Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2011. január 2., vasárnap

A beigli utóélete

Régen sütöttem már beiglit, de idén valahogy kedvem kerekedett, és sütöttem egyet, a régi jól bevált recept szerint, soha nem repedt ki, márványos volt, és finom, és jól szerepelt pozsonyi kifliként is.

Szépen meggyúrtam, pihentettem, megtöltöttem, megszurkáltam, és akkor a beigli külön életet kezdett élni. Nem mint más, jólnevelt társai, akik a sütőben repednek ki, ő már ekkor kirepedt. Próbáltam húzogatni a tésztát, de csak repedt tovább, és ezt a tevékenységét a sütőben is csak folytatta. Amúgy jó íze volt, de úgy nézett ki, hogy bánatomban azonnal eldugtam a szekrénybe. ma reggel aztán eszembe jutott a szekrényben száradó repedezett beigli, és úgy gondoltam, hogy kap még egy esélyt.
Felszeleteltem, már amennyire szeletelni lehetett, és beletettem egy kivajazott tűzálló tálba. 1/2 l tejet felforraltam egy kis vaníliával, a felét ráöntöttem a beiglire, rákentem 2 kanál narancslekvárt, majd a tej másik felét elkevertem 2 tojás sárgájával, és azt is ráöntöttem. Egy almát meghámoztam, szeletekre vágtam, és elhelyeztem a beigli tetején, és megszórtam fahéjjal. 180 fokos sütőben megsütöttem. Igazán finom lett.3 megjegyzés:

szaberka65 2011. január 13. 23:14  

Anyukám is pont így járt, de mi megettük... Persze, nem ismertük ezt a remek receptet! Tényleg jó ötlet.
Szia
Erika

InfoKata 2011. január 27. 20:17  

Szia Kata!

Szeretnélek meglepni a kreatív blogger díjjal! Nálam átvehető:)

InfoKata

Kata 2011. február 4. 21:22  

Szia Kata!
Kérlek nézz be hozzám,egy díjat szeretnék Neked adni!Köszönöm!

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP