Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. november 30., péntek

Ajándék Brownie-Mix



Egy jó brownie recept és ajándékötlet a Kulinarische Adventskalender első ajtócskájából. Biztos meg fogom csinálni, lesz akinek cukorral, lesz akinek édesítővel, csak még egy-két szép üveget kell találnom. Az oldalon a szép kis kártyát is el lehet készíten, kinyomtatni, és az üvegre felkötni. A szöveget szerkeszteni lehet magyarul is.

Az oldal német nyelvű, de
Mamma és mások kérésére lefordítottam.

Titel: Brownie-Mix im Glas
Menge: 1 Glas, 24 Stück
175 Gramm brauner Zucker
175 Gramm weißer Zucker
50 Gramm Kakaopulver
125 Gramm gehackte Wal- oder Pecannüsse
200 Gramm Mehl
1 Teel. Backpulver
1/2 Teel. Salz


Brownie-Mix üvegben
Mennyiség: 1 üveg, 24 darab

175 gr barna cukor

175 gr fehér cukor


vagy 300 gr édesítő


50 gr kakaópor
125 gr apróra vágott dió vagy pecandió
200 gr liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só


Mehl, Backpulver und Salz mischen. Alle Zutaten, beginnend mit den Zuckersorten, dann Kakao, dann Mehl und zuletzt die Nüsse, in ein Einliter-Einmachglas schichten und verschließen. Folgende Anleitung an das Glas heften:


A lisztet, sütőport, sót összekerni. Minden hozzávalót, a következő sorrendben: cukor, kakaó, liszt, dió, egy 1 literes befőttesüvegbe rakni, majd az üveget lezárni.
A következő használati utasítást az üvegre kötni:







1. Glas mit dem Brownie-Mix in eine große Schüssel füllen. Gut
durchrühren.


1.) A Brownie-Mixet az üvegből egy tálba önteni és jól összekeverni.


2. Fügen Sie 175 Gramm geschmolzene Margarine (lauwarm) und drei
Eier, vorher gut verschlagen, hinzu.


2.) 175 gr. olvasztott, langyos margarint és 3 felvert tojást hozzátenni.


3. Kurz durchrühren, bis sich ein glatter Teig ergibt.


3.) Az egészet rövid idő alatt összekeverni, hogy egy síma tészta legyen.


4. Teig in eine eckige (20 mal 30 cm) oder runde, ausgefettete
Backform (28 cm) füllen. Etwa zwei bis drei Zentimeter hoch, nicht höher!


4.) Egy 20x 30 cm nagyságú szögletes, vagy kerek tepsibe önteni. A tepsi ne legyen 2-3 cm-nél magasabb.


5. Brownies bei 175 Grad maximal 30 bis 40 Minuten lang backen. Ganzabkühlen lassen und dann in kleine viereckige Stücke schneiden.
Enjoy!


5.) A Brownie-t 175 fokon max. 30-40 percig sütni. Hagyni kihűlni és kis kockákra vágni.






Read more...

Gesztenyés muffin

Régebben gyakran sütöttem gesztenyetortát nagymamám szakácskönyve alapján.



Most Macsfalatok gesztenyetortájáról eszembe jutott, és megsütöttem. Nagyon hasonló recept. Persze leküzdhetetlen vonzalmam a muffinformához most is győzött, így abba került a nyersen is finom gesztenyehab. Meggyet is tettem bele, mert szerintem a gesztenye és a meggy jól megférnek egymással. Gyermekkorom gesztenyegolyóit idézi, csak nem olyan tömény.

Hozzávalók:

200 gr natúr gesztenyemassza.
(Szerencsére ma már sok helyen kapható)
4 tojás

3 evőkanál édesítő
pár szem meggy

pár kanál rum

A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét habbá vertem. A gesztenyemasszát összekevertem a tojások sárgájával, az édesítővel és a rummal, majd óvatosan beleforgattam a tojáshabba. Megtöltöttem vele a
muffinformákat, mindegyik közepébe tettem egy szem meggyet. 180 fokos sütőben 15 percig sütöttem, majd a sütőben hagytam kihűlni.


Kicsit összeesett -talán egy tojással kevesebb is elég lett volna, de nem szomorkodom, mert a mélyedésbe pont belefért a tejszínhab.
12 darab lett. 1 db: energia: 75,8 Kcal, szénhidrát 9,3 gr
























Read more...

2007. november 29., csütörtök

Mindennapi kenyerem



Régóta szerettem volna kenyérsütőgépet. Amikor még nem voltam cukorbeteg, vagy még nem tudtam róla, nagyon drága volt, később meg nem mertem venni, mert a finom friss fehérkenyér, amit nagyon szeretek, nem kedvez a cukor mértékének, és attól tartottam, ha lenne kenyérsütőm, túl sok kenyeret ennék.

Kb. fél éve, egy ráérős szombat délelőtt mászkáltam a piacon, amikor rábukkantam a FOGYI-DIABETIKUS KENYÉR sütőkeverékre, ami csökkentett energiatartalmú kenyérliszt. Vettem egy kg lisztet, és körbejártam a piacon. Vettem neki egy fonott kosarat, új kockás konyharuhát, magokat. Aztán továbbmentem és vettem neki egy kenyérsütőgépet. Délután már vidáman sült a kenyér a gépben.

Azóta minden héten sütök magamnak egy kenyeret. Nagyon finom, nem s
zárad ki, és valóban lassabban emeli a cukorszintet. Már többet is kipróbáltam a Szegedi Gabonakutatö KHT diétás termékeiből, és nagyon jók a tapasztalataim.

Hozzávalók:

170 gr
FOGYI-DIABETIKUS KENYÉR sütőkeverék
260 gr finomliszt
1 zacskó szárított élesztő

370 ml langyos víz

A piacon veszek fenyőmagot, napraforgómagot, tökmagot, összekeverem, és egy kenyérhez egy nagy maréknyit használok


A kétféle lisztet összekeverem, a kenyérsütőgépbe beleöntöm a langyos vizet, rászórom a lisztkeveréket, a tetejére az élesztőt, majd a magokat. Ezután már csak a gép dolgozik, a lakásban terjeng a friss kenyér illata, én meg várom, hogy mikor lehet kivenni. Amikor befejezte a kelesztést, kiveszem belőle a lapátot, így csak egy kis lyuk marad benne.
Amikor kész, rácson hagyom kihűlni, de már melegen beleeszegetek.


Az egész kenyérben: energia 1306,1 Kcal, szénhidrát 244,9 gr. (a magokat nem számoltam hozzá, olyan kevés jut egy szeletre)



Read more...

2007. november 28., szerda

Kulinarische Adventskalender

Kulinarischer Adventskalender 2007


Egy érdekesnek ígérkező karácsonyváró naptár versennyel. December 1-én indul. Ezen a weblapon van a kód, amit be lehet illeszteni a weblapra.
http://kochtopf.twoday.net/

Read more...

2007. november 27., kedd

Aranygaluska muffinformában

Imádom az aranygaluskát. Nagymamám mindig azzal hárította el, ha aranygaluskáért nyúztam, hogy nagy munka, és egyébként is csak akkor érdemes sütni, ha mindenki otthon van, mert aranygaluskából nem lehet keveset csinálni. Már akkor elhatároztam, hogy én ha nagy leszek, majd sütök belőle keveset. Sok egyéb tervem is volt, pl: leves elött, és közben is vizet fogok inni, csokoládét fogok vacsorázni, és a friss kenyér ropogós héját útban hazafelé körbe fogom rágni. Ezekből mind nem lett semmi, de tudok kevés aranygaluskát sütni.

Hozzávalók:

25 dkg diabetikus linzerlisztkeverék

5 dkg margarin
1/2 zacskó szárított élesztő;

3 evőkanál édesítő;
2 tojássárgája

2,5 dl tej
pár csepp vanília aroma
cukor nélkül eltett baracklekvár

darált dió
vaj

A hozzávalókat a lekvár és a dió kivételével beleszórom a kenyérsütőgépembe, és hagyom, hogy megda
gassza és megkelessze. A muffinforma mélyedéseit kivajazom. Ha a tészta megkelt kiveszem, kis darabkákat tépek le belőle, ellapítom a tenyeremen, egy kis kanál baracklekvárt teszek a közepére, és golyót formálok belőle.



A golyócskákat olvasztott margarinba mártom, majd darált dióba forgatom. Egy mélyedésbe három golyót teszek.
30 fokos sütőben még egy negyedórát kelesztem, aztán felkapcsolom a sütőt és 180 fokon megsütöm.




Ami nem fogy el, azt még langyosan folpacba csomagolom, és beteszem a mélyhűtő;be. Mikróban max. 1 perc alatt kiolvad, és olyan, mint a friss. 11 db. lett. 1db: energia 163,9 Kcal szénhidrát 5,7 gr.




Read more...

2007. november 25., vasárnap

Pulykagombócleves



A hét végén beteg voltam. Fájt a torkom, köhögtem, fel se keltem. Valami meleg lét kívántam. de a tea már a fülemen jött ki. Eszembe jutott, hogy nagymamám ilyenkor pulykagombóclevest főzött nekem. Már a gondolattól is jobban lettem, összekaptam magam, és lekúsztam bevásárolni a hozzávalókat.
Így visszagondolva nagy ötlet volt a válogatós, szinte semmit nem evő gyereknek -ez voltam én- egyszerre feltálalni a húst, zöldséget, tészát, krumplit egy jóízű levesben.

Hozzávalók:

1/2 kg pulykamell
1 tojás
2 sárgarépa, 2 gyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, 1 vöröshagyma, 3 gomba, 3 kis krumpli
só, bors,
őrölt gyömbér, sáfrány, szercsendió
cérnametélt

A zöldségeket megtisztítottam, összevágtam, és a krumpli és gomba kivételével feltettem vízben főzni. Sót, borsot, szerecsendiót, gyíömbért, sáfrányt adtam hozzá.

Amíg felforrt, a pulykamellet ledaráltam, a tojással, sóval, borssal, gyömbérrel összegyúrtam, és nedves kézzel kis golyókat formáztam belőlük. Amikor a zöldségeken a víz felforrt, beletettem a golyókat. Kis lángon főztem, amíg a zöldségek félig megpuhultak. Ekkor hozzáadtam a krumplit és a gombát is, és készre főztem,.
A cérnametélttel tálaltam.

Ugyanúgy izlett, mint régen, a múlt század közepén, amikor a konyhaasztalnál ülve kanalaztam. Nagymami, akinek a neve később az én jóvoltomból Dédi lett, mellettem ült és örömmel nézte, hogy végre valamit eszik a gyerek.





Read more...

2007. november 23., péntek

Charlotte




Nálunk a családban az volt a szokás, hogy ha valakinek évfordulója volt, -főleg a születésnapokat és a házassági évfordulókat ünnepeltük- a család többi tagja sütött főzött, az ünnepelt, pedig megette amit a tiszteletére készítettek. Így volt ez akkor is, ha az ünnepelt nem velünk lakott. Akkor vagy meghívtuk, vagy ha mi mentünk hozzá, vittünk magunkkal mindenféle finomságot.

Első munkahelyemen tudtam meg, hogy másoknál ez fordítva van. Az ünnepelt süt, főz, hogy megkínálhassa azokat akik felköszönteni jönnek.


Névnapom lesz, ezért Charlotte-ot készítettem kedves kollégáimnak. A Charlott mindig jó választás. Könnyű, finom, elronthatatlan, remekül néz ki, és jól szállítható.



Hozzávalók :
6 tojás,

6 evőkanál finomliszt liszt 120gr.
pár evőkanál rum

5 csapott evőkanál édesítő
pár kanál diabetikus baracklekvár
1/2 liter tejszín,

1 doboz mélyhűtött málna

3 csapott evőkanál édesítő,

1 zacskó zselatin



Egy tálat használok a tészta összekeveréséhez. A nyájas olvasó már észrevehette, hogy igyekszem a mosogatnivalót a minimumra csökkenteni.árgájától szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem a kézirobotgéppel Továbbvertem az édesítővel, majd a tojássárgájával. Ezután jött a liszt, azzal már nem vertem, hanem kanállal óvatosan, hogy ne törjön össze a hab elkevertem.papírt lehúztam róla, egy nedves konyharuhára tettem, és a konyharuhával együtt szorosan feltekertem, és hagytam kihűlni. Amikor kihűlt, a sütőpapírt lehúztam róla, és megkentem cukor nélkül eltett baracklekvárral, -a recept majd jön- visszatekertem, és vékony szeletekre vágtam.

A sütőt bekapcsoltam 220 fokra állítva. A tojások fehérjét a kemény habbá vertem, továbbvertem az édesítővel, majd a tojások sárgájával. Utána belekevertem óvatosan a lisztet, nem a robotgéppel, hanem kanállal.

A sütőhöz kapott nagy, lapos tepsit sütőpapírral kibéleltem, és rásimítottam a a masszát. A sütőt 180 fokra állítottam, és a tésztát megsütöttem. Nagyon hamar megsül. Még melegen a sütőpapírral együtt feltekertem. Amikor kihűlt, vékonyan felszeleteltem.


A málnát felengedtettem, leszűrtem, a levét egy kis lábosban elkevertem a zselatinnal. Hozzáöntöttem kb 1 dl. vizet, és jó melegre megfőztem, de nem forraltam fel.

A tejszínt kemény habbá vertem az édesítővel, majd elkevertem a kihűlt, zselatinos málnalével. Hozzákevertem a málnát is.

Egy nagy gömbölyű tálat kibéleltem a piskótaszeletekkel, meglocsoltam egy kis rummal, és beleöntöttem a málnás, tejszínes krémet, és a hűtőbe tettem egész éjszakára.

Reggel a tála
t szatyorba raktam, és bevittem a munkahelyemre. Ott a szélét egy késsel meglazítottam, és kiborítottam egy tálra.

Tejszínhabbal díszítettem. Jól jött volna a díszítéshez egy pár szem málna is, de sajnos mindet beletettem a krémbe.

Tehát a recept helyesen így kezdődik: Tégy félre pár szép szem málnát a díszítéshez.

Read more...

2007. november 21., szerda

Avocado


Ez nem édesség, de van benne csoki ill. kakaóbab.


Most fedeztem fel a KESERÉDES csokiboltot, és vettem kakaóbabot. Átböngésztem az internetet, így chefkoch receptjének felhasználásával született ez az erős csokis avocadokrém.
Hozzávalók:

1 avocado
1/2 citrom leve
1 chilipaprika

2 gerezd fokhagyma
2 púpozott evőkanál aprított kakaóbab

só, bors, olivaolaj
egy csipet szegfűbors

A chilit és a fokhagymát apróra vágtam, és kevés olivaolajban kicsit megpirítottam. Az avocadot kettévágtam, a belsejét kanállal kikapartam, és a robotgépben az összes hozzávalóval pépesítettem. Az olajat -amiben a chili és a fokhagyma sült- is beleöntöttem.






Read more...

2007. november 18., vasárnap

Palacsinta


Vasárnap délután. Ketten vagyunk az unokámmal. A leckéje kész van, internetezett, tv-zett. Kint esik a novemberi eső, elmenni nincs kedvünk, enni kéne valamit. Süssünk palacsinát.
De mivel töltsük? kérdezem, bár tudom a választ. Nutellával és tejszínhabbal. Biztos nincs itthon egyik sem.
Amíg ő a hűtőben kutat, eszembe jut egy történet, valamelyik szakácskönyvemből. A könyvet nem találom, de azért leírom, ahogy emlékszem:

"Szegény földműves családban az asszony a földesúr konyháján dolgozik, és esténként áradozik a férjének, hogy milyen finom ételeket főzött. Egy nap, amikor az epertortáról mesél, a férj megúnja, és azt mondja, hogy süssön neki is. Dehát nincs itthon semmi hozzá.- mondja az asszony. Nem baj, süssél abból ami van. Az asszony nekiáll. Eper helyett almát, fehér liszt helyett barnát tesz bele, a tojást kihagyja, és így tovább. Mikor kész a sütemény feltálalja a férjének. A férj me
gkóstolja és azt mondja: Jó, jó, de mit kellett ezt annyira dícsérni?"

Mi nem vagyunk ennyire rossz helyzetben. Nutella helyett
találtunk mandulát, habtejszín helyett főzőtejszínt, liszt, tojás, tej, kakaó, csoki van itthon. keződhet a móka.

Ledarálom a mandulát, egy pici tejjel és egy pici édesítővel megfőzöm
. Amikor puha massza lesz belőle belzuttyintom az amarettós üveg alján található maradékot.
Közben a kicsike összekeveri a tojást, tejet, ásványvize
t, lisztet egy csipet sót, hogy tejszínsűrűségű legyen. Egy kis olajat is önt bele.

Mielőtt elkezdem sütni a palacsintát, a főzőtejszínt összeke
verem kakakóval, édesítővel, egy kiskanál pudingporral, pár kocka diabetikus csokoládéval, és kevergetve felfőzöm amig éppen forr.
Most már csak a palacsintákat kell megsütni, és le
het enni.

A maradék mandulamasszából golyócskákat csináltam egy-egy szem meggyel. Közel olyan, mint a marcipán.




Read more...

2007. november 17., szombat

Joghurttorta

Ha vendégségbe megyek általában viszek magammal valami süteményt. Egyrészt azért, mert a vendéglátók örülnek neki, másrészt azért, mert mindig előkerül valami édesség, amit vissza kell utasítanom, bármilyen jól néz ki, ami nekem is, és a házaiaknak is kellemetlen. Így viszont nyugodtan ehetek velük együtt. Ma egy régi barátnőmhöz, megyek, ezért tegnap este összedobtam egy joghurttortát.

Hozzávalók:

4 pohár joghurt 560gr.
3 evőkanál édesítő,
1 doboz mélyhűtött vegyes gyümölcs 300 gr.
1 zacskó zselatin,
dl. tejszín


A joghurtot, az édesítőt és a zselatint egy lábosban összekevertem, és kevergetve felmelegítettem. Jó meleg legyen, de nem szabad felforralni. Amíg hűlt, felvertem a tejszínt, és egy rövid időre betettem a gyümölcsöt a mikróba, kb. 1 percre, hogy langyos legyen. A gyümölcsöt leszűrtem, a levét a joghurtos masszába belekevertem. utána megy bele a tejszínhab, és végül a gyümölcs. Kuglófformába öntöttem, és a hűtőbe tettem éjszakára. Két, három óra alatt megszilárdul, de én a biztonság kedvéért előző nap meg szoktam csinálni.

Ma délelőtt kiborítottam egy tortapapírra és becsomagoltam. Mindig egyszerű celofánba csomagolom a süteményeket. Olcsó, nem szakad, könnyen igazodik a süti formájához, és az átlátszósága miatt jól is néz ki.


Read more...

2007. november 15., csütörtök

Édesítő




Sokféle édesítő van a piacon, kipróbáltam egy párat, többnyire nem bírják a hőhatást, így sütés, főzés közben elveszítik az édes ízt. Nekem a gyógyszertárban kapható sorbit vált be. Cukorbetegeknek receptre felírja a háziorvos, de recept nélkül is, jóval olcsóbb a flancosan csomagolt édesítőknél. Kávéba, teába nem használom, de sütéshez kiváló. Én semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam.





1 csapott evőkanál szorbit 10 gr.

 









Read more...

2007. november 14., szerda

Mandulás kétszersült


A mandulás kétszersült a szomszédnéni specialitása volt. Nagy fémdobozban tartotta, és ha bementem hozzá, mindig kaptam egy pár darabot. Megunhatatlan és abbahagyhatatlan volt.
Nagy, négyemeletes, körfolyosós bérházban laktunk. Mindenki ismerte egymást, és mindenki jóban volt mindenkivel. Nyáron a körfolyosón nagy élet volt. Mi gyerekek ott játszottunk, rohangáltunk, anyáink, nagymamáink a virágokat öntözték, vagy a korlátra könyökölve beszélgettek, recepteket cseréltek, vagy csak élvezték a napsütést.
A mandulás kétszersülthöz csak a tojásfehérje kellett. Minden háziasszony, ha valamihez tojássárgáját használt, a fehérjét átvitte a szomszédnénihez, aki összegyűjtötte és folyamatosan sütötte a ház összes gyerekének a kétszersültet. A szomszédnéni egyébként –amikor nem kétszersültet sütött- tehetséges, ismert fotóművész volt. Langer Klára, érdemes művész, a magyar szociofotó egyik megteremtője. Remek fotóit az archívumok megőrizték, én a mandulás kétszersültjének állítok emléket, ami szintén feledhetetlen.

Hozzávalók:
6 tojásfehérje,
4 csapott evőkanál édesítő,

6 púpozott evőkanál liszt
1/2 sütőpor,
10 dkg. mandula a barna héjával együtt.
Tegnap sütöttem, a mandula fele héj nélküli lett, mert ez volt itthon. Igy is jó de szebb, ha látszik a mandula héja. A tojásfehérjét kemény habbá verem, beleteszem az édesítőt, és azzal is tovább verem. Most már el lehet tenni a habverőt, a lisztet és a sütőport kanállal óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, belekeverem. Ekkor jön bele a mandula. Hosszúkás, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és 180 fokos sütőben úgy sütöm, mint a piskótát, tűpróbáig. A sütés napján többet nem tehetek érte. Félreteszem, és hagyom szikkadni.

Legjobb három, négy nap múlva kézbevenni, ha ki tudjuk várni, mert akkor könnyebb szeletelni, de velem ez még nem fordult elő. Ezért hát ma igyekeztem hajszálvékony szeletekre vágni, a kenyérszeletelőgép nagyon jó hozzá, és langyos sütőben inkább szárítottam, mint sütöttem. Fémdobozban sokáig elállna, nem tudom pontosan meddig, mert nagyon hamar elfogy.



Read more...

2007. november 12., hétfő

Töltött alma, madártejjel


Gyermekkorom csodás madárteje és a töltött alma kereszteződése..
A töltött almát nagymamám sütötte az ötvenes években. Tél végén, amikor más gyümölcs már nem volt, a téli almák is megfonnyadtak a spejz polcán, és a nyáron eltett lekvárok beszáradva szomorkodtak az üvegek alján, eljött a töltött alma szezonja.
Nagymamám az almát óvatosan kifúrta, a magházát kiszedte, és beletöltötte a beszáradt lekvárt, majd héjastól megsütötte.
Ízét és illatát ma is érzem. Behunyom a szemem és látom: ülünk a konyhaasztalnál. Mindig ott ettünk, mert minek piszkolni a szobában. Meleg van. Nincs fűtés, de a gáztűzhely -milyen nagy szó a régi sparhelt után- ontja a meleget. Csend van, mindenki áhítattal eszi a töltött almát.
A madártejről nincs mit mondani. Egyszerűen csak madártej! Aki volt gyerek, úgyis tudja, aki nem annak nem lehet elmagyarázni.

És most a recept:

Hozzávalók:
4 alma,
1/2 evőkanál édesítő,
5 dkg darált
dió,
2 púpozott kávéskanál narancslekvár, vagy bármilyen más lekvár,
késhegynyi fahéj

1 liter tej,
3 tojás,
2 és 1/2 evőkanál édesítő,
1/2 rúd vanília
Az almákat meghámozzuk, a magházát óvatosan kiemeljük úgy, hogy az alját nem fúrjuk át, majd egy evőkanál édesítővel és a fahéjjal –annyi vízben, hogy ellepje- pár percig főzzük. Ha kihűlt, az almákat kiszedjük, és egy mély tálba állítjuk. A diót a lekvárral összekeverjük és a magházak helyére töltjük, majd tálba rakjuk.
1/2 liter tejben elkeverjük a 3 tojás sárgáját, 2 evőkanál édesítőt, és a vaníliarudat. (ha félbevágjuk és kikaparjuk a belsejét, intenzívebb íze lesz) Lassú tűzön, kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik. Ha langyosra hűlt ráönthetjük az almára.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük 1/2 evőkanál édesítővel, közben a másik fél liter tejet felforraljuk, és evőkanállal galuskákat szaggatunk bele a felvert tojáshabból. Lassú tűzön pár percig főzzük, egyszer megforgatva, majd szűrőkanállal kiemeljük, és a tálba rakjuk. Jól lehűtjük.

Egyébként a töltött almát madártejjel a szomszéd néni Langer Klára találta ki, akiről itt 
írtam részletesebben.
 
Ötlet:
Az alma főzőlevét ne öntsük ki. Tegyünk bele citromkarikákat, és jól hűtsük be. Remek üdítő ital.

Read more...

Narancsjam


Nagyon sok süti van, amibe jól jön egy kis cukrozott narancshéj (ami persze kizárva) ezért találtam ki a következőt:

Egy narancsot héjával együtt olyan vékonyan felszeletelek ahogy csak tudom, majd apró darabokra vágom, és felteszem főni. Egy kevés édesítőt is teszek hozzá, kb. egy fél evőkanálnyit, de ez ízlés kérdése. Egy kis vanília se árt neki. Kislángon főzöm, amíg a héja is puha lesz. Közben időnként kevés vizet öntök hozzá, hogy le ne égjen. Amikor késznek nyilvánítom, botmixerrel egy kicsit pépesítem, de csak annyira, hogy maradjanak benne héjdarabok.

Kellemesen kesernyés narancsjam/lekvár/püré (hívhatjuk aminek akarjuk) lesz belőle. Ha a recept narancslekvárt vagy narancshéjat kíván ezt használom, de néha bele is eszegetek.
Hűtőszekrényben pár hétig eláll.
Aki nem szereti a kesernyés ízt, hámozza meg vékonyan a narancsot, és úgy darabolja fel. A belső fehér héj ne kerüljön bele.

Energia: 63,6 Kcal, szénhidrát 13,5
A felhasznált narancs súlya 160 gr.



Read more...

Csokis narancsos muffin



A muffin a legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető sütemény. Nem kell nagyon kidolgozni -állítólag nem is szabad- csak lazán összekeverni. Én nem bajlódok azzal sem, amit a hozzáértők írnak, hogy külön kell a száraz és a nedves hozzávalókat összekeverni.

Egy tálba, egyszerre beleteszek mindet, így csak egy tálat kell elmosogatni. Mérőpohárként a joghurtos poharat használom, amit azután ki lehet dobni, a muffinsütőt pedig -hála az aranyos kis minyonpapiroknak- legfeljebb leöblíteni kell. Az elkészítési idő a sütési idővel együtt max. 25 perc.

Tegnap csokis narancsos muffint sütöttem, a kellemes il
lata belengte az egész lakást.
Hozzávalók:
'1/2 tábla diabetikus keserű csokoládé
1 pohár joghurt
1 joghurtos pohár liszt
1/2 joghurtos pohár olaj
1/2 joghurtospohár édesítő
1/2 zacskó sütőpor
2 evőkanál kakaó
2 púpozott kávéskanál narancslekvár
kevés narancslikőr
A csokoládét feltettem vízgőzön olvadni.
Ezalatt egy tálba beleöntöttem 1 pohár joghurtot, majd a joghurtos poharat használva 1 pohár lisztet, 1/2 pohár édesítőt, 1/2 pohár olivaolajat (lehet vaj, margarin, vagy bármilyen olaj) 1/2 sütőport, 2 evőkanál kakaót, 2 púpozott kávéskanál narancslekvárt, egy kevés narancslikőrt, el is maradhat, de nekem éppen volt otthon, és 1 tojást. Közben felolvadt a csokoládé, azt is beletettem, majd összekevertem.

A muffinformába beletettem a minyonpapirokat és evőkanállal kb. 3/4-ig töltöttem minden mélyedést. Kis darabra vágott narancsot nyomtam bele. Egy-kettőnek a tetejére tettem 1-1 kocka maradék diabetikus fehér csokit, de tehetünk diót, mandulát, vagy amit éppen találunk.
Légkeveréses sütőben 15 percig sütöttem. Ebből a mennyiségből 9 db. lett.
1 muffinban: energia 167 Kcal, szénhidrát 15,7 gr.



Read more...

Tanácsok, tippek



A téli esték a legrosszabbak. Ülsz a jó meleg lakásban a számítógép vagy a tv előtt, esetleg elheversz a kanapén egy jó könyvvel, és tisztán érzed, hogy -bár vacsoráztál, és éhes se vagy- valamit enned kell. Én ilyenkor -ha vissza nem fogom magam- minden felfalok, amit csak találok.

Ezekre a "rohamokra" számítva mindig van a mélyhűtőmben olyan előre elkészített alapanyag, amiből gyorsan valami édességet lehet kreálni.

Ha palacsintát sütök, mindig dupla adagot készítek, és a felét egyenként folpack fólia közé teszem, és lefagyasztom. Sokáig eláll, amikor szükséges egy darabot kiveszek, mikrohullámú sütőben 1 perc melegítés után fogyasztható.

Ugyanígy tartok a mélyhűtőben pitát is, de azt sütés nélkül teszem el, egyenként folpack fólia közé csomagolva. Felhasználáskor forró sütőben 3-4 percig a rácson sütöm.

Bármilyen tejszínhabos piskótaalapú tortát el lehet tenni a mélyhűtőbe, szeletenként csomagolva. Miután kiveszem, kb. ¼ óra alatt felolvad és fogyasztható. Ha nem győzöm kivárni, hogy felolvadjon, megeszem, mint egy parfét.
Jól bírja a mélyhűtést a muffin is.

Gyümölcsök is vannak mindig a mélyhűtőmben. Nyáron kis adagokban fagyasztom le őket. Ezekből pillanatok alatt készíthetünk fagylaltot, lekvárt, turmixot, palacsinta tölteléket, stb.

Piskótából is dupla adagot készítek -ha már nekifogtam, nem nagyobb munka- az egyik még langyosan a mélyhűtőben landol.

Read more...
Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP