Mandulakrém
Minden karácsonykor elkészítem a mandulakrémet. Végülis nagyon egyszerű, fogalmam sincs, hogy miért csak karácsonykor csinálom, de valahogy így alakult. Az eredeti recept szerint cukrozott sűrített tejet kell 1 liter tejben addig főzni, amíg teljesen besűrűsödik, de amióta száműznöm kellett a cukrot az életemből, pudingporból csinálom, és a kényes ízlésű családom nem vett észre semmit. Ezek szerint így is működik. Persze meg is lehet főzni a pudingot, tojással, liszttel, tejjel, ahogy kell, de ebben annyi íz van, hogy szerintem nem érdemes bajlódni vele, pudingporból is nagyon finom.
Hozzávalók:
1 liter tej
4 evőkanál édesítő
2 zacskó vaníliás pudingpor
1 rúd vanília
3 dl tejszín
1 doboz mélyhűtött meggy
1 üveg őszibarackbefőtt
10 dkg mandula
1 kis üveg keserűmandula aroma
A tejből kb. 2 dl-t levettem, és a pudingporokat jól elkevertem benne. A többi tejet az édesítővel, a vaníliarúd kikapart belsejével és a mandulaaroma felével felforraltam, lehúztam a tűzről, elkevertem benne a tejben feloldott pudingporokat, és állandó keverés mellett forrásig főztem. Benedvesített sütőpapírt tettem rá, hogy ne bőrösödjön -bár az unokám imádja a bőrt leenni a tetejéről, de most nem volt itt- és hagytam kihűlni.
A meggyet felengedtettem, a barackbefőttet leszűrtem, és a barackot kis darabokra vágtam, a tejszínt kemény habbá vertem. A mandulát forró vízbe dobtam, így könnyen lejött a barna héja. Egy kis lábosba öntöttem a mandulaaroma másik felét, beletettem kb 15 szem mandulát, és addig főztem, amíg az összes lé elpárolgott, és a mandulák szép zöldek lettek.
Amikor a puding kihűlt, belekevertem a tejszínhab 3/4 részét, majd a barackot, a meggyet.A maradék mandulát a sütőben kicsit megpirítottam, és azt is belekevertem.
A tetejére tettem a maradék tejszínhabot, és rászórtam a zöld mandulákat.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése