Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. február 4., szerda

Marcipános narancsos muffin

Vasárnap úgy gondoltam, hogy kéne valami édesség, körülnéztem hát, hogy milyen alapanyag van itthon. Találtam egy darab marcipánt a hűtőben, amit még decemberben csináltam, de valahogy nem került felhasználásra. Jó kemény volt már, így eszembe jutott, hogy marcipános muffint sütök, mert ez a marcipán pont jó állagú ahhoz, hogy lereszeljem.

Hozzávalók:

15 dkg marcipánmassza
1/2 dl narancsos olivaolaj
5 dkg édesítő
15 dkg liszt
2 tojás
1 narancs reszelt héja
1 kk sütőpor
1/2 színtelen keserűmandula aroma
50 ml tej

2 kávéskanál amaretto
pár kanál narancslekvár
mandula

A tojásokat az édesítővel habosra kevertem, belekevertem a tejet, a sót, az olivaolajat, a narancshéjat, az amarettot, és a lereszelt marcipánt. Ekkor jött hozzá a liszt és a sütőpor. Elég lágy massza lett.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A minimuffinformába minyonpapírokat tettem és mindegyikbe kanalaztam egy keveset a tésztából, erre jött egy kanálka narancslekvár, majd befedtem a tésztával. Mindegyik tetejére tettem egy mandulát. 10 percig sült, akkor ment bele a következő adag. 36 db lett.
Finom, omlós muffin lett belőle, több napig is eláll, hogy pontosan meddig, nem tudom, mert ma elfogyott :-)

A marcipánt úgy csináltam, hogy a mandulát édesítővel finomra daráltam a robotgéppel, tettem hozzá színtelen keserűmandula aromát, és vizes kézzel addig gyúrtam, amíg összeállt. A kezemet közben többször bevizeztem. Mennyiségeket nem tudok írni, én közben kóstolgattam, hogy elég édes-e.

2 megjegyzés:

Névtelen,  2009. február 5. 13:12  

Megsütöttem, naaaaagyon finom lett. Zsú

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP