Rántás
Nagymami süssél nekem rántást! Ezzel a meglepő kéréssel leptem meg kb. 6 éves koromban a nagymamámat. A kérésem azért volt különösen meglepő, mert semmiféle berántott levest vagy főzeléket nem tudtak belémerőltetni, levesből csak a húslevest ettem meg, zöldféléből meg legfeljebb valami párolt zöldséget, de azt se nagyon.
Biztos, hogy rántást akarsz enni? kérdezte nagymamám, és én bizonygattam, hogy imádom a rántást. A húst utálom, de a rántást rajta szeretem. Nagymamám nem kevés kombinációs készségről tett tanúságot, amikor ebből megértette, hogy a rántott hús panírját hívom rántásnak –egyébként nagyon logikusan :-) - és úgy gondolom, hogy azt hús nélkül is lehet sütni.
Ettől kezdve, ha rántott húst sütött, mindig kevert a maradék tojáshoz egy kis zsemlemorzsát, megsózta, borsozta, kis lapított gombócokat formált belőlük, és a hússal együtt megsütötte.
Ez lett a rántás.
Biztos, hogy rántást akarsz enni? kérdezte nagymamám, és én bizonygattam, hogy imádom a rántást. A húst utálom, de a rántást rajta szeretem. Nagymamám nem kevés kombinációs készségről tett tanúságot, amikor ebből megértette, hogy a rántott hús panírját hívom rántásnak –egyébként nagyon logikusan :-) - és úgy gondolom, hogy azt hús nélkül is lehet sütni.
Ettől kezdve, ha rántott húst sütött, mindig kevert a maradék tojáshoz egy kis zsemlemorzsát, megsózta, borsozta, kis lapított gombócokat formált belőlük, és a hússal együtt megsütötte.
Ez lett a rántás.
Én is mindig sütök rántást, ha rántott húst sütök, amit játékos kedvű unokám különböző formákkal szaggatott ki.
9 megjegyzés:
Ilyet én is szoktam sütni, anyósomtól tanultam :) Még soha senki nem ismerte.....
Nálunk is mindig van ilyen, ha van maradék a tojásból, én egy pici sütőport keverek hozzá, hogy lazább legyen. Egy barátnőm pedig még fel is turbózza, hol sajttal, hol valami zöldséggel.
Nálunk is van ilyen, csak mi prézlisnek hívjuk. Nagy szemű zsemlemorzsából a legjobb. Régen annyira szerettem, hogy volt, hogy csak külön ezt kértem anyukámtól egy tojásból vacsorára. És nagyon szomorú voltam, ha akár hús, akár patiszon rántás után nem maradt tojás, és nem lett prézlis...
Érdekes, én azt hittem, ilyen csak nálunk volt :-)
Először is puszi, gratulálok a bloghoz. már rég óta olvasom, de most írok először.
nálunk is kislánykorom óta a maradék tojást így használtuk fel.
de mivel mindkét fiam (18 és 14 évesek már) és én is szeretem, bizony felütök még két tojást, csipet szódabikarbóna, hogy laza legyen, és majoranna, kakukkfű bele a finomabb ízért. puffancs fogy el először :-) a husihoz csak utána nyúlnak.
Igen, nálunk is! Manapság is csinálok, sajnálom kidobni a maradékot....
annak idején szegény Mama, vakhalnak nevezte.
Köszi Erzsébet, biztos finom lehet majorannával és kakukkfűvel, ki fogom próbálni.
Renáta, a vakhal nagyon aranyos név :-)
Kedves Cukroskata!
Kitettelek linkben a blogomra, kérném a jóváhagyásodat! :)
Köszönöm szépen Renáta, :-)
Megjegyzés küldése