Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. április 19., vasárnap

Friss, ropogós sósperec

Vesta után én is megsütöttem a perecet. Fele mennyiséget sütöttem, de pontosan úgy, ahogy ő, csak margarin helyett vajat tettem bele, és a cukrot is kihagytam. Nagyon finom lett, kívül ropogós, belül puha, foszlós, ahogy kell. Kicsit duci perecek lettek, legközelebb vékonyabb hurkákat sodrok :-)

Hozzávalók:

25 dkg BL 55 liszt
5 dkg olvasztott vaj
1/2 kávéskanál só
1,5 dkg száritott élesztő
1,5 dl víz

A kenyérsütő gépbe beletettem először a vizet, aztán a lisztes, a sót, a vajat és az élesztőt, és hagytam, hogy dagassza és kelessze. Hat részre osztottam a megkelt tésztát, hurkákat sodortam belőle, és perecalakúra formáztam.

Előmelegített sütőben, légkeveréssel 200 fokon sütöttem. Amíg sült sót, lisztet és vizet kevertem össze, 20 perc után a perecekre egy kiskanállal pöttyöket tettem, és még 10 percig sütöttem.


6 megjegyzés:

Vesta 2009. április 19. 20:39  

Á, már jó! Többször próbálkoztam korábban, az előző bejegyzésedhez sem tudtam írni.
Szóval, szép és ropogós a pereced :)

Cukroskata 2009. április 19. 20:57  

Köszi Vesta, nem tudom mi lehetett a probléma, de ezek szerint már működik. Egy baj van ezzel a pereccel, sajnos nem lehet abbahagyni. :-)

Wise Lady 2009. április 19. 21:32  

Jaja, én is akartam kommentelni, de nem lehetett.
Azt akartam írni, hogy pont az tetszik a pereceidben, hogy olyan kis ducik, nem soványítanám el a helyedben.

KataKonyha 2009. április 19. 22:47  

Én most így ducin is elropogtatnék egyet-kettőt belőle:)

Cukroskata 2009. április 19. 23:02  

Köszönöm lányok :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP