Csirke piláf
A 80-as évek elején volt egy vicc Pesten:
-Szerinted hogy fog kezdődni egy önéletrajz 2000 - ben?
- ?
-Én már kora gyermekkoromban nagyon szerettem a rizst.....
Hozzávalók:
A joghurtot elkevertem a fahéjjal és egy 1/4 citrom levével, beleforgattam a kis kockára vágott csirkemellet, és egy jól lezárt dobozban pár órára a hűtőbe tettem.
-Szerinted hogy fog kezdődni egy önéletrajz 2000 - ben?
- ?
-Én már kora gyermekkoromban nagyon szerettem a rizst.....
Azóta 2000 már elmúlt, és bár szinte minden árú, amit kapni lehet Kínában készül, a kínaiak nem szállták meg Magyarországot, az iskolában sem kötelező a kínai nyelv, de én valóban nagyon szeretem a rizst. Sajnos a rizs glikémiás indexe nagyon magas, így csak ritkán engedem meg magamnak azt a kilengést, hogy egy kevés rizst egyek.
Pár hónapja Nigella egyik műsorában láttam ezt a csirkés, sáfrányos piláfot, azóta nem múlt el hét anélkül, hogy ne gondoltam volna rá, hogy meg kéne főzni. Tegnap aztán meg is főztem, és pont olyan finom lett, mint ahogy elképzeltem.
Hozzávalók:
- 250g csirkemell,
- 1/2 pohár görög joghurt
- 1/4 citrom leve
- ¼ teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál teáskanál sáfrány
- 1/2 liter csirke alaplé
- vaj
- 2-3 evőkanál olivaolaj
- 250 g basmati rizs
- 3 kardamommag
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 25 g kesudió
- 25 g szeletelt mandula
- 25 g fenyőmag (nem kínai)
- 10 g tökmag
- petrezselyem
A joghurtot elkevertem a fahéjjal és egy 1/4 citrom levével, beleforgattam a kis kockára vágott csirkemellet, és egy jól lezárt dobozban pár órára a hűtőbe tettem.
1/2 liter csirke alaplében elkevertem a sáfrányt, és felforraltam. Egy lábosban felmelegítettem az olajat és a vajat, és üvegesre pároltam benne a rizst, felöntöttem az alaplével, belereszeltem a citromhéjat, hozzáadtam a citromlevet és a kardamommagot, majd addig főztem, amíg a rizs megitta az összes levet, és megpuhult.
A magokat a tökmag kivételével száraz serpenyőben megpirítottam.
A csirkemellet kivettem a pácléből, kevés olivaolajon pirosra sütöttem. Egy tálban összekevertem a magokat, a rizst és a csirkemellet. A tetejét megszórtam apróra vágott petrezselyemmel és a tökmaggal. Nigella pisztáciát szórt a tetejére, de én azt nem kaptam.
1 megjegyzés:
"sáfrányos piláfot" - ezt sárkányos piláfnak olvastam. Megijedtem, mert a sáfrány is elég drága, hát még a sárkány kilója!
Megjegyzés küldése