Csokis meggyes torta Zila formában
1986-ban a Gázművek 130-ik születésnapjára megjelent szakácskönyvből Hradszky Judit cukrász remek tortáját, már többször elkészítettem, most kicsit átalakítva Zila formában készült a tesztelés harmadik darabja.
Hozzávalók:
A piskótához:
2 tojás
1 1/2 evőkanál liszt
1/2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál édesítő
meggylikőr a piskóta meglocsolásához
A meggyes krémhez:
30 dkg mélyhűtött meggy
1 csipet őrölt fahéj
1/2 citrom leve
2 evőkanál édesítő, (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
1 dkg zselatin
1 zacskó vaníliás pudingpor
A csokikrémhez:
8 dkg 70 %-os diabetikus keserűcsokoládé
2 dl tejszín
1dkg zselatin
A töltelékhez:
10 dkg mélyhűtött meggy
1 evőkanál édesítő
1 evőkanál kukoricakeményítő
fahéj
citrom
1 dl tejszín a díszítéshez
A sütőt bekapcsoltam 220 fokra állítva. A tojásokat a robotgép addig verte, amíg kb. háromszorosára nőtt a massza, ekkor továbbvertem az édesítővel, majd a lisztet és a kakaót beleszitáltam, és kanállal óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, belekevertem.
A masszát egy sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába simítottam, a sütőt levettem 180 fokra, és a piskótát tűpróbáig sütöttem. A sütőben hagytam kihűlni.
Amíg hűlt, a csokoládét vízgőzön felolvasztottam, 1 dkg zselatint feloldottam egy kis vízben és felmelegítettem. A tejszínt kemény habbá vertem az édesítővel. Amikor a zselatin és a csoki már langyos volt, hozzákevertem a tejszínhabhoz.
A Zilaformát egy tálra tettem, befújtam a formaleválasztóval, -azt hiszem, hogy ilyen nedves állagú tölteléknél ez felesleges, de nem akartam kockáztatni- és beleöntöttem a csokis masszát úgy, hogy a forma félig legyen. Egy kevés maradt, de az is elfogyott. A formát a hűtőbe tettem, hogy a krém egy kicsit megdermedjen.
Közben a meggyből 7 dl vízzel kompótot főztem, édesítővel, fahéjjal, a citrom levével, és hagytam kihűlni. A meggyet kiszedtem a lábosból. A töltelékhez félretettem 2 dl kompótlét, és kb 10 dkg meggyet. 1 dl lében elkevertem a pudingport és a zselatint, a többit felforraltam. Lehúztam a tűzről, és belekevertem a zselatinos pudingport, visszatettem és lassú tűzön, kevergetve krémsűrűségűre főztem. Amikor kihűlt, elővettem a hűtőből a formát, beleszórtam a meggyet, igyekeztem igazságosan elosztani, és ráöntöttem a meggyzselét.
A piskótát meglocsoltam a meggylikőrrel, és a meggylikőrös felével a forma tetejére borítottam, és kicsit rányomkodtam. 3 órára a hűtőbe raktam.
Közben elkészítettem a tölteléket. A félretett kompótlét felforraltam, a keményítőt egy kevés vízben elkevertem. A felforrt léből öntöttem egy keveset a keményítős masszára (hőkiegyenlítés) majd az egészet a kompótlébe öntöttem, és kevergetve forraltam, amíg besűrűsödött. Beletettem a félretett meggyet és kihűtöttem.
Tálalás előtt a tortát kivettem a formából,a vonalak mentén felvágtam, és az üreget megtöltöttem a meggyes szósszal.
9 megjegyzés:
Bocsánat, de leírom, hogy nekem ez nagyon bizarr.. Mintha elvérezne a torta... Többeknél láttam, hogy folyékony valami került a résekbe, így felvágáskor kifolyik a süteményből. Te meg vagy elégedve a formával,tetszik, hogy ilyen?
Bírom az ilyen vállalati szakácskönyveket, nekem is van néhány!
A torta biztos jó, a meggy, csoki és tejszínhab nem lehet rossz, a feketeerdő tortát is szeretem.
De főleg a könyv: volt nekem ilyen, de ez is áldozatul esett a kisebb lakásba költözésnek, ilyenkor nagyon sajnálom, csakúgy, mint mindegyiket, ami már nincs meg. Pedig ezt nem is nagyon használtam.
Szepyke, nekem tetszik. Életben nem volt ilyen piros a lé, mint a képen. Egyébként pedig hadd vérezzen el, élve mégse ehetjük meg :-)
Sl, Zsu, ez nagyon jó kis szakácskönyv, akkoriban nem árulták sehol, a Gázművek ajándékba adta a bennfenteseknek. Én egy barátnőmtől kaptam. Mostanában láttam egy antikváriumban azt hiszem a Visegrádi utcában.
Biztos finom lett ízre, kár, hogy nem szilárdabb a belseje.
Ez tetszik, hadd vérezzen el, élve mégsem lehet megenni :D :D
Meggy-csoki-tejszínhab, ez így együtt nagyon finom!
Ebben a zila formában nekem pont az tetszik, hogy tölthető és nagyon klassz, ahogy a szelet felvágásánál kifolyik a töltelék.
Köszönöm szépen Garffyka, már teljesen magamba zuhantam a sok negatív kritika miatt :-(
Nekem is tetszik, és nagyon finom a folyós töltelékkel.
És, bár meglehet nem szép, de olyan jól lehet tunkolni ezeket a folyós(ka) töltelékeket. Én kifejezetten szeretem.
:-)
Megjegyzés küldése