Maceszgombóc
Maceszgombócot szinte mindenki csinált a családban, és mindenkinek saját receptje volt. Drága nagymamám, -aki nem volt egy lelkes szakácsnő, bár bizonyos ételeket kiválóan készített, inkább az olcsó, laktató ételek terén tűnt ki- a maceszgombóc terén nem alkotott maradandót.
Így hát a családi hagyományokat egybevetve Körner András Kóstoló a múltból című szakácskönyvében található leírással, alakítottam ki a saját receptemet.
Azt azért meg kell jegyeznem, hogy senki nem volt a családomban, aki a maceszgombócot libazsír helyett olajjal készítette volna. Nálam azonban nincs itthon libazsír. A finom, friss fehérkenyér libazsírral nem fér bele a diétámba, és ha van itthon, nem tudok ellenállni. Így áttértem az olajra, és bár ez a hagyományoknak egyáltalán nem felel meg, de nagyon finom
Hozzávalók:
3 tábla macesz
40 gr maceszliszt
1 csésze víz
3 tojás
2 evőkanál olaj
3/4 kávéskanál só
1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
1/4 kávéskanál bors
1 csokor apróra vágott petrezselyem
A maceszlisztet a vízzel -lehet húsleves is, de akkor a só mennyiségét csökkenteni kell- az olajjal, a tojások sárgájával, a és a fűszerekkel elkeverem, a táblás maceszt apró darabokra tördelem, és hozzákeverem. A tojások fehérjét kemény habbá verem, egy kis részét beleteszem a masszába, és jól összedolgozom, a többi habot óvatosan keverem hozzá, hogy ne törjön össze. Lágy masszát kell kapni, annyira, hogy ez még nem is formázható. Ha túl sűrű teszek hozzá még vizet. Hagyom állni egy fél órát, addigra összeáll egy még mindig lágy, éppen csak formázható masszává. Vizes kézzel kis gombócokat formázok belőle, és lobogva forró sós vízben vagy húslevesben főzöm 20 percig, fedő alatt. A gombócok megnőnek főzés közben, ezért nem szabad túl sokat tenni a lábosba egyszerre.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése