Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. január 5., szombat

Paprikáskrumpli tarhonyával

Szeretem a paprikáskrumplit. Tudom, hogy nem valami elegáns étel, talán nem is való egy gasztroblogba, de én szeretem. Ez az egyike azon kevés ételeknek, amit már gyermekkoromban is szerettem. Igaz, nagymamámnak nem kevés munkájába került, hogy megkóstoltassa velem.

Nem szerettem semmilyen fűszert, és kifejezetten irtóztam mindentől, ami erős, így ha valaminek a nevében szerepelt a paprika, én távol tartottam magam tőle. Nagymamám, aki egyébként is a szokásosnál hosszabb lével készítette a paprikáskrumplit, elnevezte leveses krumplinak, és így már hajlandó voltam megkóstolni és felkerült az általam ehetőnek nyilvánított ételek nagyon rövid listájára.

Azóta is szoktam főzni, bár már nem levesesen, és azt sem bánom, ha erős. A tarhonya a lányom ötlete, és már én is gyakran teszek bele. Persze így több benne a szénhidrát, ezért kevesebbet szabad ennem belőle.


A hozzávalókat nem sorolom, mert ez csak szemre megy.

Jó sok vöröshagymát olajjal feltettem pirulni, közben jóféle csípős füstölt kolbászt karikára vágtam, és hozzátettem. Amikor a kolbász is megsült, hozzáadtam egy kis pirospaprikát, a kockára vágott krumplit, sót, paradicsomot, tv paprikát, és főztem, amíg megpuhult.

Közben egy kis olajon megpirítottam a tarhonyát, felöntöttem sok vízzel, adtam hozzá sót, és főztem, amíg a vizet elfőtte és puha lett. 1 pár virslit karikára vágtam, és hozzátettem a krumplihoz, még egy kicsit főztem, majd hozzákevertem a tarhonyát.

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP