Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. október 13., hétfő

Mascarponés szőlőtorta

Itt van az ősz, itt van újra.....

Eljött a szőlő ideje. Tegnap vendégségbe mentem ebédre, ahol már hagyomány, hogy én viszem a tortát. Az biztos volt, hogy valami szőlőset kéne csinálni. Ezt alkottam:

Hozzávalók:A piskótához:


2 tojás
2 csapott evőkanál édesítő
2 kanál finomliszt
2 evőkanál rum a piskóta meglocsolásáhozA krémhez:
40 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
1/2 kg szőlő
2 csapott evőkanál édesítő
1 zacskó Horváth Rozi zselatin


A tojásfehérjét habbá vertem, beletettem a sárgáját, továbbvertem, majd az édesítővel is. A lisztet óvatosan beleforgattam. A 22 cm átmérőjű kerek tortasütő aljára sütőpapírt tettem, ráöntöttem a keveréket, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem. Vékony a tészta, nagyon hamar megsült.

Amíg sült, a szőlő felét robotgépben pépesre kevertem, majd szitán átszűrtem. Visszafogtam magam, és nem ittam meg a finom, édes szőlőlét, hanem belekevertem a zselatint, és forrásig főztem.

A tejszínt kemény habbá vertem, a mascarponét elkevertem az édesítővel, óvatosan belekevertem a habot, és az addigra langyosra hűlt zselatinos szőlőlét, majd a maradék szőlőszemeket.
Egy kerek szilikonos formába öntöttem. A piskótalapot meglocsoltam egy kis rummal, és a rumos felével lefelé a tetejére borítottam.
Másnap egy tálra fordítottam, és óvatosan lehúztam ról a szilikonos formát.

1 megjegyzés:

Pixie Pie 2009. december 4. 19:02  

Nagyon szimpi! Ezt biztos kipróbálom. Készítetted már más típusú gyümölccsel is?

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP