Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. november 29., csütörtök

Mindennapi kenyeremRégóta szerettem volna kenyérsütőgépet. Amikor még nem voltam cukorbeteg, vagy még nem tudtam róla, nagyon drága volt, később meg nem mertem venni, mert a finom friss fehérkenyér, amit nagyon szeretek, nem kedvez a cukor mértékének, és attól tartottam, ha lenne kenyérsütőm, túl sok kenyeret ennék.

Kb. fél éve, egy ráérős szombat délelőtt mászkáltam a piacon, amikor rábukkantam a FOGYI-DIABETIKUS KENYÉR sütőkeverékre, ami csökkentett energiatartalmú kenyérliszt. Vettem egy kg lisztet, és körbejártam a piacon. Vettem neki egy fonott kosarat, új kockás konyharuhát, magokat. Aztán továbbmentem és vettem neki egy kenyérsütőgépet. Délután már vidáman sült a kenyér a gépben.

Azóta minden héten sütök magamnak egy kenyeret. Nagyon finom, nem s
zárad ki, és valóban lassabban emeli a cukorszintet. Már többet is kipróbáltam a Szegedi Gabonakutatö KHT diétás termékeiből, és nagyon jók a tapasztalataim.

Hozzávalók:

170 gr
FOGYI-DIABETIKUS KENYÉR sütőkeverék
260 gr finomliszt
1 zacskó szárított élesztő

370 ml langyos víz

A piacon veszek fenyőmagot, napraforgómagot, tökmagot, összekeverem, és egy kenyérhez egy nagy maréknyit használok


A kétféle lisztet összekeverem, a kenyérsütőgépbe beleöntöm a langyos vizet, rászórom a lisztkeveréket, a tetejére az élesztőt, majd a magokat. Ezután már csak a gép dolgozik, a lakásban terjeng a friss kenyér illata, én meg várom, hogy mikor lehet kivenni. Amikor befejezte a kelesztést, kiveszem belőle a lapátot, így csak egy kis lyuk marad benne.
Amikor kész, rácson hagyom kihűlni, de már melegen beleeszegetek.


Az egész kenyérben: energia 1306,1 Kcal, szénhidrát 244,9 gr. (a magokat nem számoltam hozzá, olyan kevés jut egy szeletre)3 megjegyzés:

grenadine,  2007. november 30. 20:32  

nagyon jól van tartva ez a sütőkeverék, hogy ennyi mindent kap :)

cukroskata 2007. november 30. 21:45  
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
cukroskata 2007. november 30. 22:35  

magamra mégsem akartam ennyit költeni :)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP