annától kaptam a kérdést, mi a gyors és egyszemélyes dopaminnövelő konyhai megoldásom, ami garantáltan jót tesz a lelkemnek.

Nyáron a tenger kéksége, a hullámok, a simogató víz, és egy nagy pohár szódás fagyi.


Télen a meleg lakásban puha párnák között forró gyümölcsteát szürcsölgetni benne főtt gyümölcsökkel, és a szép fehér hópelyhek, szigorúan csak ablakon keresztül nézve :-)

Read more...
Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP