Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. december 27., csütörtök

Maceszgombóc




Maceszgombócot szinte mindenki csinált a családban, és mindenkinek saját receptje volt. Drága nagymamám, -aki nem volt egy lelkes szakácsnő, bár bizonyos ételeket kiválóan készített, inkább az olcsó, laktató ételek terén tűnt ki- a maceszgombóc terén nem alkotott maradandót.
Gombócai a konzisztenciáját tekintve akár ágyúgolyónak is elmentek volna, de így is szívesen ettük. Anyósom -verhetetlen volt a konyhában, húslevesének olyan különleges íze volt, amit soha nem tudok utánozni- maceszgombóca szintén kicsit kemény volt. Sárika nagynéném gombóca elég lágy volt, de ízetlenre sikerült, anyámé pedig rendszeresen szétfőtt, és a leves inkább maceszfőzelékre hasonlított. Kati nagynéném gombóca közel ideális volt, de sajnos a recept nem maradt meg.
Így hát a családi hagyományokat egybevetve Körner András Kóstoló a múltból című szakácskönyvében található leírással, alakítottam ki a saját receptemet.

Azt azért meg kell jegyeznem, hogy sen
ki nem volt a családomban, aki a maceszgombócot libazsír helyett olajjal készítette volna. Nálam azonban nincs itthon libazsír. A finom, friss fehérkenyér libazsírral nem fér bele a diétámba, és ha van itthon, nem tudok ellenállni. Így áttértem az olajra, és bár ez a hagyományoknak egyáltalán nem felel meg, de nagyon finom

Hozzávalók:

3 tábla macesz

40 gr maceszliszt

1 csésze víz

3 tojás

2 evőkanál olaj

3/4 kávéskanál só

1/2 kávéskanál őrölt gyömbér

1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió

1/4 kávéskanál bors

1 csokor apróra vágott petrezselyem

A maceszlisztet a vízzel -lehet húsleves is, de akkor a só mennyiségét csökkenteni kell- az olajjal, a tojások sárgájával, a és a fűszerekkel elkeverem, a táblás maceszt apró darabokra tördelem, és hozzákeverem. A tojások fehérjét kemény habbá verem, egy kis részét beleteszem a masszába, és jól összedolgozom, a többi habot óvatosan keverem hozzá, hogy ne törjön össze. Lágy masszát kell kapni, annyira, hogy ez még nem is formázható. Ha túl sűrű teszek hozzá még vizet. Hagyom állni egy fél órát, addigra összeáll egy még mindig lágy, éppen csak formázható masszává. Vizes kézzel kis gombócokat formázok belőle, és lobogva forró sós vízben vagy húslevesben főzöm 20 percig, fedő alatt. A gombócok megnőnek főzés közben, ezért nem szabad túl sokat tenni a lábosba egyszerre.
Én mindig dupla mennyiséget készítek, a felét elteszem a mélyhűtőbe.






0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP