2008. január 20., vasárnap

Kacsaebéd

Ebédvendégeim voltak.
Ennek az ebédnek a nagy részét már előző nap meg lehet, sőt meg is kell csinálni, így a vendégség napjára csak a befejező műveletek maradnak. Kipihenten tudjuk besöpörni az elismerést:-)

A menü:
kacsahúsleves maceszgombóccal
narancsos kacsacomb sült krumplival és fehérrépával
Chef álma torta



Első nap:

Húsleves

5 db kacsacomb,
sárgarépa,
fehérrépa,
karalábé,
zeller,
vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
pár kicsi gomba,
4-5 kicsi krumpli,
3-4 kelbimbó,
egy kicsi kelkáposzta,
só, bors, gyömbér, sáfrány

A kacsacombokat a krumpli és a gomba kivételével, az összes hozzávalóval, annyi vízzel, hogy ellepje, feltettem főni. Amikor a combok félig megpuhultak, kivettem őket és kihűlés után eltettem a hűtőbe, a levesbe beletettem a krumplikat egészben és gombát, és készre főztem. Hagytam kihűlni, majd leszűrtem, és ment a hűtőbe a kacsa után, a zöldségek külön tányérban szintén.



Közben megcsináltam a tortát, majd külön posztban felteszem.  Chef álma torta

Második nap:

Maceszgombóc recept itt: Egyébként ezt is meg lehet csinálni előző nap. Én most a mélyhűtőből vettem ki, mert múltkor dupla adagot készítettem.

A húslevest kivettem a hűtőből, és a tetején megfagyott, szép, sárga zsírréteget leszedtem róla, kettéosztottam, és beletettem 1-1 tepsibe.

Köret:


krumpli,
fehérrépa.
a levesről leszedett kacsazsír,


Meghámoztam a krumplit és a fehérrépát, és az egyik kacsazsíros tepsiben a sütőben megsütöttem. Kevés sót tettem rá, mert a leves is sós.
A fehérrépát mindig utáltam, még a húslevesből is kipiszkáltam, amíg egyszer Jamie Oliver az egyik műsorában annyit áradozott róla, hogy milyen finom a krumplival együtt megsütve, hogy kipróbáltam, és azóta is rendszeresen készítem.:-)

Kacsa:

A levesben félig megfőtt kacsacomb,
1 dl vörösbor,
a levesről leszedett kacsazsír,
3 evőkanál narancslekvár ,
egy kis narancslikőr,
1 evőkanál narancsos olivaolaj,
1 narancs


A vörösbor felében felfőztem 3 evőkanál narancslekvárt, és hozzáöntöttem egy kevés narancsos olivaolajat.
Ezt most kaptam ajándékba a VomFass-nál, hogy kipróbáljam. Bevált :-)
















Elővettem a kacsacombokat. Most jött a legjobb rész, amikor a bennem élő orvos, vagy szadista :-) kiélhette magát. Egy fecskendőbe felszívtam egy kevés narancslikőrt, és likőrinjekciókat adtam a kacsacomboknak. Utána a maszírozás következett. Jól bekentem őket a bor-lekvár-olaj keverékkel. A kacsazsírt az egyik serpenyőben kicsit felmelegítettem, hozzáöntöttem a bor másik felét, és 1 dl vizet. Beletettem a kacsacombokat, és a sütőben addig sütöttem, amíg szép pirosak lettek. Először a bőrös felükkel lefelé tettem őket, majd egyszer megfordítottam. 1/2 órát sütöttem, az utolsó 10 percben beletettem egy karikára vágott narancsot.



9 megjegyzés:

  1. Minket mikor hívsz meg??? :-)))
    A chef álma tortát is Te csináltad?Tök bonyolult!csak fényképről ismerem.

    VálaszTörlés
  2. Bármikor szívesen látlak. :-) Egyeztessünk időpontot

    VálaszTörlés
  3. Ja, a tortát én csináltam, fel is rakom nemsokára

    VálaszTörlés
  4. Hú, először azt hittem, hogy a levest osztottad el szépen kétfelé és tetted tepsibe... aztán továbbolvasva rájöttem, mit hová raktál!:-) Megint egy nagyon jó recept, megint törhetem a fejem, hogy honnan szedjek kacsacombokat:-))

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Quantum :-) régen láttalak, már aggódtam.
    Én a Csanádi utcában veszem a kacsát, libát, pulykát, vagy a Lehel piacon. Ezzel a módszerrel mindig elég puha a kacsa, nem szárad ki, és egyúttal meg van a leves is :-)

    VálaszTörlés
  6. Ó, ne aggódj miattam, csalánba nem üt a ménkű!:-))
    Az is nagyon jó ebben a kacsaebédben, hogy előre lehet dolgozni! Szóval mindenképpen vadászok most már egy alkalmas szárnyast...

    VálaszTörlés
  7. Csak vigyázz, nem mindehol szabad házikacsára lőni :-)

    VálaszTörlés
  8. Híresen jó kis vadászterületek vannak itt a kishazámban (vidék), úgyismint háztáji baromfiudvar és egyéb csalitos! :-)

    VálaszTörlés

Örülnék, ha hozzászólnál :-)