Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. március 5., szerda

Terítéken az olimpia

Ecet és Olaj a Zenei ki mit főz című szakácskönyvről írt, amit én is nagyon kedvelek. A megjelenésekor tényleg unikumnak számított, és vannak benne használható receptek

Megemlít azonban egy másik könyvet is, amit már kiselejtezett. A címe: Terítéken az olimpia.


Nem vagyok egy sportőrült, nem tapadok a tv-re olimpia idején, de ezt a könyvet megőriztem. Bár valóban olyan szegényes a kiállítása, mint a kor volt, amiben kiadták, (1984) mégis őrzöm, mert egy a szakmáját szerető, ízig-vérig szakács élvezetesen mesél az életéről, ételekről, sportolókról, a konyhából nézve az olimpiákról. Nem mellékesen van benne egy pár egyszerű, jó recept is.
A rossz minőségű, fekete-fehér képekről nem érdemes beszélni, de több remek karikatúra is van a könyvben, az első mindjárt a szerzőről, Kurucz Antal szakácsról.

Kurucz Antal szakács, aki végigfőzött hat olimpiát


Szilvásy Miklós olimpiai aranyérmes bírkózó. A libamájat szerette, és az édességet.


Papp László, aki a harmadik olimpiai bajnokságát nyerte Melbourne-ben.

Parti János aranyérmes kenu egyesben.

Novák Dezső labdarúgóKulcsár Győző az öttusacsapat tagjaHegedűs Csaba birkózó, ő szerezte a századik magyar olimpiai aranyérmet. Az ünnepi ebéd -a konyhában, mert az étterem már zárva volt- "erőleves, marhapörkölt tarhonyával, és rétes. Utána paprikáscsirkét evett, még egy adag rétest, gyümölcsöt, kávét, ahogy dukál"
Az illusztrációkat készítették: Lengyel Gyula és Szlifka Anna5 megjegyzés:

phzs 2008. március 5. 19:10  

Érdekes, ezekre a karikatúrákra egyáltalán nem emlékeztem... jó, hogy nked megvan, végül is minden könyvért kár, ami nincs meg.

cukroskata 2008. március 5. 20:45  

Én is rég láttam már a könyvet, de most előszedtem, és rájöttem, hogy nagyok jók ezek a karikatúrák. Meg a történetek is :-)

Déni 2008. március 6. 8:23  

Milyen jó dolog, hogy megőrizted! Én sajnos csak néhány éve éberedtem rá - amikor szerveztünk egy "Anno" kiállítást -, hogy milyen kincsek tudnak lenni a tárgyak, fotók, apró emlékek 10-20-30 év elteltével!

cukroskata 2008. március 6. 10:22  

Én nehezen válok meg a dolgoktól, és ha mégis kiselejtezek valamit, biztos, hogy utána megbánom. Pár éve kisebb lakásba költöztem, és kénytelen voltam egy csomó könyvtől megválni, azóta többet is újra beszereztem antikváriumból :-)

Zsuzsi 2008. március 6. 17:40  

Szia!
Zsuzsi vagyok, átgurítanám neked a Horasz által elindított tavaszi körkérdést.

http://zsuzsi77.blog.nlcafe.hu/- itt találsz esetleg részleteket, linkeket róla.

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP