Csöröge VKF XXIV
Saját levében remek témát talált, a XXIV VKF-re. 3 az egyben: 1 tárgy + 1 történet + 1 recept.
A téma arra késztetett, hogy elgondolkodjam arról, milyen viszonyban vagyok a tárgyaimmal. Rájöttem, hogy egyáltalán nem vagyok függő, különösen a konyhai szerkentyűkkel kapcsolatban. Ha anyagi helyzetem megengedi, szívesen cserélem le őket szebb, modernebb, többet tudó gépekre, nem fáj a szívem kidobni azt ami már nem igazán ép, vagy jó. Mégis van egy pár olyan eszköz, amihez ragaszkodom. Ilyen például anyai nagymamám ütött-kopott, de szép formájú, kézbesímuló derelyevágója.
Nagymamám nem sütött süteményeket. Egy-két kivételre emlékszem, és ez a Kossuth kifli, amit egyszer majd megpróbálok reprodukálni, és a kakaós kalács. Tápláló, olcsó ételeket főzött, nem az ételek elkészítésével, hanem azzal bűvészkedett, hogy fenntartsa a háztartás egyensúlyát az 50-es évek szűkös anyagi lehetőségei között. Gyakran volt ebédre valamilyen tartalmas leves, és utána lekváros tészta, amit piszkos tésztának hívtunk, mert a piros lekvár a tésztán valahogy mindig szürkének tűnt, vagy gombóc, nudli, derelye.
Mindig azt hittem, hogy nem szeretett süteményt sütni, de most, hogy újra kezembe vettem a kézzel írt szakácskönyvét, amiben szinte kizárólag süteményrecepteket találtam, azt gondolom, hogy fiatalasszony korában biztos szívesen sütött finomságokat, csak a háborús, és a háború utáni évek reménytelenül szegényes viszonyai között ment el a kedve a sütéstől.
Néha azonban, ha nagyon jó kedvében találtam rávettem, hogy csörögét, ahogy ő mondta, csöregét süssön nekem. Az ilyen ritka alkalmakkor együtt sürögtünk-forogtunk a konyhában, én is kaptam egy darabka tésztát, amit kinyújthattam, és a derelyevágóval kivághattam. Bár a tésztagyúrás mindig alapos kézmosással kezdődött, az én tésztám mindig szürke lett, de nekem így is ízlett.
Amikor kisült a csöröge, -zsírban sütötte, nem olajban- felbontott egyet a féltve őrzött baracklekvárból, és lehetett enni.
Most is látom magam előtt, ülünk ketten a nagymamámmal a konyhaasztalnál, a lábam nem ér le a földig, így lógázom, ő nem szól rám, és a mézédes, sűrű baracklekvárba mártogatjuk a ropogós, langyos csörögét. Akkor persze fogalmam se volt róla, de ma már tudom, ez volt maga a boldogság. Sírok és nevetek ahogy szoktam. :-( ::-)
Hozzávalók:
3 tojássárgája
1 kávéskanál édesítő
15 dkg liszt
1 evőkanál rum
1 kávéskanál tejföl
1 csipet só
1 kávéskanál édesítő
15 dkg liszt
1 evőkanál rum
1 kávéskanál tejföl
1 csipet só
A tésztát jól összegyúrtam, vékonyra kinyújtottam, egyik részéből a derelyevágóval csíkokat vágtam, és a közepén két-két bemetszést csináltam. A másik részét rombusz formára vágtam, majd mindegyik közepén a derelyevágóval egy metszést ejtettem, amin áthúztam az egyik végét. Forró olajban kisütöttem, és a nyáron eltett csokis sárgabaracklekvárral tálaltam. Gyermekkorom ízei ismét csak könnyeket csaltak a szemembe.
21 megjegyzés:
Igazán kedves és szép a történeted!
Köszönöm Vesta.
Na, most nekem is csupa könny a szemem... Nagyon szép a történet!
Szia!
Gyönyörű történet!
Majdnem pontosan ugyanilyen az én nagymamás derelyevágóm is! És érdekes, hogy ez valahogy össze is zárja a tésztát, olyan cselesek a fogai. Legközelebb megmutatom neked!
Na, itt van előttem. Eddig nem tudtam mi hiányzik a végéről, mert látszik hogy volt ott valami, de most már látom, hogy egy kis gubicsnak kéne ott lennie. Elsodorta azt valamelyik világégés.
Köszönöm Belly :-)
SL, mi az, hogy gubics? Ez egy kis karika, amivel fel lehet akasztani.
Citromfű, nagyon kedves vagy :-)
Sl, én azt hittem, hogy minden derelyevágó összezárja a tésztát.
Nagyon szép a történeted. Már most látszik, hogy milyen jó ötlet volt ez a téma!
Hát az a kis golyó, amin át van fűzve a karika. Az enyémről le van törve. Van egy modern derelyevágóm is, az csak vág, minimális hullámok vannak préselve az élére. Bezzeg a nagymamáén cselesen forgolódnak a fogacskák.
Nekem sose volt másik derelyevágóm, azt hittem mindegyik így működik.
Én igazából nem ehhez a bejegyzéshez, csak általában szeretnék írni pár sort. Nemrégen találtam rá a blogodra, a gyümölcsös joghurttorta kapcsán, és azóta itt ragadtam:D
Nagyon jó kis receptjeid vannak. Egy párat már én is megpróbáltam elkészíteni, föleg a sütik közül. Másfél hónapja kezdtem el fogyókúrázni, egy év alatt majndem 10 kilót szedtem magamra, és nagyon nem voltam elégedett a külsőmmel, és igyekszem leadni, egészségesen, minden csodatévő dolog nélkül. Egészen jol haladok már csak egy kis kitartás kell és összejön és szeretném megköszönni Neked is, mivel tényleg hasznos tippekkel szolgáltál. :D
Nagyon jó, hogy sokmindenhez oda van írva a kalória, eléggé emgkönyítette azt mit is ehetek büntetlenül:) Nagyon jók a muffinok, mindegyiket megsütöttem, igaz én csak kóstolás szinten, de az egész családnak nagyon ízlett:)
20 éves vagyok és most jutottam el arra pontra, hogy meg akarok tanulni úgy isten igazábol jól főzni. Továbbra is nézelődök errefele, meg remélem nem zavartalak:)
Így tovább!
Kedves Loca! Örülök, hogyí írtál, hogy gondolhatod, hogy zavarsz? Mindig örülök, ha valaki ilyen kedvesen ír, és főleg, ha ötletet merít abból, amit írok. Kérlek, máskor is írd meg, ha kipróbáltál valamit innen. Köszi :-)
dédi derelyevágója Anyunál van :-)
nálam a kis piros, két füles vájling van, aminek az alja még meg is van cinezve (igen régi darab) ebben készül a legfinomabb fasírt, olyan jó benne összekeverni. a "nagytestvére" a fehér pedig a kelt tészták bölcsője. pedig megkaptam Anyutól a nagyobbik gyorskelesztőjét, de csak a fehérben lesz igazi a tészta :-) pedig még sokat sem dagasztom, ahogy a receptek írják.
puszillak, Böbe
Nekünk is volt ilyen piros vájlingunk, de sajnos már nincs meg.
Ezt a lâblògâzâst direkt azért irtad h megrikass:)
Nem azért, de reméltem, hogy elolvasod :-)
Hát nálam is ott tört el a mécses:-)
:-(
Szép történet volt...
A takarékos háztartásvezetésben biztosan profik voltak, szívesen eltanultam volna néhány ilyen dolgot.
Megjegyzés küldése