Szakácskönyv - körkérdés
Gabojsza gurította hozzám a körkérdést, hogy írjak a kedvenc szakácskönyveimről.
Vonzódásom a szakácskönyvekhez már elég régen kezdődött, és erről több posztban is írtam. Az évek során viszonylag sok szakácskönyvem gyűlt össze.
Írtam már az olimpiák egyik szakácsának Kurucz Antalnak a könyvéről, amit időnként most is fellapozok, említettem nagymamám egyetlen szakácskönyvét, ami az első volt az életemben, és amit ma is gyakran használok.
Íme a válogatásom:
Kugler Géza: Legújabb nagy házi cukrászat legpraktikusabb kézikönyve különös tekintettel a magántanulásra (Ára díszkötésben 6 korona)
Rengeteg recept, szép rajzok. Mindig elbűvölnek a receptek, amelyek 8-10 tojásnál kevesebbet soha nem írnak elő :-)
Emellett sok hasznos tanács. Pl: "Sohase vegyünk törött fahéjt, mert ezt rendesen mandolahéj s szivarskatulyából őrölt porral hamisítják s keverik. "
Hevesi Sándorné: Az ideális háztartás
A szép otthon és jó konyha
Magában foglalja a háziasszony egész tudományát és művészetét a legegyszerűbb takarítástól kezdve a legművészibb főzésig. (Budapest 1934)
Az író a Nemzeti Színház akkori igazgatójának felesége. Nagyon tanulságos olvasmány. Eligazít mindenben, attól kezdve, hogy milyen kötelességeid vannak, ha cseléd vagy egy úri háznál, addig, hogy hogyan rendezz 35-40 fős kerti partit. A hot dogot is feltalálta: " Sör mellé a virslit nagyon ügyesen adhatom be, ha sósstanglit kettévágok, kiszedem a belet, ennek helyét kitöltöm félpár virsivel és a kifli másik felével lefödöm. "
Halász Zoltán: Gasztronómiai kalandozások Európában (1980)
A kőkorszaki ember ebédjétől sok európai ország gasztronómiai történelmét mutatja be, sok használható, jó recepttel.
Lénárd Sándor: A római konyha
Egy korábbi bejegyzésemben már idéztem a könyvből. Akkor Mirelle világosított fel, hogy a történet ebből a könyvből van, azóta a könyvet is megtaláltam :-)
Történelem, történetek, és persze sok jó recept.
Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve
Számomra sokáig ez volt az alapmű. Sajnos amikor a lányom elköltözött otthonról, a nagy könyvosztozkodásnál az övé lett. Most láttam, hogy megjelent az új kiadás, lehet, hogy megveszem.
Süssünk. A sütés iskolája kezdőknek és haladóknak
Sok szerzője van, nem sorolom fel. Ez volt az első igazán szép kiállítású szakácskönyvem. Sok szép fotó, rengeteg ötlet és bevált jó recept, sütéshez, díszítéshez.
Bächer Iván: 150 év, megannyi budapesti íz
Nincsenek benne különleges, nem ismert receptek, de vannak benne szép képek a régi Pestről, és új ételekről.
A körkérdést továbbadom Dulminának, Katanyakának, Zsannamannának, Szazalának, és Annának, hogy jobb kedvre derüljön
4 megjegyzés:
Szia Kata! Köszönöm a kérdést, hamarosan jelentkezem a válasszal!
citromfű a zsannamannáról :)
Szia Kata!
Boldog névnapot tegnapra és köszi a kérdést, igyekszem a válasszal! :o)
Köszönöm szépen. Neked is boldognévnapot. Kíváncsian várom beszámolódat a szakácskönyveidről.
Citromfű, remélem megkapod a szakácskönyvet amire vágysz :-)
Szerintem is nagyon jó könyv a Római konyha :-)
Megjegyzés küldése