Pulykagombócleves
A hét végén beteg voltam. Fájt a torkom, köhögtem, fel se keltem. Valami meleg lét kívántam. de a tea már a fülemen jött ki. Eszembe jutott, hogy nagymamám ilyenkor pulykagombóclevest főzött nekem. Már a gondolattól is jobban lettem, összekaptam magam, és lekúsztam bevásárolni a hozzávalókat.
Így visszagondolva nagy ötlet volt a válogatós, szinte semmit nem evő gyereknek -ez voltam én- egyszerre feltálalni a húst, zöldséget, tészát, krumplit egy jóízű levesben.
Hozzávalók:
1/2 kg pulykamell
1 tojás
2 sárgarépa, 2 gyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, 1 vöröshagyma, 3 gomba, 3 kis krumpli
só, bors,
őrölt gyömbér, sáfrány, szercsendió
cérnametélt
A zöldségeket megtisztítottam, összevágtam, és a krumpli és gomba kivételével feltettem vízben főzni. Sót, borsot, szerecsendiót, gyíömbért, sáfrányt adtam hozzá.
Amíg felforrt, a pulykamellet ledaráltam, a tojással, sóval, borssal, gyömbérrel összegyúrtam, és nedves kézzel kis golyókat formáztam belőlük. Amikor a zöldségeken a víz felforrt, beletettem a golyókat. Kis lángon főztem, amíg a zöldségek félig megpuhultak. Ekkor hozzáadtam a krumplit és a gombát is, és készre főztem,.
A cérnametélttel tálaltam.
Ugyanúgy izlett, mint régen, a múlt század közepén, amikor a konyhaasztalnál ülve kanalaztam. Nagymami, akinek a neve később az én jóvoltomból Dédi lett, mellettem ült és örömmel nézte, hogy végre valamit eszik a gyerek.
Így visszagondolva nagy ötlet volt a válogatós, szinte semmit nem evő gyereknek -ez voltam én- egyszerre feltálalni a húst, zöldséget, tészát, krumplit egy jóízű levesben.
Hozzávalók:
1/2 kg pulykamell
1 tojás
2 sárgarépa, 2 gyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, 1 vöröshagyma, 3 gomba, 3 kis krumpli
só, bors,
őrölt gyömbér, sáfrány, szercsendió
cérnametélt
A zöldségeket megtisztítottam, összevágtam, és a krumpli és gomba kivételével feltettem vízben főzni. Sót, borsot, szerecsendiót, gyíömbért, sáfrányt adtam hozzá.
Amíg felforrt, a pulykamellet ledaráltam, a tojással, sóval, borssal, gyömbérrel összegyúrtam, és nedves kézzel kis golyókat formáztam belőlük. Amikor a zöldségeken a víz felforrt, beletettem a golyókat. Kis lángon főztem, amíg a zöldségek félig megpuhultak. Ekkor hozzáadtam a krumplit és a gombát is, és készre főztem,.
A cérnametélttel tálaltam.
Ugyanúgy izlett, mint régen, a múlt század közepén, amikor a konyhaasztalnál ülve kanalaztam. Nagymami, akinek a neve később az én jóvoltomból Dédi lett, mellettem ült és örömmel nézte, hogy végre valamit eszik a gyerek.
2 megjegyzés:
Kata, ez biztos finom lehet. Már csak azt kellene kitalálnom, a főtt zöldségeket hogyan tudom húsként elsütni...:)
Esetleg daráld le és abból is csinálj gombócokat. Bár a borsó kicsit problémás, mert milyen állatnak lehet zöld húsa? Talán béka:-)
Megjegyzés küldése