Szerzetesek öröme cserépedényben VKF XXII
A cím, és a recept alapja Lieberman-Fontányi: Sikerkonyhák, sikerreceptek című könyvéből származik, de az évek során az ízlésemnek megfelelően jócskán megváltozott, így már a szülőapja, Dobronyi Ottó séf sem ismerne rá :-) Amikor Zsuzsa közzétette a VKF témáját, azonnal eszembe jutott, hogy milyen régen készítettem már ezt az ételt, és elhatároztam, hogy most megcsinálom.
Sajnos a cserépedényem, amiben készíteni szoktam, nemrégiben "baleset" áldozata lett, pedig legalább 15 éve szolgált hűségesen.
Utoljára sóletet készítettem benne, tettem bele mindent, ami jó és drága :-) füstölt libamellet, libakolbászt, marhahúst, gerslit, babot, a tetejére kuglit, ahogy kell, jó 5 órát időzött a sütőben, aztán amikor ki akartam venni, felemeltem a két fülénél fogva, és ahogy felemltem, az alja levált róla, és a sólet szétömlött a meleg sütöben, és azonnal rá is sült a sütő aljára és falára.
Így aztán se sólet, se cseréptál. :-(
Cserépedény hiányában egy tűzálló tálban készült, de így is finom lett.
Hozzávalók:
1/2 marhahús, én fehérpecsenyéből csináltam
1/2 kg krumpli
20 dkg rizs
3 dl tejföl
10 dkg csípős füstölt kolbász
1 nagy hagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
1 sárgarépa
1 fehérrépa
alaplé vagy ételízesítő
15 dkg edami sajt
pisospaprika, só, bors, olaj
A fehérpecsenyét vékony szeletekre vágtam, és a szeleteket négybe vágtam, megsóztam, megborsoztam, és kevés olajon fehéredésig sütöttem. Kivettem a lábosból, a maradék olajba beletettem az apróra vágott vöröshagymát, és a karikára vágott kolbászt. Pár percig sütögettem, majd belereszeltem a fokhagymát is, aztán jöhetett a hús, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, és kis lángon főztem. Amikor félpuha volt beletettem a sárga,- és fehérrépát, a gombát, és az egészet puhára főztem. Időnként megnéztem, és kevés vízzel pótoltam az elfőtt levét.
Közben a rizst kevés olajon üvegesre pirítottam, felöntöttem kétszer annyi vízzel, mint a rizs, sóztam, borsoztam, és amikor felforrt beletettem a régebben csinált, mélyhűtött alaplevemet, és addig főztem, amíg elfőtte a levét.
A krumlit meghámoztam, karikára vágtam, és olajban megsütöttem.
A tűzálló tálba először a rizst tettem bele, rá a húst, aztán a sült krumplit. A tetejére tejföl, majd reszelt sajt került, és 200 fokon megsütöttem.
Tudom, hogy ez nem olyan egytálétel, amit egyszerre berakunk egy tálba, és megsütjük/főzzük, mégis szívesen csinálom, mert nagyon finom, és vendégvárásra is praktikus, mert mindent akár előző nap meg lehet csinálni, és csak ebéd előtt egy fél órával betenni a sütőbe.
Régebbi egytálételeim
Utoljára sóletet készítettem benne, tettem bele mindent, ami jó és drága :-) füstölt libamellet, libakolbászt, marhahúst, gerslit, babot, a tetejére kuglit, ahogy kell, jó 5 órát időzött a sütőben, aztán amikor ki akartam venni, felemeltem a két fülénél fogva, és ahogy felemltem, az alja levált róla, és a sólet szétömlött a meleg sütöben, és azonnal rá is sült a sütő aljára és falára.
Így aztán se sólet, se cseréptál. :-(
Cserépedény hiányában egy tűzálló tálban készült, de így is finom lett.
Hozzávalók:
1/2 marhahús, én fehérpecsenyéből csináltam
1/2 kg krumpli
20 dkg rizs
3 dl tejföl
10 dkg csípős füstölt kolbász
1 nagy hagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
1 sárgarépa
1 fehérrépa
alaplé vagy ételízesítő
15 dkg edami sajt
pisospaprika, só, bors, olaj
A fehérpecsenyét vékony szeletekre vágtam, és a szeleteket négybe vágtam, megsóztam, megborsoztam, és kevés olajon fehéredésig sütöttem. Kivettem a lábosból, a maradék olajba beletettem az apróra vágott vöröshagymát, és a karikára vágott kolbászt. Pár percig sütögettem, majd belereszeltem a fokhagymát is, aztán jöhetett a hús, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, és kis lángon főztem. Amikor félpuha volt beletettem a sárga,- és fehérrépát, a gombát, és az egészet puhára főztem. Időnként megnéztem, és kevés vízzel pótoltam az elfőtt levét.
Közben a rizst kevés olajon üvegesre pirítottam, felöntöttem kétszer annyi vízzel, mint a rizs, sóztam, borsoztam, és amikor felforrt beletettem a régebben csinált, mélyhűtött alaplevemet, és addig főztem, amíg elfőtte a levét.
A krumlit meghámoztam, karikára vágtam, és olajban megsütöttem.
A tűzálló tálba először a rizst tettem bele, rá a húst, aztán a sült krumplit. A tetejére tejföl, majd reszelt sajt került, és 200 fokon megsütöttem.
Tudom, hogy ez nem olyan egytálétel, amit egyszerre berakunk egy tálba, és megsütjük/főzzük, mégis szívesen csinálom, mert nagyon finom, és vendégvárásra is praktikus, mert mindent akár előző nap meg lehet csinálni, és csak ebéd előtt egy fél órával betenni a sütőbe.
Régebbi egytálételeim
9 megjegyzés:
Bosszantó tud lenni, mikor egy dédelgetett étel a végén megy veszendőbe...nekem is előfordul.
(na jó én "néha" kapkodok ide-oda :)
Köszönöm az együttérzést Renáta. Én is gyakran kapkodok, de ez most más volt. És a sütő megtisztítása nem volt semmi :-)
Das schaut sehr gut aus und schmeckt auch sicher gut.
Danke Wienermädel, das hat wirklich gut geschmeckt :-)
Ich bin begeistert, wie gut du Deutsch sprichst! Was hat deine Großmutter in den Grenadiermarsch gegeben?
Szia Kata! Én is járok ám nálad:)
Liebe Wienermädel. Leider spreche ich nicht sehr gut deutsch, doch versuche ich dir schreiben wie meine Grossmutter den Grenadiermarsch gemacht hat.
Sie hat den Speck geschneiden, und gebraten. Die gehackte Zwiebeln im Speckfett angeröstet, dann hat Kartoffel hineingetan, mit Paprikapulver angestäubt, und mit Wasser gekocht.
Dann hat sie die gekochten Fleckerl daruntergemischt. Es wurde mit Salz und Pfeffer gewürzt, und in einem Backblech kräftig gebraten.
Mit Salat scmeckt das sehr gut :-)
es tut gut, Euch zu lesen :-)
Danke Böbe :-)
Megjegyzés küldése