Pándi torta
Hozzávalók:
A piskótához:
3 tojás
2 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó
3 kanál édesítő
kevés rum a piskóta meglocsolásához
A meggyes krémhez:
1 doboz mélyhűtött meggy
1 csipet őrölt fahéj
1/1 citrom leve
2 evőkanál édesítő (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
1 dkg zselatin
1 zacskó vaníliás pudingpor
A csokikrémhez:
10 dkg diabetikus keserűcsokoládé
2 evőkanál édesítő
3 dl tejszín
1dkg zselatin
A sütőt bekapcsoltam 220 fokra állítva. A tojások fehérjét a sárgájától szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem a kézirobotgéppel, továbbvertem az édesítővel, majd a tojássárgájával. Ezután jött a liszt, és a kakaó, ezekkel nem vertem, hanem kanállal óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, elkevertem.
A masszát egy 28 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába simítottam, a sütőt levettem 180 fokra, és a piskótát tűpróbáig sütöttem. A sütőben hagytam kihűlni.
Közben a meggyből 4 dl vízzel kompótot főztem, édesítővel, fahéjal, a citrom levével, és hagytam kihűlni. Ezen a ponton majdnem végetért a művelet, mert a kompót olyan finom lett, hogy majdnem megettük, de megkeményítettem a szívemet, és folytattam. A meggyet kiszedtem a lábosból, a léből kb. 1 dl-ben elkevertem a pudingport és a zselatint, a többit felforraltam. Lehúztam a tűzről, és belekevertem a zselatinos pudingport, visszatettem és lassú tűzön, kevergetve krémsűrüségüre főztem, majd hozzákevertem a meggyet.
A piskótát áttettem egy 24 cm átmérőjű kapcsos, kerek tortaformába. Az a tapasztalatom, hogy a piskóta hülés közben nemcsak a magasságából, hanem a kerületéből is veszít, így jobban néz ki a végeredmény, ha kisebb formába áttesszük, és oldalt nem marad rés. Meglocsoltam kevés rummal, majd ráöntöttem a meggyes krémet.
Amíg hűlt, a csokoládét vízgőzön felolvasztottam, a másik 1 dkg zselatint felodottam egy kis vízben és felmelegítettem. A tejszínt kemény habbá vertem az édesítővel. Amikor a zselatin és a csoki már langyos volt, hozzákevertem a tejszínhabhoz, és óvatosan a már kicsit megdermedt megykrém tetejére simítottam.
2-3 órára a hűtőbe raktam. Tálaláskor a tortaformáról levettem az oldalát, és tálra csúsztattam, tejszínhabbal és meggyel díszítettem.
Pár szeletet a mélyhűtőbe raktam, remek parfé lesz belőle.
A recept Hradszky Judit cukrász találmánya.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése