Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. január 17., csütörtök

TrüffelKarácsony előtt, az utolsó pillanatban én is golyókészítésbe fogtam. Ízbolygó receptjeit vettem alapul, utólag is köszönet érte.Hozzávalók:

20 dkg diabetikus keserűcsokoládé
75 ml tejszín
csipet só
pár csepp vaníliaaroma,
12,5 dkg vaj
0,5 dl narancslikőr
1 teáskanál narancsjam
kakaópor
A tejszínt a cukorral, sóval, a vaníliaaromával 1 kanál kakaóporral felfőztem, és majd levettem a tűzről, és beletördeltem a csokoládét, és jól elkevertem. A vajat robottal habosra vertem, majd a kihűlt tejszínes csokihoz kevertem és hozzáadtam a narancslikőrt és a narancslekvárt, és ment a hűtőbe. Másnapra jól besűrűsödött, ekkor golyókat formáztam, és holland kakaóba forgattam.

A kókuszoshoz:
2,5 dl tejszín
pár csepp vaníliaaroma,
20 dkg diabetikus fehér csoki
15 dkg kókuszreszelék
0,5 dl kókuszlikőr
A tejszínt a vaníliaaromával felfőztem, kicsit hagytam hűlni, majd beletördeltem a csokit és jól elkevertem. Hozzáadtam a kókuszreszeléket, a kókuszlikőrt, és egy éjszakára hűtőbe tettem. Másnap golyókat formáztam, és kókuszreszelékbe hempergettem.
Sajnos olyan gyorsan elfogyott, -elvittem ajándékba, erre járók megették :-) , hogy elfelejtettem megszámolni, így nem tudom kiszámolni, egy db kalória- és szénhidráttartalmát, de legközelebb pótolom.4 megjegyzés:

Névtelen,  2008. január 18. 11:49  

Kedves Kata!
A blogod rendhagyó, és szenzációs!
Abba ne hagyd, légyszi!!!!
Visszaadtad a kedvemet a főzőcskéhez!
Köszönöm, és további sok ötletet, receptet kívánok;)
Szilvi

cukroskata 2008. január 18. 15:38  

Köszönöm szépen Szilvi, nem hagyom abba:-) Próbáld ki ami tetszik, és majd számolj be róla, hogy hogy sikerült.

Doctor Pepper 2008. november 17. 10:45  

Köszönöm Kata! Iktattam a gyűjteménybe! DP

cukroskata 2008. november 17. 12:26  

Én köszönöm, hogy belevettél :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP