Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. december 27., csütörtök

Csokis narancsos karácsonyi fatörzs


 A csokis narancsos karácsonyi fatörzs a franciák hagyományos karácsonyi tortája. Már nagyon régen csinálom, így a recept csak nyomokban hasonlít az eredetihez, de nálunk mindenki így szereti.

Hozzávalók:

1 liter tej
4 evőnanál édesítő
2 evőkanál jó minőségű kakaó
1 tábla keserű csokoládé
4 tojás sárgája
1 zacskó csokoládés pudingpor
10 dkg vaj
1 narancs
rum vagy narancslikőr vagy mind a kettő

Piskótatekercset sütök 6 tojásból. Recept itt.

A tejből kb 2 dl-t leveszek, a többibe beletördelem a csokoládét, elkeverem benne az édesítőt, és a narancs lereszelt héját, és felforralom, majd leveszem a tűzről.
A 2 dl hideg tejben elkeverem a pudingport, a tojássárgáját, a narancs levét, és a kakaót. Az egészet jól elkeverem a meleg tejjel, és lassú tűzön, állandó keverés mellett forrásig hevítem. Leveszem a tűzről, és hagyom hűlni. Amikor már langyos, elkeverem benne a vajat.

A piskótatekercset jól meglocsolom a rum és a narancslikőr keverékével. Ha nincs narancslikőr akkor csak a rummal, de ez nem kihagyható. A rum kihozza a narancs ízét. Ha nincs benne rum, nem lesz intenzíven narancsízű a krém, akármennyi narancs van benne. A piskótatekercset megtöltöm a a krémmel, kívül is bevonom vele. Elég lágy krém lesz, ezért a végtermék nem olyan szép, mint az eredeti recept, amiben nincs tej, de így jobban beszívja a tészta, és az egész krémesebb lesz. Ez a krém több, mint ami a tekercshez kell. A maradékot kis tálkában az asztalra teszem, és mindenki kenhet még belőle a tortájára. A fatörzset narancsszeletekkel díszítem, és tejszínhabot is adok hozzá.
A fehérjéből mandulás kétszersültet csinálok.
1 megjegyzés:

Névtelen,  2010. január 6. 5:18  
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP