Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. május 30., szombat

VKF XXV Muszaka Karulinotól

Karulino még nem szánta rá magát, hogy nyilvánossá tegye a blogját, de elküldte nekem ezt a remek muszaka receptet.
Az elmúlt években Csabával bejártuk Görögország nagyobb szigeteit. Kezdtük Zakyntossal, aztán Kréta, és Rodos következett. Nagyon megszerettük a görög embereket, a hangulatot, és az ízeket. Sajnos a nyaralások csak 10-14 napig tartottak, így szerettem volna az év hátralévő részeibe is csempészni egy kis görög hangulatot, ezért gondoltam: főzzünk valami görögöset. Nyaralásaink során a muszaka nagy kedvenc lett, és mivel az összes hozzávaló fellelhető itthon is, így nagyon megörültem, mikor 2007. októberében rátaláltam a Kiskegyed konyhájában erre a receptre. Most megosztom veletek is, hátha a Ti otthonotokba is tudok csempészni egy kis Görögországot.




Hozzávalók:
80 dkg padlizsán, 50 dkg burgonya, 50 dkg paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1kk morzsolt oregánó, 1 csomag petrezselyem, olaj, 50 dkg darált hús, 1 ek paradicsompüré, 1kk kristálycukor, 1/2kk őrölt fahéj, 1,5 dl száraz fehérbor, 1 tojás + 3 fehérje, 10 dkg reszelt juhsajt (vagy gouda).
Sajtmártáshoz:
4 dkg vaj vagy margarin, 4 dkg liszt, 4 dl tej, 3 tojás sárgája, őrölt szerecsendió, 5 dkg reszelt juhsajt.

Előkészítés: A padlizsánokat megmossuk, hámozatlanul fél cm vastagon felkarikázzuk, erősen besózzuk, egy órán át állni hagyjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, hűtjük, majd meghámozzuk. A paradicsomot forró víz segítségével héjuktól megszabadítjuk. A hagymákat meghámozzuk, finomra vágjuk.
A hagymákat olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a darált húst, élénk tűzön morzsásra pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a cukrot, fahéjat, bort és a zöldfűszereket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, levét teljesen elfőzzük. Hagyjuk hűlni, aztán összedolgozzuk a tojással és a sajttal.


Sajtmártás: a vajban rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, simára keverjük a tejjel, mérsékelt tűzön sűrűsödésig főzzük. Hagy úgy tetszik: besamelmártást csinálunk. Langyosra hűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a mártáshoz keverjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Hozzáadjuk a maradék sajtot.
A tojásfehérjét csipet sóval félkemény habbá verjük. A leöblített, kinyomkodott padlizsánkarikákat belemártjuk, és forró olajban kisütjük. Papírkendőre szedjük.


Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Tűzálló tálat kikenünk olajjal. Aljára burgonyát karikázunk, megsózzuk, és a fele padlizsánt ráfektetjük. Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a mártás felét, aztán a maradék padlizsán, a felkarikázott paradicsom, végül a maradék mártás következik. A sütőben kb. 45-50 perc alatt pirosra sütjük. Most már csak a tálalás van hátra.






Nagy kedvencünk lett, bár nem tartozik a gyorsan elkészíthető ételek közé. Viszont ha mindent ügyesen előkészítünk, akkor összerakni már pillanatok műve. Azért hétköznap nem szoktam ilyenre vállalkozni, viszont ráérős hétvégéken mindenképpen megéri kipróbálni.
Remélem sokak otthonába csempésztem be a fahéjas hús illatát, és a pozsgásan pirosra sült sajtmártás képét.

3 megjegyzés:

Chef Viki 2009. május 30. 10:57  

Pedig győzködjük Karulinot, hogy tegye nyilvánossá, győzködjük :-)) Ez lesz majd az áttörés, remélem!

trinity 2009. május 30. 18:12  

Még gyakorolunk rá egy kis pozítív nyomást-és jönni fog:)))

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP