VKF XXV Muszaka Karulinotól
Karulino még nem szánta rá magát, hogy nyilvánossá tegye a blogját, de elküldte nekem ezt a remek muszaka receptet.
Az elmúlt években Csabával bejártuk Görögország nagyobb szigeteit. Kezdtük Zakyntossal, aztán Kréta, és Rodos következett. Nagyon megszerettük a görög embereket, a hangulatot, és az ízeket. Sajnos a nyaralások csak 10-14 napig tartottak, így szerettem volna az év hátralévő részeibe is csempészni egy kis görög hangulatot, ezért gondoltam: főzzünk valami görögöset. Nyaralásaink során a muszaka nagy kedvenc lett, és mivel az összes hozzávaló fellelhető itthon is, így nagyon megörültem, mikor 2007. októberében rátaláltam a Kiskegyed konyhájában erre a receptre. Most megosztom veletek is, hátha a Ti otthonotokba is tudok csempészni egy kis Görögországot.
Hozzávalók:
80 dkg padlizsán, 50 dkg burgonya, 50 dkg paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1kk morzsolt oregánó, 1 csomag petrezselyem, olaj, 50 dkg darált hús, 1 ek paradicsompüré, 1kk kristálycukor, 1/2kk őrölt fahéj, 1,5 dl száraz fehérbor, 1 tojás + 3 fehérje, 10 dkg reszelt juhsajt (vagy gouda).
Sajtmártáshoz:
4 dkg vaj vagy margarin, 4 dkg liszt, 4 dl tej, 3 tojás sárgája, őrölt szerecsendió, 5 dkg reszelt juhsajt.
Előkészítés: A padlizsánokat megmossuk, hámozatlanul fél cm vastagon felkarikázzuk, erősen besózzuk, egy órán át állni hagyjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, hűtjük, majd meghámozzuk. A paradicsomot forró víz segítségével héjuktól megszabadítjuk. A hagymákat meghámozzuk, finomra vágjuk.
A hagymákat olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a darált húst, élénk tűzön morzsásra pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a cukrot, fahéjat, bort és a zöldfűszereket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, levét teljesen elfőzzük. Hagyjuk hűlni, aztán összedolgozzuk a tojással és a sajttal.
Sajtmártás: a vajban rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, simára keverjük a tejjel, mérsékelt tűzön sűrűsödésig főzzük. Hagy úgy tetszik: besamelmártást csinálunk. Langyosra hűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a mártáshoz keverjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Hozzáadjuk a maradék sajtot.
A tojásfehérjét csipet sóval félkemény habbá verjük. A leöblített, kinyomkodott padlizsánkarikákat belemártjuk, és forró olajban kisütjük. Papírkendőre szedjük.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Tűzálló tálat kikenünk olajjal. Aljára burgonyát karikázunk, megsózzuk, és a fele padlizsánt ráfektetjük. Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a mártás felét, aztán a maradék padlizsán, a felkarikázott paradicsom, végül a maradék mártás következik. A sütőben kb. 45-50 perc alatt pirosra sütjük. Most már csak a tálalás van hátra.
Nagy kedvencünk lett, bár nem tartozik a gyorsan elkészíthető ételek közé. Viszont ha mindent ügyesen előkészítünk, akkor összerakni már pillanatok műve. Azért hétköznap nem szoktam ilyenre vállalkozni, viszont ráérős hétvégéken mindenképpen megéri kipróbálni.
Remélem sokak otthonába csempésztem be a fahéjas hús illatát, és a pozsgásan pirosra sült sajtmártás képét.
3 megjegyzés:
Pedig győzködjük Karulinot, hogy tegye nyilvánossá, győzködjük :-)) Ez lesz majd az áttörés, remélem!
Én is remélem :-)
Még gyakorolunk rá egy kis pozítív nyomást-és jönni fog:)))
Megjegyzés küldése