Narancsos joghurttorta narancskrémmel
Megint eltelt egy év, és a munkahelyi évzáró bulira a nyáron szerzett Zila formában készítettem joghurttortát.
Hozzávalók:
A piskótalaphoz:
2 tojás
2 evőkanál liszt
2 csapott evőkanál édesítő
pár kanál narancslekvár
A joghurttortához:
4 natúr joghurt
2,5 deci tejszín
2 csapott evőkanál édesítő
1 narancs lereszelt héja
1 narancs leve
1/2 lime leve
1 zacskó Horváth Rozi zselatin
narancsos olivaolaj a forma kikenéséhez
A narancskrémhez:
2 evőkanál édesítő
két narancs lereszelt héja
egy narancs leve
két narancs lereszelt héja
egy narancs leve
1/2 lime leve
4 tojássárgája
2 egész tojás
10 dkg vaj
4 tojássárgája
2 egész tojás
10 dkg vaj
Először a joghurttortát készítettem el. A joghurtokat egy lábosba öntöttem, elkevertem az össze hozzávalóval, -a tejszín kivételével- és közepes lángon addig főztem, amíg nagyon meleg lett, de nem forrt fel. Amíg hűlt felvertem a tejszínt kemény habbá, és belekevertem a joghurtos lébe. Hagytam teljesen kihűlni. A Zila formát a narancsos olivaolajjal kikentem, beleöntöttem a joghurtos masszát, és ment a hűtőbe.
Közben a piskótához az egész tojásokat a robotgéppel felvertem, amíg kb dupla mennyiségű lett, akkor beletettem az édesítőt, tovább vertem, majd a lisztet egy kanállal óvatosan elkevertem benne. Sütőpapírral bélelt 20 X 20 cm-es tepsiben megsütöttem. Amikor kihűlt, a papírt lehúztam róla, a narancslekvárt a mikróban felmelegítettem, elkevertem a narancslikőrrel, és rákentem a piskótára, majd a piskótalapot, a lekváros felével lefelé, a forma tetejére borítottam, és egy éjszakára a hűtőbe tettem
A narancskrémhez egy lábosba tettem a narancs és a lime levét, a lereszelt narancshéjat az édesítőt a tojássárgákat, és az egész tojásokat, majd a kézi robotgép habverőjével habosra kevertem. Kis lángon, kevergetve addig főztem, amíg egy kicsit besűrűsödött. Levettem a tűzről, kis darabokban hozzáadtam a vajat, és jól elkevertem A hűtőben töltötte az éjszakát. Kicsit folyós állagú, de sűrű krém lett.
Másnap reggel kivettem a formából.a tortát, és megtöltöttem meg a mélyedéseit a narancskrémmel.
Én is kaptam e-mailt a Zilától, pályáztam, és bekerültem a tesztcsapatba. Kerek formát választottam, mert szögletes már van. Kíváncsian várom a tortaformát, és már vannak ötleteim,, hogy mit fogok készíteni benne..
7 megjegyzés:
Tényleg nagyon szépen lehet ezzel a formával dolgozni, biztosan nagy sikert arattál a munkahelyen!!! Szuper lett!!!
Szia!
Írtunk pár szót a blogról... :)
http://footer.hu/bennfentes/807-bepillantas-masok-konyhaiba-gasztroblogok-szemleje-1-resz
Áldott, békés Karácsonyt!
Boldog karácsonyt!
Kata ez nemcsak nagyon szép és guszta, de nagyon ötletes is :) Ej, de ennék egy-két kockányit :)
Szepyke, Citromfű, köszönöm.
:-)
Garffyka, ez már elfogyott, de legközelebb majd küldök fénypostával. Csak ne felejtsd el kinyitni az ablakot :-)
Nahát...!!!! MOst fedeztem fel ezt a receptet, és megdöbbentem, mennyire hasonlót készítettem a pályázatra (a mákos joghurtkocka lemon curd-del)... Nahát!
Nagyon finom lehetett ez is:)
Megjegyzés küldése