VKF XXV Muszaka Karulinotól
Karulino még nem szánta rá magát, hogy nyilvánossá tegye a blogját, de elküldte nekem ezt a remek muszaka receptet.

Hozzávalók:
80 dkg padlizsán, 50 dkg burgonya, 50 dkg paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1kk morzsolt oregánó, 1 csomag petrezselyem, olaj, 50 dkg darált hús, 1 ek paradicsompüré, 1kk kristálycukor, 1/2kk őrölt fahéj, 1,5 dl száraz fehérbor, 1 tojás + 3 fehérje, 10 dkg reszelt juhsajt (vagy gouda).
Sajtmártáshoz:
4 dkg vaj vagy margarin, 4 dkg liszt, 4 dl tej, 3 tojás sárgája, őrölt szerecsendió, 5 dkg reszelt juhsajt.

A hagymákat olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a darált húst, élénk tűzön morzsásra pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a cukrot, fahéjat, bort és a zöldfűszereket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, levét teljesen elfőzzük. Hagyjuk hűlni, aztán összedolgozzuk a tojással és a sajttal.
Sajtmártás: a vajban rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, simára keverjük a tejjel, mérsékelt tűzön sűrűsödésig főzzük. Hagy úgy tetszik: besamelmártást csinálunk. Langyosra hűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a mártáshoz keverjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Hozzáadjuk a maradék sajtot.
A tojásfehérjét csipet sóval félkemény habbá verjük. A leöblített, kinyomkodott padlizsánkarikákat belemártjuk, és forró olajban kisütjük. Papírkendőre szedjük.

Nagy kedvencünk lett, bár nem tartozik a gyorsan elkészíthető ételek közé. Viszont ha mindent ügyesen előkészítünk, akkor összerakni már pillanatok műve. Azért hétköznap nem szoktam ilyenre vállalkozni, viszont ráérős hétvégéken mindenképpen megéri kipróbálni.
Remélem sokak otthonába csempésztem be a fahéjas hús illatát, és a pozsgásan pirosra sült sajtmártás képét.
3 megjegyzés:
Pedig győzködjük Karulinot, hogy tegye nyilvánossá, győzködjük :-)) Ez lesz majd az áttörés, remélem!
Én is remélem :-)
Még gyakorolunk rá egy kis pozítív nyomást-és jönni fog:)))
Megjegyzés küldése