Húsgombócok fenyőmaggal tejszínes mártásban VKF XXIX
Max gombócolásra hívta a gasztrobloggereket a XXIX. VKF kiírásában. Szeretem a gombócot. Már a név is olyan muris. Nem véletlen, hogy Csukás István Gombóc Artúrnak nevezte el a kis duci figuráját.
Szoktam csinálni gombócokat, húsból, túróból, maceszgombócot a levesbe, trüffelgombócot és más édességeket, csak krumplisgombócot nem, mert bár nagyon szeretem, nagyon nem fér bele a diétámba :-(
Most húsgombócot készítettem fenyőmaggal, tejszínnel, meg ezzel, azzal.
Hozzávalók:
1/2 kg pulykamell darálva
2 dl főzőtejszín
5 dkg fenyőmag
5 dkg bacon
kevés főtt rizs
vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fehérbor
só, bors, gyömbér
1 tojás
petrezselyem
A darált pulykamellet összegyúrtam egy tojással, sóval, borssal, belenyomtam két gerezd fokhagymát és egy kis főtt rizst. A rizs nyugodtan elmaradhat, de éppen volt egy kis maradék, hát beletettem. Gombócokat készítettem belőle, kevés olajon pirosra sütöttem.
Amikor minden gombóc megsűlt, a serpenyőből kiöntöttem az olajat, és zsírjára sütöttem benne az apróra vágott bacont, majd rátettem az szintén apróra vágott hagymát és a fenyőmagot, egy kicsit pirítgattam, majd felöntöttem a borral, beletettem a húsgombócokat, és felforraltam. Sóztam, borsoztam, tettem hozzá egy késhegynyi gyömbért, hozzáöntöttem a tejszínt, és jól összeforraltam. Rászórtam az apróra vágott petrezselymet, és hagytam egy kicsikét forrni.
Durumtésztából készített szines spagettivel tálaltam.
12 megjegyzés:
Ez a színes spagetti nagyon tuti hozzá!
Igen, én is a spagettit IS akartam dicsérni, de az étel is tökéletes lett!
nagyon tetszik a recept! a fenyömag külön izgi lehet benne. érdekes, hogy én húsgombócra nem is asszociáltam a kiírást olvasva. pedig az az egyetlen gombóc, amit gyakran készítek.
Hajrá húsgombócosok! :))
A húsgombóc remek!
Az egész pedig nagyon szép és érdekes; mint egy madárfészek :)
Köszönöm Zsu, finom is volt :-)
Jaczkó Béla írja:
Bocs, ne haragudj, hogy nem a receptjeiddel kapcsolatban ragadtam "tollat". Hogy sokan nézik, olvassák a blogodat, az a számokból kiderül. Én is végig fogom olvasni, csak több idő kell hozzá, mint gondoltam. Hogy miért? Mert annyira zsúfolt és nyüzsis, hogy egyszerűen szemfárasztó. A jobboldal teljesen elnyomja a lényeget, a recepteket és a képeket. Ne haragudj, hogy ezt mondom (írom), talán itt a kevesebb több lenne. Írom ezt könyvdizájnerként, könyvek műszaki szerkesztőjeként. Természetesen nem kell figyelembe venni a vélemémyemet, de ha belenézel a legsikeresebb, legtöbbet olvassott blogokba, és itt most nem szeretnék konkrétan hivatkozni, ott a recepteken és a szép fotókon van a hangsúly. Nem azon, hogy hova írsz még, ki és mit mondott (vastagabb betűvel mint maguk a receptek), nem beszélve az ordító, óriásbetűs cimkékről. Pedig végig akartam olvasni az egész blogodat!!
Köszönöm szépen a megjegyzésedet, gondolkodom rajta :-)
huh! máris jobb!! még a receptek címét egy kicsit kiemelhetnéd - alkalmazhatnál valami ütős színt is! (Jó fej vagy!!) Jaczkó Béla
Milyen színre gondolsz? Minden barna meg narancs
Így JÓ!!!!
További sok sikert, jó sok olvasót kívánok neked, nekünk, édesszájú cukorbeteg olvasóknak pedig sok-sok jó receptet.
Köszönöm szépen, gyere máskor is :-)
Megjegyzés küldése