Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2010. január 21., csütörtök

Csokis narancsos torta Zila formában


Ez a torta a francia csokis narancsos karácsonyi fatörzs nyomán készült Zila tortaformában.

Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
3 evőkanál édesítő (szorbit)
5 evőkanál liszt
A krémhez:
5 tojás sárgája
1/2 liter tej
5 dkg diabetikus keserű csokoládé
1 narancs reszelt héj
rum

A díszítéshez:
tejszínhab
1 narancs
1 evőkanál édesítő
csokis trüffelkrém

A piskótához az egész tojásokat a robotgéppel habosra kevertettem, amíg a mennyisége kb. háromszorosára nőtt, beletettem az édesítőt, tovább kevertem, majd kanalanként a lisztet egy kanállal óvatosan elegyengettem benne.
A Zilaformát befújtam a spray-el, beleöntöttem a piskóta masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem.

Közben a tojások sárgáját egy lábosban habosra kevertem, beleöntöttem a tejet, az apróra tördelt csokoládét, a narancs reszelt héját, és gyenge tűzön állandóan kevergetve addig főztem, amíg besűrűsödött.

A megsült tésztából kiemeltem a formát, lehúztam róla a fémkeretet, minden mélyedést jól megöntöztem rummal, majd beletöltöttem a folyós krémet. A krémmel az oldalát is bekentem.
A díszítéshez egy narancsot vékony karikákra vágtam, kevés vízben egy kanál édesítővel megfőztem. A tortára nyomózsákkal tejszínhabot tettem, a tetejére egy kis maradék csokis trüffelkrémet, amibe belenyomtam egy- egy szelet megfőzött narancskarikát.

3 megjegyzés:

Névtelen,  2010. január 21. 15:24  

Ez nagyon jól néz ki.

Gyöngyi 2010. január 22. 22:10  

Jól néz ki, de nagyon folyós a krém..

Cukroskata 2010. január 27. 13:05  

Gyöngyi, pont azt akartam, hogy folyós legyen :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP