Az Európai Bizottság rendelete a szteviáról
A BIZOTTSÁG 1131/2011/EU RENDELETE
(2011. november 11.)
az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II.
mellékletének a szteviol glikozidok tekintetében történő módosításáról
(EGT-vonatkozású szöveg)
AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG,
tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre,
tekintettel az élelmiszer-adalékanyagokról szóló, 2008. december
16-i 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletre ( 1 ) és
különösen annak 10. cikkére és 30. cikke (5) bekezdésére,
mivel:
(1) Az 1333/2008/EK rendelet létrehozza az élelmiszerekben való
felhasználásra jóváhagyott élelmiszer-adalékanyagok uniós listáját, és
meghatározza felhasználási feltételeiket.
(2) Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (a továbbiakban: Hatóság)
megvizsgálta a Stevia rebaudiana Bertoni növény leveleiből nyert és
édesítőszerként használt szteviol glikozidok biztonságosságát, és 2010. március
10-én adta ki véleményét ( 2 ). A Hatóság megengedhető napi bevitelt (ADI)
határozott meg a szteviol glikozidokra (szteviol-egyenértékként kifejezve, 4
mg/kg testsúly/nap). A felnőttek és a gyermekek szteviol glikozidokkal szembeni
expozíciójára vonatkozó óvatos becslések szerint az ADI várhatóan meghaladja
majd a javasolt maximális felhasználási szinteket.
(3) Figyelembe véve a Hatóság következtetését, a kérelmezők 2010
szeptemberében bemutatták a felhasználási módok felülvizsgálatát, és a
Hatóságot felkérték e felhasználások vizsgálatára. Az új expozíciós vizsgálatra
vonatkozó közlemény 2011 januárjában jelent meg ( 3 ). A
felhasználások felülvizsgálatának ellenére a Hatóság következtetése nagyon
hasonló maradt: nagy mennyiségben történő fogyasztás esetén az ADI várhatóan a
felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt meghaladja majd a javasolt szinteket. A
szteviol glikozidokkal szembeni teljes várható expozíció fő kiváltói az
alkoholmentes, ízesített italok (üdítőitalok).
(4) Figyelembe véve a csökkentett energiatartalmú új termékek
forgalomba hozatalának szükségességét, engedélyezni kellene a szteviol
glikozidok édesítőszerként való alkalmazását megfelelő maximális felhasználási
szinteken. Figyelembe véve az üdítőitalok esetleges jelentős hozzájárulását a
szteviolglikozid-bevitelhez, csökkenteni kellene az ízesített italoknak a
Hatóság által megvizsgált, korábban javasolt felhasználási szintekhez képesti
felhasználási szintjét.
(5) A Bizottság a szteviol glikozidok gyártóitól és felhasználóitól
információkat fog kérni az élelmiszer-adalékanyag engedélyezés utáni tényleges
felhasználásáról. A Bizottság ezeket az információkat a tagállamok
rendelkezésére bocsátja majd. Szükség esetén a Bizottság felkéri a Hatóságot,
hogy új, módosított expozíciós vizsgálatot végezzen, figyelembe véve egyrészt a
szteviol glikozidok tényleges felhasználását az élelmiszerek különböző
alkategóriáiban, másrészt a hagyományos, illetve a csökkentett energiatartalmú
élelmiszerek fogyasztását.
(6) A Hatóság a véleményében szteviol-egyenértékként határozta meg a
szteviol glikozidokra vonatkozó ADI-t. A szteviol glikozidoknak való étrendi
kitettséget szintén szteviol-egyenértékként fejezték ki. Emiatt helyénvaló,
hogy a maximálisan megengedett felhasználási szinteket is szteviol-egyenértékként
fejezzék ki. A szteviol glikozidok maximális szintjeit az előírásokban
említett, valamennyi megnevezett szteviol glikozid összegeként fejezik ki és
azok az előírásokban szereplő konverziós tényezők felhasználásával
szteviol-egyenértékké alakíthatók át.
(7) Az e rendeletben előírt intézkedések összhangban vannak az
Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottság véleményével, és sem az
Európai Parlament, sem a Tanács nem ellenezte azokat,
ELFOGADTA EZT A RENDELETET:
1. cikk
Az 1333/2008/EK rendelet módosítása
Az 1333/2008/EK rendelet II. melléklete e rendelet mellékletének
megfelelően módosul.HU 2011.11.12. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 295/205
( 1 ) HL L 354., 2008.12.31., 16. o.
( 2 ) Az élelmiszer-adalékanyagok és az élelmiszerekhez hozzáadott
tápanyagforrások testületének tudományos véleménye a szteviol glikozidok
élelmiszer-adalékanyagként javasolt felhasználásának biztonságosságáról. The
EFSA Journal (2010); 8(4):1537.
( 3 ) Az EFSA közleménye: „Revised exposure assessment for steviol
glycosides for the proposed uses as a food additive.”(A szteviol glikozidok
élelmiszer-adalékanyagként való felhasználására vonatkozó, felülvizsgált
expozíciós vizsgálat). The EFSA Journal (2011); 9(01):1972.
2. cikk
Átmeneti rendelkezés
Az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II.
mellékletének az élelmiszer-adalékok uniós jegyzékének létrehozásával történő
módosításáról szóló, 2011. november 11-i 1129/2011/EU bizottsági rendelet ( 1 ) 2.
cikkének (1) bekezdésétől eltérve az 1333/2008/EK rendelet II. mellékletének B.
és E. részében a szteviol glikozidokra (E 960) vonatkozó bejegyzéseket e
rendelet hatálybalépésének napjától kell alkalmazni.
3. cikk
Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való
kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.
Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül
alkalmazandó valamennyi tagállamban.
Kelt Brüsszelben, 2011. november 11-én.
a Bizottság részéről
az elnök
José Manuel BARROSO
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése