Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. augusztus 30., szombat

Szódás fagyiAmerikai regényekben, filmekben a fiú mindig meghívja a lányt egy szódás fagyira. Gyerekkoromban nagyon izgatott, hogy mi lehet az a szódás fagyi, de semmi támpontot nem találtam. Persze ez nem meglepő, hiszen egy magyar regényben sem mellékeli a szerző a paprikáskrumpli, vagy a töltött káposzta receptjét, ha esetleg azt vacsoráznak a szereplők. :-)

Amerikában azóta se voltam, így az autentikus ice cream soda megkóstolására nem került sor, de én gyakran készítem, a saját elképzelésem szerint, egyszerűen csak valamilyen gyümölcsfagyi és buborékos ásványvíz keverékéből. Meleg napokon nagyon finom, üdítő ital.

Hozzávalók:

1 gombóc citromfagyi
szénsavas ásváyvíz

3 megjegyzés:

Renata 2008. augusztus 30. 17:23  

szia!
Most kerültem ide, holott többször láttam már a nevedet másutt, de -nem nevetni- magamban eddig úgy könyveltem el, hogy biztosan édes sütikről írsz, amolyan hagyományos édesekről. Ez önmagában nem taszítana el, csak mikor idejöttem, akkor örömmel láttam, hogy inkább ellenkezőleg, éppenhogy vékonyítod az édességek cukortartalmát. Ennek okát viszont nem örömmel olvastam, de valahol rokonlélek vagy, mert nálunk meg a gyermekek tej- és tojásallergiája adta az indítólökést a tej- és a tojásmentes ételek irányába. Biztosan sokan találnak itt tippeket, és üdv. a törekvésedért.

cukroskata 2008. augusztus 30. 18:02  

Köszi Renáta, jól esnek a kedves szavaid. Nincs könnyű dolgod, hogy tojás és tejmentesen finomságokat varázsolj az asztalra, de neked sikerül. :-)

cukroskata 2008. szeptember 14. 16:41  

Mamma remek dolgokat írt nekem, kiegészítve hiányos ismereteimet a szódás fagyiról. Hozzájárulásával közzéteszem, szerintem másokat is érdekelhet:

"Tényleg Amerikában rendkívül népszerű!! Minden sarkon kapni, jobb is talán, mint a fagyi, mert még szomjat is olt egy kicsit, bár az a rengeteg cukros lötty inkább visszataszító:-)))
A fagyi általában vaníliafagyi szokott lenni, és épp az italt variálják, itt meg aztán mindent elképzelhetsz, amit csak bírsz! Attól soda, mert egy pohár szénsavas italba tesznek egy-két gombóc vaníliafagyit. Ez leggyakrabban szénsavas gyümölcsszörp, de lehet ginder ale, cola, szőlőlé, vagy Amerikában igen népszerű Doctor Pepper ital, vagy a rootbeer (ez szerintem borzalmas:-), de ennek csak a fantázia szab határt, akár szódás bor is lehet!! Vagy jeges, szódás kávé, alkoholos italok is. Mint gondolhatod, elég műízű, de házilag elkészítve viszont tényleg nagyon jó nyári hűsítő!!"

Köszönöm Mamma :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP