Sólet töltött libanyakkal
Milyen régen volt már sólet, gondoltam egyik este, és a gondolkodást, amiről tudjuk, hogy a tett halála, nálam azonnal a tett követte. Lerohantam a már éppen zárásra készülődő henteshez, és megkérdeztem, hogy "Ugye nincs libanyakbőr?" Nem akartam hinni a fülemnek, amikor már hozta is nekem a kért bőrös libanyakat, és szépen lefejtette a bőrt róla. A többi hozzávaló beszerzése már nem tartott sokáig, gersli volt otthon, és egy szép kis füstölt libamell is. Hipp-hopp összeraktam a sóletet, már csak 3 órát kellet várni, amíg a sütőben készrefőtt.11-kor már ettük is. Hogy miért álmodtam medvékkel, arról fogalmam sincs :-)
Hozzávalók:
1/2 kg tarkabab
2 maroknyi gersli
1/2 füstölt libamell
1 nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1/4 kg marhalábszár
3 tojás
só, bors, gyömbér
A töltött libanyakhoz:
1 libanyak bőre
1/2 libamell a bőre nélkül
1 tojás
1 maroknyi rizs
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
petrezselyem
só, bors
A vöröshagymát apróra vágtam, a marhahúst 4 részre vágtam, a tojásokat alaposan megmostam. Az összes hozzávalót egy nagy tűzálló tálba tettem, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, és 170 fokos sütőben sütöttem 3 órát. Közben egyszer pótoltam a vizet.
A töltött libanyakhoz a libamellet ledaráltam, a vöröshagymát és a fokhagymát lereszeltem, a petrezselymet apróra vágtam, mindent egy tálba tettem és jól összegyúrtam. A libanyak bőrének egyik lyukas végét összevarrtam, a tölteléket lazán beletöltöttem, a másik végét is összevarrtam, és a sólet tetejére fektettem. Az utolsó 15 percben levettem a fedőt, és fedő nélkül sütöttem, először az egyik, majd a másik oldalát, amíg a bőr megpirult.
Ebből a mennyiségből két libanyakat töltöttem meg, a másik a mélyhűtőben várakozik. Szeletekre vágva hidegen is nagyon finom.
4 megjegyzés:
Hogy ez milyen hívogató, szinte érzem az illatát, ízét! :)
óóó, ez de jól hangzik! :)
Toll, diese Leberwurst, aber die Kalieren, oh mein Gott!
Liebe Grüsse aus Wien
Ami, Zsuzsa, köszönöm :-)
Wienermädel, ich freue mich dich hier wiedersehen zu können. Diese ist kein Leberwurst, sondern gefüllte Ganshals. Die Füllung besteht aus Gansbrust, Reis, Zwiebel, Knoblauch, Ei, Salz, Pfeffer. Liebe Grüsse aus Budapest :-)
Megjegyzés küldése