Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. augusztus 27., csütörtök

Az utolsó orosz cár

Vesta küldte nekem a kérdést, kissé megkésve, most válaszolok. A feladat a következő: Nyisd ki az éppen most olvasott könyvet, és másold be a 161. oldal 5. mondatát. A mondat így szól:
"Óvatosan lapozgatom ezeket a füzeteket"
A füzet Olga Romanova, II. Miklós cár egyik kislányának a naplója, a könyv pedig Edvard Radzinszkij, Az utolsó orosz cár című könyve.
A szerző hiteles, korabeli dokumentumok alapján, a cári család megmaradt naplói alapján, hihetetlenül érdekesen, írja meg a kort, a történelmi eseményeket, a cári család életét és halálát.
Őszintén meg kell mondanom, hogy anélkül, hogy különösebben belegondoltam volna, a forradalmak természetes velejárójának fogadtam el, hogy ilyenkor szokás megölni az uralkodót. Jön a guillotin, a merénylő, vagy a népharag, és a király, a cár, a trónörökös elnyeri méltó büntetését. Éppen ezért megrázóan hat rám ez a könyv, amiben emberközelbe kerül a cár, a családja, a sok kislány és a beteges, gyönyörű kisfiú, akiket végül különösen kegyetlen módon tartottak fogva, és végeztek ki.
Mindemellett nem állom meg, hogy még egy részletet kiemeljek, és egy pár mondatot bemásoljak. Egy Kajaljev nevű anarchista merényletet tervez Szergej Alekszandrovics nagyherceg ellen.
"Mindent kiszámított: a kavargó hóban felragyogtak a nagyherceg fogatának lámpái, Kajaljev, bombával a kezében eléugrik, ám ekkor megpillantja a kocsiban Szergej Alekszandrovics mellett Ellát és a gyerekeket! És Kajaljev nem meri eldobni a bombát. Az idilli tizenkilencedik század idilli terroristája"
Ma, amikor már meg sem lepődünk, ha a hírekben azt halljuk, hogy bombák robbanak buszon, szállodákban, bevásárlóközpontokban, piacokon, repülőket vezetnek bele irodaházakba, gyerekek, öregek halnak meg, tényleg idillinek tűnik a mindenre elszánt terrorista, aki nem dobja el a bombát, nehogy egy kisgyerek is meghaljon.
A kérdést továbbküldöm BeckZsu- nak.

3 megjegyzés:

Vesta 2009. augusztus 28. 14:19  

Köszönöm a választ! Ezek szerint kedveled a történelmi regényeket!
Remélem lassan visszatérsz a blogdra is!:)

Cukroskata 2009. augusztus 29. 12:43  

Igen, szeretem a történelmi regényeket, és a jó hosszú családregényeket is. A novellákkal az a bajom, hogy mire az ember belejön, már vége is van :-)

Egyébként nem tűntem el, csak mostanában valahogy nincs kedvem főzni. A gasztrofóbiás időszakomat élem, ez időnként visszatér, de előbb-utóbb el is múlik :-)

Belly 2009. augusztus 30. 20:43  

Szia!
Nézz be hozzám,vár rád egy kis frissítő:-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP