Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. július 16., csütörtök

Charlotte


A munkahelyemen a nyári szabadságok előtt búcsúbuli van. A lányok isteni babgulyást főztek, volt palacsinta, pogácsák, sütik. Az én feladatom mindig a torta.

A szokásos charlotte készült, ez a legjobban szállítható torta.

Hozzávalók:

A fehér piskótához:
5 tojás
4 csapott evőkanál édesítő (szorbit)
5 evőkanál liszt
A csokis piskótához:
5 tojás
4 csapott evőkanál édesítő (szorbit)
4 evőkanál liszt
4 evőkanál kakaó

pár kanál rum

A málnás krémhez:
30 dkg málna
4 dl tejszín
édesítő (sztevia)
1 zacskó Horváth Rozi zselatin
1 dl víz


A csokis krémhez:
3 dl tejszín
1 tábla diabetikus keserűcsokoládé
1 evőkanál kakaó
1 dl kávé
1/2 zacskó Horváth Rozi zselatin

A fehér krémhez:
5 dl tejszín
édesítő (sztevia)
1 dl víz
1 zacskó Horvát Rozi zselatin
3 nektarin

A piskótánál újítottam, nem vertem fel külön a fehérjét, hanem az egész tojásokat az édesítővel a robotgép keverőtáljába tettem, és hagytam, hogy kevergesse, amíg habos lett és majdnem a duplájára nőtt.
Akkor kettéosztottam, az egyikbe beleszitáltam a lisztet, és óvatos mozdulatokkal elegyengettem benne.
A másikkal is így jártam el, de abba kakaót is szitáltam.

Két nagy, lapos tepsit kibéleltem sütőpapírral, ráöntöttem a piskótatésztákat, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütöttem, 8 perc alatt. hagytam a sütőben kihűlni.

Amikor már langyos volt, kivettem, lehúztam a sütőpapírt, és a piskótából háromszögeket vágtam. Egy gömbölyű tálat kibéleltem felváltva csokis és sima piskóta háromszögekkel úgy, hogy a háromszögek csúcsa került alulra. A tésztát meglocsoltam rummal.

Először a málnás krémet készítettem el, hogy legyen ideje megdermedni. A vízben elkevertem a zselatint, és felmelegítettem, amíg átlátszó lett, de nem forrt. A málnát robotgépben pépesítettem, nem szűrtem át, de akit zavarnak a magok, átszűrheti. A tejszínt kemény habbá vertem, belekevertem a szteviát, majd a pépesített málnát, és a langyosra hűlt zselatint. Ekkor kell megkóstolni, és esetleg még édesíteni. Egy kisebb tálba öntöttem, és a hűtőbe tettem.

A csokis krémhez a zselatint a kávéval felmelegítettem. A tejszín 1/4-ét felforraltam, levettem a tűzről, belekevertem az átszitált kakaót, és a darabokra tört csokoládét, és addig kevertem, amíg a csokoládé felolvadt. A tejszín többi részét habbá vertem, majd belekevertem a csokis tejszínt és a kávés zselatint. Az egészet beleöntöttem a piskótával kibélelt tálba, és hagytam félig megdermedni.
Kivettem a hűtőből a málnás krémet, ami addigra teljesen megdermedt, kiborítottam a tálból, és a csokis krém közepére tettem, egy kicsit bele is nyomtam úgy, hogy ne érjen le az aljáig.

A fehér krémhez vízben elkevertem a zselatint, és felmelegítettem, amíg átlátszó lett, de nem forrt. A tejszínt kemény habbá vertem, belekevertem a szteviát, a feloldott, és már langyos zselatint, és a kis kockákra vágott nektarint. Újra csak kóstolással döntöttem el, kell-e még bele sztevia, nem kellett.
Ezt a krémet is beleöntöttem a tálba. A maradék piskóta darabokkal befedtem a tetejét, és éjszakára a hűtőbe tettem.
A tállal együtt vittem a munkahelyemre, ott a széleit meglazítottam egy késsek, és egy tálra borítottam.


Tejszínhabbal díszítettem.


Mire térültem, fordultam, már el is fogyott. Azt mondták, hogy finom volt :-)

7 megjegyzés:

Yasmine 2009. július 16. 13:52  

Azt elhiszem, hogy ízlett, nekem is ízlett volna!
Nagyon szép lett! :))))

Cukroskata 2009. július 16. 13:56  

Köszönöm szépen Yasmine :-)

Névtelen,  2009. július 16. 15:10  

Ez nagyon jónak látszik. Zsú

Vesta 2009. július 16. 19:02  

Ez igen! Nálunk már egy hónapja megvolt a hasonló buli, de én csak islert sütöttem !

trinity 2009. július 16. 22:23  

Ezt nevezem! Gyönyörű lett megint-Nem csodálom, hogy percek alatt elfogyott!!!

Cukroskata 2009. július 19. 11:12  

Vesta, nem meggyes pitét vittél? Én figyelek :-)

Köszönöm Trinity, azért voltak rá elég sokan :-)

Vesta 2009. július 19. 17:34  

A meggyes pite később volt, és nem jutott ám mindenkinek,csak néhány kiválasztottnak :)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP