Szőlőtorta VKF XVIII
"Szüret, szőlő, bor" így szól Trinity VKF témája. Ahogy az már az írásaimból kiderült, Pesten lakom, így a szüret nem tartozik a családi hagyományaink közé. Emlékezetem szerint sok éve voltam egyszer egy szüreten, egész nap esett az eső, hideg is volt, térdig jártunk a sárban, valahogy elment a kedvem az egésztől. Ráadásul a bort se szeretem, de a mustot nagyon. Nagymamám minden évben tett el mustot, hosszúnyakú üvegekben, és karácsonykor mindig finom édes mustot ittunk. Remek volt.
A szőlő pedig az egyik kedvenc gyümölcsöm, mindjárt a málna után következik a sorban. Ezt a szőlős, mascarponés tortát gyakran készítem különböző formákban. Most ilyen lett.
Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
4 csapott evőkanál édesítő
5 evőkanál kanál finomliszt
1 evőkanál kakaó
mandulalikőr a piskóta meglocsolásához
A krémhez:
40 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
3/4 kg piros és zöld szőlő
2 csapott evőkanál édesítő
1/2 zacskó Horváth Rozi zselatin
egy nagy marék szeletelt mandula
A tojásokat az édesítővel a robotgép táljába tettem, és addig kevertettem vele, amíg egészen habos lett, és duplájára nőtt. A lisztet óvatosan beleforgattam. Három 22 cm átmérőjű kerek tortasütő aljára sütőpapírt tettem, és igyekeztem bennük igazságosan elosztani a keveréket, majd 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
Amíg sült, a szőlő felét robotgépben pépesre kevertem, majd szitán átszűrtem, belekevertem a zselatint, és forrásig főztem.
Pár szép szőlőszemet időben félretettem, hogy a tetejére is maradjon. Ezt mindig el szoktam felejteni, de most eszembe jutott.
A tejszínt kemény habbá vertem, a mascarponét elkevertem az édesítővel, óvatosan belekevertem a habot, és az addigra langyosra hűlt zselatinos szőlőlét, majd a maradék szőlőszemeket.
Az első piskótalapot tálra tettem, meglocsoltam egy kis mandulalikőrrel, rákentem a krém 1/3-át, a másodikkal ugyanígy jártam el, a harmadikat a likőrlocsolás után a likőrös felével lefelé a tetejére borítottam. A tetejét is meglocsoltam egy kis likőrrel, rákentem a maradék krémet, az időben félretett szőlőszemeket rátettem, majd megszórtam szeletelt mandulával.
11 megjegyzés:
Nagyon gyönyörűséges, most ha nem fájna annyira az epém, szívesen megkóstolnám. :-)
Én is szőlőltortával készültem a VKF-re, időzítve, holnap jelenik meg. :-))
Köszönöm Yasmine, remélem már jobban vagy :-)
Annyira jól néz ki ez a torta, összefutott a nyál a számban (irulpirul)! Gratulálok! Rengeteg szőlőnk van otthon, azt hiszem, ki fogom próbálni.
Köszönöm szépen. ha kipróbáltad, írd meg, hogy sikerült :-)
Örökké fogyózom, de örülök, hogy Rád találtam. Nagyon ügyes vagy, csak ámulok....Lelkes olvasód leszek.
Köszönöm szépen Andi :-)
De megennék 1 széép naagy szeletet!!
Kedves Gyöngyi, én is, de sajnos már elfogyott :-)
Kedves Kata!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra! Édesanyám és egy nagyon jó barátnőm is küzd a cukorbetegséggel és nekem is nagyon kell figyelnem, mert rettentő könnyen felszaladnak a kilók. Viszont irrrrrgalmatlanul édesszájú vagyok, ez az oldal nekem a Mennyország! :)
Most a kedves barátném szülinapjára alkottam meg ezt a tortát, némileg a saját képemre formálva.
https://picasaweb.google.com/110032429655070770587/BloggerKPek#5752818311563573474
https://picasaweb.google.com/110032429655070770587/BloggerKPek#5752818308257906706
Holnap adom csak át, úgyhogy egyenlőre csak reménykedek, hogy jól sikerült. :)))
Nagyon szép napot! Marianna
Kedves Marianna!
Örülök, hogy tetszik az oldal, nagyon szép a tortád, remélem ízlett az ünnepeltnek :-)
Köszönöm szépen! :) Tetszett és ízlett is neki! :) Nekem lehetett volna édesebb, de nagyon finom volt és nagy sikerem volt vele. :)
Megjegyzés küldése