Lencse mindenféleképpen
Szeretem a lencsét. Gyerekkoromban a világból is ki lehetett üldözni vele, de a későbbiek során valahogy rájöttem, hogy nem is rossz, sőt jó is tud lenni. Annak ellenére, hogy megszerettem, év közben nem szoktam gondolni rá, de új év napján már évek óta lencseleves járja, amit aztán hetekig kell ennem, mert keveset nem tudok főzni.
Idén aztán többféle dolgot is főztem a lencséből.
Először is megfőztem 1/2 kg lencsét annyi vízben, ami ellepte, adtam hozzá sót, borsot, és egy egész hagymát. Amikor megpuhult, három részre osztottam.
Lencseleves
Egy lábosban kevés olajon megpároltam egy apróra vágott hagymát, pár karika jóféle csípős kolbászt adtam hozzá, majd sárga,- és fehérrépát. Egy darabig sütögettem, aztán felöntöttem vízzel, kicsit megsóztam, és addig főztem, amíg a zöldség félig puha lett. Akkor belevágtam két megtisztított krumplit, és amikor az is megpuhult, beletettem a lencse 1/3-át, egy csokor apróra vágott petrezselymet, két karikára vágott virslit, újra felforraltam.A tányéron tejfölt is tettem a tetejére.
Lencsesaláta
A lencsesaláta ötletét Sajtkukactól vettem, és kis átalakítással készítettem el.
a lencse másik 1/3-a
2 szál szárzeller,
1 narancs leve
1 narancs
mustár
narancsos olivaolaj
petrezselyem
balzsamecet
A narancslét a mustárt, a balzsamecetet és a narancsos olivaolajat összekevertem. Az enyhén sós vízben megfőzött zellerszárat karikára, a narancsot apróra vágtam, majd az egészet a másik 1/3 lencsével összekevertem, és beletettem az apróra vágott petrezselymet is.
.
A maradék lencsét összefőztem egy kis doboz paradicsompürével, petrezselymet adtam hozzá, megborsoztam, és remek köret lett a bélszínszeletekhez.
2 megjegyzés:
Juj úgy megkívántam a lencsét! hm...
Én is, de sajnos már elfogyott :-)
Megjegyzés küldése