Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2010. december 13., hétfő

Almás marcipános



Ecet és olaj receptje alapján készült ez az egyszerű, de nagyon finom, igazi téli süti. Nem tudom megsértődnek-e a klasszikus almáspiték, ha ezt is pitének nevezem, inkább nem kockáztattam, legyen csak süti a neve. Mindenesetre egyetértek a szerzővel, én sem szeretem az "agyonfőzött, barnára színeződött tölteléket".
Ebben a sütiben kipróbáltam a Xilit  (nyírfacukor) édesítőt, ami természetes anyagokból áll, glikémiás indexe 7,  100g -ban 240 kcal, és 50 gr szénhidrát van, ami lényegesen kevesebb a többi édesítőnél, és az íze is jó.

Hozzávalók: 


1 doboz Tante Fanny levelestészta
2 nagy alma, én idaredet vettem
3 evőkanál narancslekvár
15 dkg mandula finomra darálva
2 csapott evőkanál Xukor (Xilit)
mandulaaroma (el is hagyható)
1 mokkáskanál mézeskalácsfűszer
kevés narancslikőr
kevés vaj a  sütőtál kikenéséhez

Először elkészítettem a marcipánt. A mandulát forró vízzel leöntöttem, és kinyomkodtam a belső barna héjából, hagytam megszáradni, majd nagyon finomra daráltam. Összekevertem egy kis mandulaaromával, 2 csapott evőkanál Xukorral, majd kanalanként adtam hozzá vizet mindaddig, amíg kenhető masszává vált.

A levelestésztát kicsomagoltam, a kerámia tűzálló tálamat kivajaztam, beletettem a tésztát, a szélét levágtam, és a tésztát középen jól lenyomkodtam, a szélén  kb 1 cm-es csíkot hagyva, amit nem nyomkodtam le. Elkentem rajta a marcipánt, majd 2 evőkanál narancslekvárt.
Az almákat meghámoztam félbevágtam, felszeleteltem, és úgy rendeztem el a tésztán, hogy a fél almák szeleteit kicsit elcsúsztattam egymáson. Meghintettem mézeskalács fűszerkeverékkel, és 200 fokon sütöttem, amíg a tészta kicsit megpirult. 

Kivettem a sütőből, 1 evőkanál narancslekvárt elkevertem egy kevés narancslikőrrel, és meglocsoltam vele a sütit. Ecet és olaj kihűlés után nagy kockákra vágta, mi nem vártuk meg amíg kihűl, melegen is, hidegen is nagyon finom volt. 






Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP