Almás marcipános
Ecet és olaj receptje alapján készült ez az egyszerű, de nagyon finom, igazi téli süti. Nem tudom megsértődnek-e a klasszikus almáspiték, ha ezt is pitének nevezem, inkább nem kockáztattam, legyen csak süti a neve. Mindenesetre egyetértek a szerzővel, én sem szeretem az "agyonfőzött, barnára színeződött tölteléket".
Ebben a sütiben kipróbáltam a Xilit (nyírfacukor) édesítőt, ami természetes anyagokból áll, glikémiás indexe 7, 100g -ban 240 kcal, és 50 gr szénhidrát van, ami lényegesen kevesebb a többi édesítőnél, és az íze is jó.
Hozzávalók:
1 doboz Tante Fanny levelestészta
2 nagy alma, én idaredet vettem
3 evőkanál narancslekvár
15 dkg mandula finomra darálva
2 csapott evőkanál Xukor (Xilit)
mandulaaroma (el is hagyható)
1 mokkáskanál mézeskalácsfűszer
kevés narancslikőr
kevés vaj a sütőtál kikenéséhez
Először elkészítettem a marcipánt. A mandulát forró vízzel leöntöttem, és kinyomkodtam a belső barna héjából, hagytam megszáradni, majd nagyon finomra daráltam. Összekevertem egy kis mandulaaromával, 2 csapott evőkanál Xukorral, majd kanalanként adtam hozzá vizet mindaddig, amíg kenhető masszává vált.
A levelestésztát kicsomagoltam, a kerámia tűzálló tálamat kivajaztam, beletettem a tésztát, a szélét levágtam, és a tésztát középen jól lenyomkodtam, a szélén kb 1 cm-es csíkot hagyva, amit nem nyomkodtam le. Elkentem rajta a marcipánt, majd 2 evőkanál narancslekvárt.
Az almákat meghámoztam félbevágtam, felszeleteltem, és úgy rendeztem el a tésztán, hogy a fél almák szeleteit kicsit elcsúsztattam egymáson. Meghintettem mézeskalács fűszerkeverékkel, és 200 fokon sütöttem, amíg a tészta kicsit megpirult.
Kivettem a sütőből, 1 evőkanál narancslekvárt elkevertem egy kevés narancslikőrrel, és meglocsoltam vele a sütit. Ecet és olaj kihűlés után nagy kockákra vágta, mi nem vártuk meg amíg kihűl, melegen is, hidegen is nagyon finom volt.
1 megjegyzés:
Nagyon guszta!
Megjegyzés küldése