Mascarponés szőlőtorta
Itt van az ősz, itt van újra.....
Eljött a szőlő ideje. Tegnap vendégségbe mentem ebédre, ahol már hagyomány, hogy én viszem a tortát. Az biztos volt, hogy valami szőlőset kéne csinálni. Ezt alkottam:
Hozzávalók:
A piskótához:
2 tojás
2 csapott evőkanál édesítő
2 kanál finomliszt
2 evőkanál rum a piskóta meglocsolásához
A krémhez:
40 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
1/2 kg szőlő
2 csapott evőkanál édesítő
1 zacskó Horváth Rozi zselatin
A tojásfehérjét habbá vertem, beletettem a sárgáját, továbbvertem, majd az édesítővel is. A lisztet óvatosan beleforgattam. A 22 cm átmérőjű kerek tortasütő aljára sütőpapírt tettem, ráöntöttem a keveréket, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem. Vékony a tészta, nagyon hamar megsült.
Amíg sült, a szőlő felét robotgépben pépesre kevertem, majd szitán átszűrtem. Visszafogtam magam, és nem ittam meg a finom, édes szőlőlét, hanem belekevertem a zselatint, és forrásig főztem.
A tejszínt kemény habbá vertem, a mascarponét elkevertem az édesítővel, óvatosan belekevertem a habot, és az addigra langyosra hűlt zselatinos szőlőlét, majd a maradék szőlőszemeket.
Egy kerek szilikonos formába öntöttem. A piskótalapot meglocsoltam egy kis rummal, és a rumos felével lefelé a tetejére borítottam.
Másnap egy tálra fordítottam, és óvatosan lehúztam ról a szilikonos formát.
1 megjegyzés:
Nagyon szimpi! Ezt biztos kipróbálom. Készítetted már más típusú gyümölccsel is?
Megjegyzés küldése