Pozsonyi kifli a Pozsonyi Piknikre
A Pozsonyi út és környéke tényleg egy falu. Látásból, vagy még jobban, mindenki ismeri egymást. Ez indította a szervezőket a Pozsonyi Piknik megszervezésére. Volt töltött káposzta, sólet, volt dedikálás, zene, a gyerekeknek rajzolás, a vállalkozókedvűeknek pozsonyi kifli sütőverseny.
A lányom biztatására én is sütöttem pozsonyi kiflit. Útközben a fele elfogyott, mert lépten-nyomon ismerősökbe botlottam, akik mind meg akarták kóstolni, a visszajelzés nem volt negatív :-)
A zsűri asztalán egyre több pozsonyi kifli tűnt fel, és rengeteg izgatott érdeklődő, csak a zsűri nem volt sehol. Aztán végül előkerültek egy órás késéssel, és lázas kóstolásba fogtak, az enyémet sajnos nem kóstolták meg. Először kicsit bánatos voltam emiatt, de aztán megvigasztalódtam, mert az úri közönség egy pillanat alatt eltüntette az összes kiflit, köztük az enyémet is, és láthatólag ízlett nekik, és ez a lényeg.
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
fél zacskó sütőpor
15 dkg vaj
5 dkg édesítő
1 csipet só
2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl,
2 mokkáskanál szárított élesztő
a lekenéshez 2 tojás
A töltelékhez:
50 dkg dió
3 evőkanál narancslekvár
1 narancs reszelt héja
3 dkg édesítő
pár csepp vaníliakivonat
2 dl tej
Először a tölteléket készítettem el. Az összes hozzávalót egy lábosban megfőztem. Először csak 1 1/2 dl tejet tettem bele, de mivel túl sűrűnek találtam, hozzáadtam a többit is. Amíg a tésztát gyúrtam, pihentettem, a töltelék is kihűlt.
Ezalatt a lisztet, a sütőport a sót, és az édesítőt egy tálba szitáltam, elmorzsoltam a kis darabokra vágott hideg vajjal. Hozzáadtam a tejfölt, az élesztőt és a tojások sárgáját, és gyorsan összegyúrtam. Ilyenkor, ha nem áll össze, lehet bele tenni még egy kis tejfölt. Letakartam egy konyharuhával, és hagytam pihenni 1/2 órát.
Ezután kis darabkákat csippentettem le a tésztából, igyekezve, hogy egyformák legyenek, és oválisra kinyújtottam őket, a széleiket körbekentem tojásfehérjével. A tölteléket egy csíkban rákentem, feltekertem, kicsit meghajlítottam, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket úgy, hogy alulra került az a rész, ahol összeért a tészta. Tojássárgájával lekentem a kifliket, és jó fél óráig letakaratlanul hagytam száradni. Amikor már száraz volt, lekentem tojásfehérjével, és ezzel hagytam megszáradni. A recept szerint ekkor hűvös helyre kellett volna tenni, de a lakásomban hűvös helyet nem találtam. Lehet, hogy ezért nem lett elég márványos.
A kiflik oldalát egy vékony hústűvel megszurkáltam, hogy ne repedjenek szét, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem.
14 megjegyzés:
Teljesen úgy néz ki, mintha egy pozsonyi konyhában sült volna! Vagy a Palugyay-féle Zöldfában, ahol Inyesmester is vette.
Kedves vagy, de azért lehetne még márványosabb. :-)
pedig nem lett volna rossz ha egy igaz pozsonyi úti lakos nyer - illetve legalább esélyt kap rá:) - ráadásul diabetikus kiflivel egy olyan környéken, ahol közismerten igen sok a cukorbeteg. az értékelés így enyhén szólva is kétséges..
nanembaj így jártak, sajnálhatják a zsűritagok, hogy kihagyták.
Szerintem minden kiflit megkóstoltunk! Ha ez kiamradt, akkor bocsánat :-(
Ha nem is Pozsonyi úti lakos, de Pozsonyi úti boltos nyert.
30 féle kiflit sütöttek nagyon sok szép kifli készült, ez is valóban az! Gratulálok!
Ez a kifli kinézetre is tökéletes!
Micsoda egy zsűri az ilyen! ;)
Én például, a következő GBT-n szívesen megkóstolom, és véleményezem is!!! :)))
Nagymamám pozsonyi kiflije jutott eszembe róla - teljesen úgy néz ki, mint amilyet nagyim is csinált régebben.
Az édesítőről jut eszembe: múltkor láttam egy hosszabb riportot a steviáról - állítólag dorgériákban a fürdőzési kellékeknél kapható pasztilla vagy por formájában. Az EU állítólag idén ősszel dönt arról, hogy a steviából készült édesítőport engedélyezik-e élelmiszerként.
Grenadine, biztos unták már a sok kifli kóstolgatását, különben is késésben voltak :-(
Fűszeres Eszter, többen figyeltük érdeklődéssel amikor a zsűri végre elkezdte a kóstolást, és többen voltak csalódottak, hogy az ő kiflijük kimaradt a kóstolásból :-(
Egyébként a másik két zsűritag, amikor te még nem voltál ott beszélgettek is róla, hogy milyen érdekes, hogy diabetikus pozsonyi kiflit sütött valaki, de nem szánták rá magukat, hogy megkóstolják.
Vesta, köszönöm szépen.
Zsuzsa, majd egyeztetünk, és megsütöm megint.
Beatbull, köszönöm szépen, az én nagymamám is ilyesmit sütött, de sajnos a recept nem maradt meg, így Mica néni, egy valaha volt, kedves szomszéd néni beigli receptjét vettem alapul.
A szteviát ismerem, de aranyárban árulják, és én érzek valami mellékízt, ha azzal édesítek.
Herrlich, jetzt wo bald die Nüsse reif sind :-))
Und so schön aufegesprungen sind sie, genau wie von Oma gelernt.
Liebe Grüße nach Ungarn
Kata,
nálam te vagy a nyertes: a lányomnak eszerint fogok pozsonyi kiflit sütni-nagyon szereti!!!
Teljesen igazad van: mikor ebben az országban ennyi a cukorbeteg ill. az inzulinrezisztens - sokkal nagyobb figyelmet és szerepet kellene szánni a diabetikus termékeknek! Én rendszeresen figyelem a boltok kínálatát, és siralmas, hogy ebben a műfajban is Norbi vezet....Úgyhogy inkább sütök:)
Schön Dank Wienermädel. Ich habe es auch von meiner Oma gelernt :-)
Trinity, köszi szépen. Egyébként én nem a nyerésre gondoltam, csak arra, hogy a zsűrinek az összes kiflit meg kellett volna kóstolnia.
Kata,
tudom, hogy nem a helyezésre gondoltál..De tudod, nekem fontosak és becsesek ezek a receptek!
Ezt areceptet most találtam meg.Miután "mindjárt" karácsony!
Megcsináltam a tésztát, és pár napra hütőbe tettem.Ma megsütöttem.
2 rud mákos bejgli 6 lekváros kifli,6 dios kifli lett belőle.
Atyavilág!!!!!! Ez az a TÉSZTA.!!!! Fantasztikusan omlós finom!
KARÁCSONYRA ILYET SÜTÖK ..KÖSZÖNÖM.
Nagyon örülök Anci. Köszi. Én is sütök karácsonyra.
Megjegyzés küldése