Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2010. február 8., hétfő

Sajtos tortácska Zila tortaformában

Ezeket a kis sajtos diós tortácskákat is a Zila formájában sütöttem.


Hozzávalók:
a tésztához:
5 tojás
2 evőkanál finomliszt
3 evőkanál darált dió

1 kávéskanál sütőpor

a krémhez:
2,5 dkg vaj
egy evőkanál finomliszt
1 dl főzőtejszín
10 dkg füstölt sajt
10 dkg trappista sajt
bors


Az egész tojásokat robotgéppel addig vertem, amíg habos lett, és kb a duplájára nőtt. Ezután óvatosan belekevertem a diót, beleszitáltam a sütőporral és a sóval elkevert lisztet, a formába öntöttem, és 180 fokon 10 percig sütöttem.

A krémhez a vajat felolvasztottam, elkevertem benne a lisztet, ráöntöttem a tejszínt, és felforraltam. Ezután belekevertem a lereszelt sajtokat, a borsot, és kis lángon, kevergetve addig főztem, amíg a sajt elolvadt.
Amikor kihűlt, habzsákba tettem, és a tészta üregeibe töltöttem. A tetejét reszelt sajttal szórtam meg, de mivel a tésztában dió van, egy -egy megpirított diót is lehetett volna rátenni.



9 megjegyzés:

Névtelen,  2010. február 8. 16:38  

Valami pénzt kaptok, hogy továbbra is reklámozzátok ezt a formát? Nekem nincs, és egyre ellenszenvesebb ez a nyomulás. Mintha más alakzatban nem is létezhetne ez a süti. Csilla

ősi homár,  2010. február 8. 17:16  

nyugi csilla
valszeg nem kap
ha annyira profi lenne, azt is tudná, mennyire ciki:)

gren 2010. február 8. 17:25  

nyugi homár.
kata a szakmájában vérprofi, ez pedig csak hobby. és nem kötelező olvasni ;)

Livi 2010. február 15. 17:27  

Szia!
Szeretnék Neked is Kreatív blogger díjat adni! :)
Kukk be ide:
http://gyemantkonyha.blogspot.com/2010/02/kreativ-blogger-dijat-kaptam.html

Üdv,
Livi

Garffyka 2010. március 3. 17:57  

Csilla és Ősi homár, drágáim, savanyú a szőlő?
Forma nincs vagy irigylitek Katát a finomságokért? Esetleg körbe kellene nézni a konyhájában, nem csak zilában süt-főz ... S méghozzá milyen finomakat!

Kata, régen jelentkeztél ... ugye minden rendben?

Cukroskata 2010. március 4. 10:19  

Kedves Garffyka, köszönöm szépen. Ezek olyan nevetséges és rosszindulatú hozzászólások,hogy felesleges válaszolni rá. Egyébként ezt a formát nem is a pályázaton kaptam, hanem vettem.
Mostanában nagyon sok munkám van, és keveset főzök, de majd azért írok :-)

Vesta 2010. március 17. 18:45  

Szerintem nekem egészen pontos elképzeléseim vannak arról, hogy mennyi munkád van, de azért még tudod hova is kéne írnod valami jót! :)
Amúgy a Reuben szendvicsedről kezdtem kattingatni visszafelé a régebbi a bejegyzésidre,mert rég jártam nálad, most megyek vissza oda, kérdezni vmit :))

Cukroskata 2010. március 17. 20:04  

Vesta, ígérem, írni fogok :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP