Mandulás süti
Amikor Lila Füge mandulás segítsüti receptjét megláttam, azonnal tudtam, hogy ezt nekem is meg kell csinálnom. Emlékeimben él egy hasonló süti, amit az ősidőkben a Burdában találtam, megsütöttem, és mindenkinek nagyon ízlett, majd sok évre elfeledkeztem róla, és amikor újra eszembe jutott, már nem találtam a receptet. Próbáltam rekonstruálni, de soha nem lett az igazi. Most azonban megsütöttem és teljes siker. Köszönöm Lila Füge :-)
Hozzávalók:
Mandulamassza:
7 dkg tisztított mandula
7 dkg édesítő
2 dl víz
2 teáskanál keserűmandula aroma
Tészta:
1 adag mandulamassza
10 dkg édesítő
1 tk só
20 dkg vaj
2 tojássárgája
20 dkg liszt
7 dkg szeletelt mandula
1 teáskanál keserűmandula aroma
2 tojásfehérje
szeletelt mandula
áfonyalekvár, baracklekvár, narancslekvár, vagy ami éppen van.
Mandulamassza:
Az édesítőt a vízzel együtt felforraltam, és hagytam kihűlni. A belső barna héjától megtisztított mandulát a késes robotgéppel finomra daráltam, hozzáöntöttem az édesítős vizet és a fehér keserűmandula aromát, és tovább kevertettem a robotgéppel, amíg lágy massza lett.
Tészta:
A vajat az édesítővel a robotgéppel elkevertettem, hozzáadtam a mandulamasszát, a sót, a tojássárgáját, hagytam a robotgépet tovább keverni, majd majd kanalanként adtam hozzá a lisztet. Kanállal belekevertem a szeletelt mandula felét.
A tojásfehérjéket villával kissé felvertem. A tésztából golyócskákat formáztam, a tojásfehérjébe mártottam, majd szeletelt mandulába hempergettem. Minden golyó közepébe az ujjammal mélyedést nyomtam, a mélyedésekbe az összes maradék lekváromat beletöltöttem. Egy mélyedésbe persze, csak egyfélét.
Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, a golyócskákat beletettem, 160 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. A sütőből kivéve rácson hagytam kihűlni.
Egy kis habos kávéval vagy forró csokoládéval, igazi békebeli uzsonna, amiről ma már csak regényekben lehet olvasni.
Tészta:
A vajat az édesítővel a robotgéppel elkevertettem, hozzáadtam a mandulamasszát, a sót, a tojássárgáját, hagytam a robotgépet tovább keverni, majd majd kanalanként adtam hozzá a lisztet. Kanállal belekevertem a szeletelt mandula felét.
A tojásfehérjéket villával kissé felvertem. A tésztából golyócskákat formáztam, a tojásfehérjébe mártottam, majd szeletelt mandulába hempergettem. Minden golyó közepébe az ujjammal mélyedést nyomtam, a mélyedésekbe az összes maradék lekváromat beletöltöttem. Egy mélyedésbe persze, csak egyfélét.
Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, a golyócskákat beletettem, 160 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. A sütőből kivéve rácson hagytam kihűlni.
Egy kis habos kávéval vagy forró csokoládéval, igazi békebeli uzsonna, amiről ma már csak regényekben lehet olvasni.
4 megjegyzés:
igazán nincs mit köszönni, örülök, hogy ízlett és így átalakítva is mûködik a recept!
Köszi Lila Füge, nagyon finom volt :-)
Gratula a stafétához! Alig várom a téma kiírást:-)))
Köszönöm Gabojsza. Már félig ki van írva :-)
Megjegyzés küldése