Epres túrótorta eperöntettel
Ha tavasz, akkor eper, és ha eper akkor epertorta. Egy ideje irigykedve figyelem, ahogy a gasztrobloggerek blogjai kipirosodtak az epertortáktól, úgy éreztem most már nekem is kell csinálnom/ennem ilyet, ha egész picikét is.
Hozzávalók:
10 dkg diabetikus háztartási keksz
25 dkg sovány tehéntúró
10 dkg dió
10 dkg dió
2 dkg kiskanál kakaópor
4 dkg vaj
2 dl habteszín
25 dkg eper
4 lap zselatin
pár csepp vaníliaaroma
A kekszet és a diót finomra daráltam, belekevertem a felolvasztott vajat és a kakaóport, és addig kevergettem, amíg egynemű massza lett belőle. Egy 18 cm átmérőjű, levehető oldalú kerek tortaformát kibéleltem folpackkal, és belenyomkodtam a kekszes masszát úgy, majd a hűtőbe tettem. A túrót robotgéppel elkevertem a vaníliával, szteviával, majd óvatosan beleforgattam a keményre felvert tejszínhabot.
A maradék eperből két szép szemet félretettem a díszítéshez, a többit egy lábasban feltettem főni, amikor nagyjából szétfőtt, hagytam kihűlni, aztán a robotgéppel pépesítettem, és pár csepp szteviával édesítettem.
A zselatint egy kevés langyos vízbe tettem, és addig melegítettem, amíg teljesen felolvadt. Hagytam kihűlni, majd belekevertem a túrós krémbe. Az eper 1/4 részét apróra vágtam, és szintén hozzáadtam, ráöntöttem a kekszes masszára, és visszatettem a hűtőbe. Kb. 2 óra múlva kivettem, a tortaforma oldalát levettem, és a tortát óvatosan egy tálra csúsztattam. A tetejére epret és egy kevés apróra vágott pisztáciát tettem.
A maradék eperből két szép szemet félretettem a díszítéshez, a többit egy lábasban feltettem főni, amikor nagyjából szétfőtt, hagytam kihűlni, aztán a robotgéppel pépesítettem, és pár csepp szteviával édesítettem.
Az édesítő mennyiségét nem tudom, mert én állandóan kóstolgattam, hogy kell-e még bele, és ez különben is ízlés kérdése.
10 megjegyzés:
A gyümölcsös túrótortákat nagyon imádom. Naponta meg tudnám enni az adagomat belőle :)
Sajnos én is, de azért visszafogom magam :-)
Ez meg hogy kerülte el a figyelmem??
Nagyon szép torta!!
Zsófinak is steviát veszek, néha pedig kevés fruktózt használok, ha valamihez térfogat is kell...
(nemsokára teszek fel egy receptet, amit átírtam diabetikusra, a múltkori Jamie féle ricottás- mogyorós...egész kevés lett benne a CH!!!)
Kata! A hozzávalók közül kimaradt a túró! Persze, sikerült rájönnöm az alsó táblázat alapján. :)
Köszönöm szépen Pomme Pomme, már bel is írtam :-)
Tinity, köszönöm szépen. A Jamie féle ricottás-mogyoróst én is készülök megsütni, szerintem nagyon jól működne liszt helyett darált mogyoróval. Igaz, hogy az több kalória, de lényegesen kevesebb CH. Nemsokára kipróbálom, és felteszem, ha sikerül :-)
Kata, az a diós-kekszes alj zseniális. Én is megalkottam a magam verzióját, igen jó lett: http://pommepomme.blog.hu/2009/05/10/dios_joghurtos_gyumolcsos
Köszönöm Pomme Pomme. Mindig nagyon örülök, ha valaki kipróbálja a receptemet, és meg is írja, hogy hogy sikerült :-)
hú, ezt megjegyzem. Nagyon fini lehet....
Tényleg finom volt :-)
Megjegyzés küldése