A piskóta
A piskótát csak azért írom le, mert majdnem minden tortát ezzel az alaprecepttel készítek, így felesleges mindig leírni.
Hozzávalók:
Ahány tojás, annyi csapott evőkanál édesítő, annyi púpozott evőkanál liszt, és esetlegesen sütőpor. 6 tojásból készült piskótához 1/2 csomag.
A sütőt bekapcsolom 180 fokra.
A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjét kézi robotgéppel kemény habbá verem, beleteszem az édesítőt, és tovább verem, amíg szép fényes lesz. A sárgájákat egyenként adom hozzá, miközben a robotgéppel verem. A lisztet elkeverem a sütőporral, hozzáöntöm, és kanállal óvatosan elkeverem benne, vigyázva, hogy ne törjem össze a habot.
Sütőpapírral bélelt formába öntöm, és megsütöm. Sütési dőt nem tudok monadni, mert minden sütő más, de addig kell sütni, amíg a beleszúrt tűre nem ragad a tészta. Ha a teteje nagyon pirul, de a közepe még nyers, egy alufóliával latakarom.
Ha van időm, a sütőben hagyom kihűlni.
Ha kakaós piskótát sütök, annyival kevesebb lisztet adok hozzá, amennyi kakaót teszek bele. Ugyanez a helyzet, ha darált diót vagy mandulát teszek a tésztába.
Ha olyan tortát készítek, amihez csak egy vékony piskótalap kell, akkor is 6 tojásból sütöm a piskótát, 28 cm átmérűjű kerek tortaformában, ha kihűlt kettévágom, az egyiket felhasználom. Amikor olyan tortát készítek, amihez levehető tortaforma kell, a 28 cm átmérőjű totratformában sűlt tortalapot egy 24 cm átmérőjű tortaformába teszem át. Hülés közben uyanis az egész kisebb lesz, és így pont kitölti a tortaformát.
A másik lapot a mélyhűtőbe teszem. Amikor szükségem van rá, előveszem a mélyhűtőből, és még fagyottan tálra vagy tortaformába teszem, meglocsolom amivel a recept szerint kell, és ráteszem a krémet.
A piskótaroládot a tűzhelyhez kapott nagy lapos tepsiben sütöm. Kibélelem sütőpapírral, a 6 tojásból készült piskóta masszát elegyengetem rajta, és megsütöm. Sütőport nem teszek bele, mert vékony lapot akarok kapni. Nagyon hamar megsül, mert vékony a tészta. Még melegen feltekerem a sütőpapírral együtt. Amikor kihűlt, óvatosan lehúzom róla a papírt, és megtöltöm.
Amikor szögletes tortát készítek, és biztos akarok lenni benne, hogy szép magas lesz, szintén a tűzhelyhez kapott nagy lapos tepsiben sütöm, legalább 6 tojásból, sütőporral. Ha kész, attól függöen, hogy mekkora tortát akarok, 3 vagy 4 egyforma darabra vágom, és egymásra teszem. Ha olyan charlotte-ot készítek, hogy nem piskótatekercsekkel bélelem ki a formát, hanem piskótalappal, ugyanezt a piskótalapot még melegen, a sütőpapírral együtt teszem be a formába úgy, hogy a papírral fedett része belül maradjon, és jól belenyomkodom. Amikor kihűlt, lehúzom róla a papírt, és megtöltöm a krémmel.
A recepttől függően lehet a tésztába citrom vagy narancshéjat, vaníliát, csokidarabokat, vagy egyéb más ízesítőket tenni.
Én a püspökkenyeret is ebből a tészátból sütöm, nagyon finom, könnyű süti lesz.
Hozzávalók:
Ahány tojás, annyi csapott evőkanál édesítő, annyi púpozott evőkanál liszt, és esetlegesen sütőpor. 6 tojásból készült piskótához 1/2 csomag.
A sütőt bekapcsolom 180 fokra.
A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjét kézi robotgéppel kemény habbá verem, beleteszem az édesítőt, és tovább verem, amíg szép fényes lesz. A sárgájákat egyenként adom hozzá, miközben a robotgéppel verem. A lisztet elkeverem a sütőporral, hozzáöntöm, és kanállal óvatosan elkeverem benne, vigyázva, hogy ne törjem össze a habot.
Sütőpapírral bélelt formába öntöm, és megsütöm. Sütési dőt nem tudok monadni, mert minden sütő más, de addig kell sütni, amíg a beleszúrt tűre nem ragad a tészta. Ha a teteje nagyon pirul, de a közepe még nyers, egy alufóliával latakarom.
Ha van időm, a sütőben hagyom kihűlni.
Ha kakaós piskótát sütök, annyival kevesebb lisztet adok hozzá, amennyi kakaót teszek bele. Ugyanez a helyzet, ha darált diót vagy mandulát teszek a tésztába.
Ha olyan tortát készítek, amihez csak egy vékony piskótalap kell, akkor is 6 tojásból sütöm a piskótát, 28 cm átmérűjű kerek tortaformában, ha kihűlt kettévágom, az egyiket felhasználom. Amikor olyan tortát készítek, amihez levehető tortaforma kell, a 28 cm átmérőjű totratformában sűlt tortalapot egy 24 cm átmérőjű tortaformába teszem át. Hülés közben uyanis az egész kisebb lesz, és így pont kitölti a tortaformát.
A másik lapot a mélyhűtőbe teszem. Amikor szükségem van rá, előveszem a mélyhűtőből, és még fagyottan tálra vagy tortaformába teszem, meglocsolom amivel a recept szerint kell, és ráteszem a krémet.
A piskótaroládot a tűzhelyhez kapott nagy lapos tepsiben sütöm. Kibélelem sütőpapírral, a 6 tojásból készült piskóta masszát elegyengetem rajta, és megsütöm. Sütőport nem teszek bele, mert vékony lapot akarok kapni. Nagyon hamar megsül, mert vékony a tészta. Még melegen feltekerem a sütőpapírral együtt. Amikor kihűlt, óvatosan lehúzom róla a papírt, és megtöltöm.
Amikor szögletes tortát készítek, és biztos akarok lenni benne, hogy szép magas lesz, szintén a tűzhelyhez kapott nagy lapos tepsiben sütöm, legalább 6 tojásból, sütőporral. Ha kész, attól függöen, hogy mekkora tortát akarok, 3 vagy 4 egyforma darabra vágom, és egymásra teszem. Ha olyan charlotte-ot készítek, hogy nem piskótatekercsekkel bélelem ki a formát, hanem piskótalappal, ugyanezt a piskótalapot még melegen, a sütőpapírral együtt teszem be a formába úgy, hogy a papírral fedett része belül maradjon, és jól belenyomkodom. Amikor kihűlt, lehúzom róla a papírt, és megtöltöm a krémmel.
A recepttől függően lehet a tésztába citrom vagy narancshéjat, vaníliát, csokidarabokat, vagy egyéb más ízesítőket tenni.
Én a püspökkenyeret is ebből a tészátból sütöm, nagyon finom, könnyű süti lesz.
3 megjegyzés:
Szia!
Érdeklődnék hogy milyen édesítőt lehet használni ehhez a recepthez?
Előre is köszönöm válaszod!
Üdvözlettel:
Gizi
Kedves Gizi! Én mostanában nyírfacukrot használok.
A nyírfacukor is cukor , ha valaki cukorbeteg ezt sem szabad “nyakló nélkül”, de nagyon sokféle igen jó minőségű cukor helyettesitő kapható minden szupermarketben, ezekkel lehet sütni is.
Megjegyzés küldése