Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. március 24., hétfő

Húsgombóc újkrumplival és almával

Helyes kis francia újkrumplit vettem a zöldségesnél, hozzá kellett valamit kitalálni, ez lett belőle.
Az alapötlet Grenadine zsályás húsgombóc receptjéből származik.

Hozzávalók:
1/2 kg pulykamell,
só, bors, fokhagyma
½ szál füstölt kolbász,
½ kg újkrumpli
2 alma,
só, bors,
olaj,
petrezselyem

A pulykamellet ledaráltam, sóval, borssal, fokhagymával összegyúrtam, és kis gombócokat formáztam belőle.
A jófajta, nem túl száraz füstölt kolbászt –én az Ízbolygótól kapott remek füstölt kolbászt használtam- Jamie Oliver ötlete alapján kiszedtem a héjából, és szintén kis gombócokat formáztam.

Az almát szeletekre vágtam, a krumplit egyben hagytam, csak a nagyobb darabokat vágtam ketté. Egy lapos tepsit vékonyan kiolajoztam, és beletettem a krumplit és az almát, sóztam, borsoztam, majd rászórtam a kétféle gombócot, és az apróra vágott petrezselymet. Sem az almát, sem a krumplit nem hámoztam meg. 1/2 deci vizet öntöttem rá.
A tepsit alufóliával lefedtem, és 1/2 óráig sütöttem 180 fokon. Akkor levettem az alufóliát, kevés olajat spricceltem a tetejére, és még egy kicsit hagytam sülni, amíg megpirult.


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP